樓市動向

跳至

首頁
12345...21

尾頁

男爵府

係度係暢所慾言, 發表個人睇法, 係BK執人地D白字, 超低能, 慢慢一個個POST去執!

識5識人係大陸做廠呀? E+經濟好好呀! 微跌了就快入市, 再炒上去, 終極一升!

中原地產, 之前話過今聖誕前再升10%,快D買啦!

原帖由 youma 於 10-11-21 22:32 發表

你所講的剛好和現況完全相反bor,你講笑定講真? :lol

仲有, 係根本, 唔係[甘]本.

個人估計, 樓價短期或會微跌, 但明年升幅仍可觀.
仲等緊終極一升, 唔知幾時來. ...

別墅

原帖由 MRNT 於 10-11-22 16:39 發表
我真係好讨厌画公仔要下下画出腸,但对住D领误能力比较低的人又无咩其他办法。
我同朋友用咩来做賭注并不是重点,重点是明(燈)哥睇跌,明白了吗?
...

Sorry...可能大家都開始年老痴呆症了,我當然知道你重點是什摸,可能我表達錯了令你誤會,我意思是只是一餐飯或自助餐...所以如何估都無所謂,當時我故意說陳生無事可以復職的,誰知開口中,正如我要故意說會打壓後樓價會倒升3成的也無關痛癢呵,可以一齊食餐飯嘛~~^^
你的信心有多大,你的行動也有多大.

大宅

睇o黎一心等大趺市既機會未必出現了

業主企硬不減! 買家願付足220萬元! 措施暫未見影響!
http://property.singtao.com/inst ... ?id=20101122h155705

大宅

原帖由 catcatmom 於 10-11-22 18:17 發表
係度係暢所慾言, 發表個人睇法, 係BK執人地D白字, 超低能, 慢慢一個個POST去執!

識5識人係大陸做廠呀? E+經濟好好呀! 微跌了就快入市, 再炒上去, 終極一升!

中原地產, 之前話過今聖誕前再升10%,快D買啦!

...

手痕執左你白字, 令你咁大反應, 恕我低能, 認真對不起.

我識好少人係大陸做廠(只約20), d發過猪頭, d就快執笠, 自然定律也.sample 咁少,跟港樓又有什麼關係?
大陸E+經濟係全世界最好之一(GDP +9%), Absolute GNP growth,trade account balance rate 仲係 world number one! 香港經濟都唔差, IMF估香港明年GDP5% growth, 唔係嘢少; 人工整體(特別係中高薪一族)好過97好多, ...[樣樣都靠炒]更加係意氣話, 你知唔知香港第三產業, logistics等有幾勁. 所以, 見你所講的剛好和現況完全相反,忍不住問你講真定講笑?

俾你估中, 我真係諗緊買多一兩間收租, 依兩日都有睇樓, 見到有些肯減少少,... 但而家鎖匙盤奇少, 聖誕前再升10%,可能太樂觀;
但如最後拗腰再創新高, 我唔會覺得出奇!

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

"一宗新成交,業主更企硬不減,買家見合乎預算,亦願付足220萬元,購入一個高層開揚海景單位自住。 屬市價。原業主是欲換樓,不急於轉售單位。該名業主欲換樓,但並非急切,如未能以心目中價格成功轉售,業主亦會繼續自住......。"

主要係因相方都係自住既, 即係唔係炒家, 咁既成交例子(唔係炒家),又會有幾多個~~~

我唔係要睇升or跌 ,
只係覺得不能以一個成交例子定樓勢,
記者訪問地產,
地產緊係會造好個勢架~:lol

原帖由 eddy0clng 於 10-11-22 19:49 發表
業主企硬不減! 買家願付足220萬元! 措施暫未見影響!
http://property.singtao.com/instantnews/instantnews_content.php?id=20101122h155705

男爵府

原帖由 youma 於 10-11-22 20:34 發表

我識好少人係大陸做廠(只約20人), 有d發過猪頭, 有d就快執笠, 自然定律也.sample 咁少,跟港樓又有什麼關係?
大陸E+經濟係全世界最好之一(GDP +9%), Absolu ...

