樓市動向

跳至

首頁
12345...28

尾頁

男爵府

原帖由 ods 於 09-7-12 11:40 發表
中原CCL上週-1.21%
7、8月放暑假,交投是否放慢?
下半年又有什麼新盤可留意?
7, 8月傳統上不是買賣的旺季,但就係租務的旺季,好多人呢個時候為學區而搬遷。根據過往幾年的紀錄,買賣旺季通常係年尾至明年初,99, 00, 03, 04, 05, 06, 07, 08 的年尾到次年年初都係大成交造價上升既, 即係最近十年只有01, 02年例外。09年好快就知。

新盤我一向無乜留意,都有幾年無睇示範單位喇。

男爵府

原帖由 babesiu 於 09-7-12 21:37 發表
買樓收租入門第一章 : 揀樓

MR.NT
除咗要揀大型屋苑之外,仲有乜要注意呢? 例如
1. 坐向,景觀, 間格
2. 樓層. 有經紀話如果層樓係放租既,買低層都得因為d租客唔會因為你層樓係高層而比多幾仟蚊租喎.
3. 校網緊要嗎?
...
其實我知道的並不比你地多,我上來BK都係希望更多了解現時大家點睇後市。我自問未夠班教大家任何野。不過唔想令大家失望,我email左一位比我更多投資經驗的朋友來睇下幫唔幫倒大家。

買樓收租,校區非常重要,離名校再步行距離以內更好,果d每年7,8月份真係唔憂租。

禁止訪問

男爵府

原帖由 babesiu 於 09-7-13 11:49 發表
咁等你input喇
By the way, St. Paul Co-ed小學搬咗嚟南區. 豪宅我買唔起,你話買平樓又會唔會有人租呢? 讀得名校多數有錢,唔會租平樓掛
私校/直資唔受校區限制,果d係租都唔會租得平,想租俾佢地就要買豪宅先得。

我有間大埔樓, 係正間國際學校隔離,租左三次都係租俾果度d學生。上星期岩再租出,比一年前價錢低左8%.

子爵府

好媽媽勳章

搬左去南區邊度??

原帖由 babesiu 於 09-7-13 11:49 發表
咁等你input喇
By the way, St. Paul Co-ed小學搬咗嚟南區. 豪宅我買唔起,你話買平樓又會唔會有人租呢? 讀得名校多數有錢,唔會租平樓掛

禁止訪問

禁止訪問

禁止發言

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

MRNT,

我有一層夾樓(房協)已補地價,
現正租緊俾人 ...

我買了8年幾都係升了2成及成交量很低,
可能買家絕大部份都係用家

我想放了夾樓換番私人樓,
你覺得現在是不是好時候放?
還是等經濟環境很好時才放?

大宅

MRNT,

我都想請教呀... 長實領都吹到個價咁高同個盤咁正, 咁如果佢開得 (賣得) 唔好, 咁會唔會好影響 TKO 既二手市場呢?

謝謝...!

男爵府

原帖由 sausau2001 於 09-7-13 13:13 發表
MRNT hi ......有冇專家 ......有セ方法買左樓半年..放左而又吾想交利得稅
以前就好易搞,而家聽講稅局手緊,請左好多人,呢方面變淂緊左。

試下呢一招唔知work 唔 work: 將層樓租俾個朋友,打埋厘印。賣既時候一樣可以交吉賣。將來稅局問起,你話買樓的意圖是長線收租,已打厘印的租約就是證據,不過佢後來撻訂無來住,你覺得好煩,所以賣左佢。 咁睇下通唔通。你主要係要證明你買呢層樓的目的唔係短炒,係for self use, or long term investment.

男爵府

原帖由 qoo_pooh 於 09-7-13 13:45 發表
MRNT,

我有一層夾樓(房協)已補地價,
現正租緊俾人 ...

我買了8年幾都係升了2成及成交量很低,
可能買家絕大部份都係用家

我想放了夾樓換番私人樓,
你覺得現在是不是好時候放?
還是等經濟環境很好時才放? ...
好在乎你點睇樓市,如果你睇升,當然要盡快細件換大件啦,如果你睇跌,就遲d平買平賣會著數d。

珍珠宮

2024年龍年勳章

MRNT, 我都想請教你, 如果想買超過30年樓齡的物業, 係咪3成首期都未必得呢?? 一般可以借幾多呀??
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

原帖由 cowkingb 於 09-7-13 13:56 發表
MRNT,

我都想請教呀... 長實領都吹到個價咁高同個盤咁正, 咁如果佢開得 (賣得) 唔好, 咁會唔會好影響 TKO 既二手市場呢?

