樓市動向

跳至

首頁
23456...28

尾頁

別墅

我想買昇悅居 3房,唔知到時會唔會到啱心水0既呢

禁止訪問

複式洋房

再大跌機會我覺得唔大,樓始終保值過股票

睇岩價就買,始終已經多正盤揀

侯爵府

原文章由 kerrielam 於 08-10-24 15:44 發表
我想搵將軍澳維景灣畔的8xx-9xx呎, 3房單位自住
不過睇0岩都要over 400萬

之前睇一個節目講, 好似話那裡生活不可以開窗, 點解, 推田區在隔離, 很臭.....

唔知係唔係講這屋苑....

大宅

聽朋友講, 銀行新造按揭有可能變番p

別墅

重有幾個月過年,我想等埋過年至打算買樓,我諗d人會過年前放番d盤出黎留cash過年或者等錢過年-咁過好似好衰咁

禁止訪問

別墅

我係7月買咗宏福花園,19樓820呎,講價講到氣咳,減咗11萬,成交價369萬,依家銀行估價係360萬.如果你想買3房,2佰頭未必買到,除非第四座低層,或者有機會.
原文章由 LOOLOO 於 08-10-25 21:33 發表
我想買青衣宏福3房, 我目標價是2佰頭.

別墅

我係7月買咗青衣宏福花園,369萬820呎,依家銀行估價360萬,只係跌咗少少,但係租價嘟幾高,有18-19%回報.

複式洋房

原文章由 suki23 於 08-10-26 09:47 發表
聽朋友講, 銀行新造按揭有可能變番p

早排睇左TKO既樓, 都覺得係時侯可以買啦, 仲去左銀行估價, 業主都肯再平多少少. 但頭痕既係做按揭呀. 幾年前係 HSBC做都有P-2.5. 但銀行而家新做既按揭只做 P-1至1.5 咋 (HSBC & 東亞), 無晒以前d著數or 現金回贈等等. 你地知唔知有無邊間仲平d呀?

銀行職員同我講, 而家都仲有P-1.5, 遲d好大機會做 P 咋. (都算係相熟既職員, 應該信得過掛)

大宅

絕對信得過, 我c6識人做bank, 佢朋友話佢知有可能好快得"",今日同c6去左睇樓, 嚇死我, 估唔到多左咁多人四出睇樓, 我以為樓市好差, 又唔係wo !

原文章由 ahshan 於 08-10-26 19:54 發表

早排睇左TKO既樓, 都覺得係時侯可以買啦, 仲去左銀行估價, 業主都肯再平多少少. 但頭痕既係做按揭呀. 幾年前係 HSBC做都有P-2.5. 但銀行而家新做既按揭只做 P-1至1.5 咋 (HSBC & 東亞), 無晒以前d著數or 現 ...

大宅

依度有咁多自讓盤同租盤, 其實係咪可以歸納得好d? 方便要搵樓既可以先睇bk再出去睇其他, 一來agent fee都可以慳番!

男爵府

回覆 #1 suki23 的文章

Good idea. I'm looking for 900-1000 sq ft (3 rooms, 2 toilets) in Tai Hang, Cloud View Road or Tin Hau Temple Road.

Thanks
Ruby

水晶宮

原文章由 Gogojuly 於 08-10-24 23:38 發表

我既願望係响中西區以300多萬買到700-900多呎既3房單位自住.
如果寶翠園跌到4000/呎,相信响中西區好容易找到我既理想居所

寶翠園而家仲要九千幾呢...四千好難WOR...
少奶奶的身份,丫頭的命...

洋房

應該睇定D先入市,因為買樓唔同買股票,係長線投資。

股票(籃籌),要救急起上來都可以即時放,最多都係輸錢者,但係樓就一定救唔到近火啦。

洋房

test

[ 本文章最後由 ahlowai 於 08-10-26 21:04 編輯 ]

公爵府

原文章由 54heima 於 08-10-26 20:33 發表

寶翠園而家仲要九千幾呢...四千好難WOR...

細單位,而家大約6xxx一尺。如果跌到四千這個價先叫荀!咁我就一定入一間來收租!

民房

我諗住買沙田第一城d 400呎細單位,兩個禮拜前13x-140萬,上個禮拜12x萬,等到100萬樓下就買,但又怕到時銀行估唔足價或者唔做9成按揭,真係想買都買唔到~

大宅

我又番來啦 !
上星期睇TV 講樓市行程,
大部份屋苑都係好少成交.......
依家個個都等緊幾時入市好,
始終都係個句,
唔係急自住純粹投資都係等多一排先.
買樓唔同買菜.
依家個價位我覺我仲有下跌空間,
我覺得個股市都未跌完.........樓價都仲有得跌......
大家都係等到年尾再決定啦 !
年尾香港個市真係會盡差...........

另外講起銀行按揭,
TV都話依家銀行周圍關水喉,
無咩事都唔借錢..........
做九成按揭就更難 !
真係要想想都是買樓要做七成按揭上會機會先大.

[ 本文章最後由 kamankit 於 08-10-27 11:12 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hello, kamankit

我諗d 人同我既心態差唔多~ 過埋年再睇吓個市點先再買~

原文章由 kamankit 於 08-10-27 11:10 發表
我又番來啦 !
上星期睇TV 講樓市行程,
大部份屋苑都係好少成交.......
依家個個都等緊幾時入市好,
始終都係個句,
唔係急自住純粹投資都係等多一排先.
買樓唔同買菜.
依家個價位我覺我仲有下跌空間,
我覺得個股市都未 ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

首頁
23456...28

尾頁

跳至