香港經濟體咁細, 一年升5% 唔多, 而且減埋通賬就更小.

男爵府

原帖由 youma 於 10-11-22 20:34 發表

我識好少人係大陸做廠(只約20人), 有d發過猪頭, 有d就快執笠, 自然定律也.sample 咁少,跟港樓又有什麼關係?
大陸E+經濟係全世界最好之一(GDP +9%), Absolu ...
今日收倒好多經紀電話,叫我放盤。我估班經紀呢排會好得閒,無咩好做惟有密密打電話。

男爵府

原帖由 cllok1 於 10-11-22 16:36 發表

放個笑面公仔只是習慣性左,引至誤會請原諒...
做左怕咩認?唔好左兜右兜喇,呢度就話慣性放左個笑面公仔,以下呢度呢?

政府宣布新的遏抑炒樓措施

"政府宣布遏抑炒樓措施 (轉貼有片) http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=339754
政府終於做 d 野啦!即日起一手樓花不容許摸貨出售!!!!!!

太好了,樓價快D大跌喇~~haha"

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3335491&extra=page%3D1&page=16

伯爵府

畀面勳章

MRNT-san, 好句! wakaka!

原帖由 MRNT 於 10-11-23 12:29 發表
做左怕咩認?唔好左兜右兜喇,呢度就話慣性放左個笑面公仔,以下呢度呢?

"政府宣布遏抑炒樓措施 (轉貼有片) http://i.uwants.com/u/images/default/emailtofriend3.gifhttp://cablenews.i-cab ...
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

男爵府

"政府宣布遏抑炒樓措施 (轉貼有片) http://i.uwants.com/u/images/default/emailtofriend3.gifhttp://cablenews.i-cab ...

咁都揾到條 link, 利害. 不過D 人真係好黑心. 佢話大大話話買過好多層樓, 睇佢咁嘅反應就知佢係大話啦. 老作乜吖.

男爵府

回復 44# youma 的帖子

sale 屎 sale 野, 辦識經濟.
係度5係我一個笑緊你, 被人暗寸又唔知.

別墅

我活在光明中,在其他網站也有分享有何奇怪呢?如果分享政府公佈的事實影片和說出希望樓價下跌的心聲也算有罪和得罪閣下的話,咁真係慘過共產黨了,另一位師奶網友話我買過多少層樓是吹牛我也無必要掃描文件和她爭辯,公道自在人心呵~~
你的信心有多大,你的行動也有多大.

男爵府

原帖由 cllok1 於 10-11-23 15:37 發表

我活在光明中,在其他網站也有分享有何奇怪呢?如果分享政府公佈的事實影片和說出希望樓價下跌的心聲也算有罪和得罪閣下的話,咁真係慘過共產黨了,另一位師奶網友話我買過多少層樓是吹牛我也無必要掃描文件和她爭辯,公 ...
分享政府公佈的事實影片和說出希望樓價下跌的心聲沒有罪,呢度預期樓市下跌的人也不止你一個,我本人都經常講話以投資角度而言, 股票俾樓市好,亦層經公開表示過話我正準備賣部份樓。以我觀察所得,其他網友不悄你的不是你個人對樓市的睇法,而是你幸災樂禍的態度,而我不悄你的是你所幸的災並未出現,也不肯定會否出現,而你卻見風就是雨,提早慶祝緊,你明白嗎?公仔已經又再次畫出腸了。

至於你是否活在光明中,是否慘過共產黨,曾否買過多層樓,呢d根本不需要你去解釋,公道自在人心,Right?!

P.S.: 你最後加呢個"嘻嘻笑"公仔,與前文的語氣不大協調,加上去有點牽強,下次無需為加而加。

男爵府

原帖由 cllok1 於 10-11-23 15:37 發表

我活在光明中,在其他網站也有分享有何奇怪呢?如果分享政府公佈的事實影片和說出希望樓價下跌的心聲也算有罪和得罪閣下的話,咁真係慘過共產黨了,另一位師奶網友話我買過多少層樓是吹牛我也無必要掃描文件和她爭辯,公 ...