謝謝...!
如果開得唔好就一定有影響啦。不過長實好少會賣得唔好,我估都會買得好,佢地應該係大陸做左好多宣傳。我都有兩個國內朋友問我好唔好落來圈貨。我叫佢地不如買二手,同區將中,維景都好啊?佢地又懶睇樓,又信唔過搵伙計落來幫佢睇,驚人食價。同長實明買明賣會放心好多。佢地完全唔擔心收樓後租唔出或者租金會搶到好低,佢地係香港無收入證明,無得做按揭,第時收租又要請人打理,佢地可能覺得好煩,仲未唸到將來點。

呢排雖然氣氛無前排咁火熱,但購買力依然存在。再加上,樓市升跌唔係我地香港人話事既。要睇同胞們的心情。

男爵府

原帖由 Jessy 於 09-7-13 14:25 發表
MRNT, 我都想請教你, 如果想買超過30年樓齡的物業, 係咪3成首期都未必得呢?? 一般可以借幾多呀??
以我所知,如果估價足,一樣可以借七成,但年期就未必可以做倒20-30年,要睇一間間bank.

侯爵府

好媽媽勳章

MRNT,

最近剛出租了一層我從小住到大的NET 41校網唐樓比人,
但個心好唔捨得:cry: :cry:
早前"汁"野走時更有好似比人"迫千"既感覺,
當然我知哩個係祖屋所以先有哩種難受既感覺!
因為我在2002年"舌"本賣出另一層樓就算當時"舌"了差不多一百萬但沒有什麼感覺!
其實我只想舒發一吓自己的情感

大宅

原帖由 MRNT 於 09-7-13 14:26 發表
如果開得唔好就一定有影響啦。不過長實好少會賣得唔好,我估都會買得好,佢地應該係大陸做左好多宣傳。我都有兩個國內朋友問我好唔好落來圈貨。我叫佢地不如買二手,同區將中,維景都好啊?佢地又懶睇樓,又信唔過搵伙計落來幫佢 ...

唔該晒呀...... 我今朝睇 metro, 長實話有唔少國內同胞對佢地呢個盤有興趣... 出面對呢個盤有咁多負面新聞, 如果佢賣得好, 長實真係要稱帝呀..........

禁止訪問

男爵府

原帖由 littlelam88 於 09-7-13 14:33 發表
MRNT,

最近剛出租了一層我從小住到大的NET 41校網唐樓比人,
但個心好唔捨得:cry: :cry:
早前"汁"野走時更有好似比人"迫千"既感覺,
當然我知哩個係祖屋所以先有哩種難受既感覺!
因為我在2002年"舌"本賣出另一層樓就 ...
我自已以前未有小朋友既時候就無乜唔舍得的感覺,有左小朋友之後,睇返d舊相,唸返起以前好多係間屋度發生既事,佢係邊度跌親,邊度瀨尿落地板,邊度跳皮俾我打pet pet, 就真係好唔舍得。我以前係幅牆度每兩個月用鉛筆mark低佢地個高度,之後層樓租俾人,油過兩次牆我都叫人保留返個mark. 而家係住緊呢度又開始mark喇。真係希望呢d印記可以直到永遠,可以俾返佢地d仔女睇。

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 MRNT 於 09-7-13 14:43 發表
我自已以前未有小朋友既時候就無乜唔舍得的感覺,有左小朋友之後,睇返d舊相,唸返起以前好多係間屋度發生既事,佢係邊度跌親,邊度瀨尿落地板,邊度跳皮俾我打pet pet, 就真係好唔舍得。我以前係幅牆度每兩個月用鉛筆mark低佢地 ...

MRNT,

係呀!
果度真係比我好多好多回憶,
因為我好掛住由細揍大我既嫲嫲:cry: :cry:
睇返以前D相真係會:cry: :cry:
不過我估唔到你除咗理智同高智慧外仲會咁感性

首頁
12345...28

尾頁

跳至