一時話自己係用愛心講誠實話, 一時又話太好啦, 樓價快D下跌啦. HAHA. 呢D唔係叫黑心叫乜.

正"核能人X"

大宅

原帖由 catcatmom 於 10-11-23 14:58 發表
回復 44# youma 的帖子

sale 屎 sale 野, 辦識經濟.
係度5係我一個笑緊你, 被人暗寸又唔知.

既然我係[]識經濟. 邊有本事做經紀呀?.
邊有你咁叻, 連有人[暗寸]你都知, 不如你講嚟聽下邊個[暗寸]?

你仲話[香港經濟就唔好, 人工衰過97, 樣樣都靠炒, 無實則經濟增長.], 你經濟咁叻, 不如你又講下你嘅解釋: 有乜數據支持? 有乜論點?

仲有, 而家d經紀多數係想叫業主出貨, 係唱淡, 唔會唱好.

大宅

原帖由 MRNT 於 10-11-23 04:29 發表
今日收倒好多經紀電話,叫我放盤。我估班經紀呢排會好得閒,無咩好做惟有密密打電話。

Hi, 好耐冇同你傾喇.

我今日只收到一個經紀叫我放盤,猛咁話會大跌, 但又串又冇point. 反而我有間屋今日傾成租出, 租金完全冇減, 好正, 其實不少區嘅租盤仍然好缺.
明報網剛剛出了段news, 不妨考下:

23-11-2010
利嘉閣地產研究部表示,綜合屋宇署發表最新數據,今年首十個月動工私宅的累積數目僅得3,402伙,對比去年同期的6,881伙更銳減51%,創下歷史新低,可見未來一、兩年住宅市場供應將短缺。

男爵府

原帖由 youma 於 10-11-23 22:57 發表

Hi, 好耐冇同你傾喇.

我今日只收到一個經紀叫我放盤,猛咁話會大跌, 但又串又冇point. 反而我有間屋今日傾成租出, 租金完全冇減, 好正, 其實不少區嘅租盤仍然好缺.
明報網剛剛出了段news, 不妨參考下:

23-11- ...
我原本都準備收返三間租約到期的樓等一月份放賣,既然政府有新搞作,咁我又想睇耐d,前日已經通知租客將收樓改為加租,兩個confirm左新租金,第三個未覆。

有d人話香港經濟唔好,只靠炒呢樣炒果樣來生存,其實係佢地只看到香港其中的一面,或某個行業的困境,而忽視了整體社會發展。香港樓市都在轉緊,由當初只面對數百萬香港人, 變成面對緊國內高收入一群,繼而現在更加發展到面對緊國內中等收入的群體。國內人收入不斷提高,佢地手持的人民幣的購買力也不斷提高,我地唔可以排除國內人擁有香港物業的比例越來越高。

09年在港出生的嬰兒,父母都是國內人的有三萬多個。唔知佢地當中有幾多個會買層樓係香港,第時等佢地既仔女可以係香港讀書生活呢?

大宅

MRNT:
請問你在看租客加租金時, 有沒有說明續幾耐時間?一年?2年?
原帖由 MRNT 於 10-11-24 09:05 發表
我原本都準備收返三間租約到期的樓等一月份放賣,既然政府有新搞作,咁我又想睇耐d,前日已經通知租客將收樓改為加租,兩個confirm左新租金,第三個未覆。

有d人話香港經濟唔好,只靠炒呢樣炒果樣來生存,其實係佢地只看到香港其 ...

男爵府

原帖由 冰紫嫣 於 10-11-24 09:10 發表
MRNT:
請問你在看租客加租金時, 有沒有說明續幾耐時間?一年?2年?
簽過新約,死約一年,無生約。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 MRNT 於 10-11-24 09:24 發表
簽過新約,死約一年,無生約。

我見你經常說只會簽一年死約, 唔簽生約. 請問你那些租客會要求你收低過巿價嘅租金嗎?

首頁
12345...21

尾頁

跳至