0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

wanmm323 發表於 14-7-31 18:43
佢唔肯日間小睡,但夜晚又唔係連續咁睡,佢會喊奶,但食1~2安就唔肯食
我仔日間又係唔肯小睡, 你bb幾多個月?

大宅

Dear.Valerie 發表於 14-8-1 11:29
回覆 miaccp 的帖子

我果個8-9pm訓到1-3am會喊一喊...
你bb幾大?咁日間小睡情況係點?我仔仲有幾日就3個月了, 唔止厭奶, 仲厭睡, 日間唔肯訓

大宅

yiyi0401 發表於 14-8-12 21:01
我個仔又係咁呀。。。我都十分痛苦,係我地經歷過先知,先明白哩種痛苦

...
咁百日哭係咪真係等佢過左100日情況就會好架?其實百日哭係點?我仔日間唔肯小睡, 但佢其實係累,所以餐與餐之間會成日哭, 要人理或要人抱, 但你理佢佢又未必哭, 如果唔係就不停哭, 咁算唔算係百日哭??我唔知佢係過累所以哭, 還是百日哭。

大宅

wanmm323 發表於 14-8-28 12:53
我個囝因為厭奶,睇左兩次醫生,兩個醫生都話佢無病,我個囝由2個月厭到4個月,足足兩個月,而家飲奶好左, ...
洗鼻有用咩??三個月可以用生理鹽水洗鼻嗎?

大宅

回覆 kwokbobo 的帖子

而家佢7mths...
3mths時佢日間每兩小時訓一陣... 通常<1hr...

大宅

各位mum mum add oil~~
my bb now 7 mths la~~厭奶由3mth 開始,由扭、不喜歡、不肯飲都有,試過1day 得7 to 8安,餵到顛,食好耐,but now he 飲3餐奶( 14 to 20安),1-2固,thx gods...我已滿足

大宅

Dear.Valerie 發表於 14-11-20 12:57
回覆 kwokbobo 的帖子

而家佢7mths...
我b都係訓30mins or頂多1小時, 我記得我大b平均好多, 會訓1.5-2hrs

大宅

回覆:- 厭奶同樂會 -

我個b得1個月大已經中哂各位講既徵兆。。。唔通佢都係厭奶?

大宅

引用:各位mum mum add oil~~my bb now 7 mths la

原帖由 Agnescl1121 於 14-11-20 發表
各位mum mum add oil~~
my bb now 7 mths la~~厭奶由3mth 開始,由扭、不喜歡、不肯飲都有,試過1day ...
你就好啦。。。恭喜晒。。守得雲開了。。。

大宅

你們都得...addoil~~

男爵府

我個囝七個月無厭奶了

複式洋房

回覆:Dear.Valerie 的帖子

我個女呢一兩日一放奶樽入口就喊,扭計要氹先肯飮!之前次次飲晒有時仲會追奶,依家就成日飲剩,尤其係每日第一同最尾果餐!唉。。。

複式洋房

Bb五個半月,日頭我返工餵泵奶,每餐食四安至五安,餵成粒鐘……
放工埋身餵,覺得佢食五分飽就唔食,食得十分鐘都無,之前可以食到二三十分鐘。個胸又未清哂。
有餵過果蓉俾佢,好鐘意食,平日有餵粥水(都飲得好慢)但無餵米糊,係咪應該俾佢食下粥仔?前兩日抱住佢磅重,唔夠重,生長線跌左落下一條

複式洋房

Bb可以正常飲奶訓覺便便,我折壽都濟
旁人總是問我點解你個b唔飲奶無便便唔訓覺…我都想知點解,我都想佢食得好疴得好訓得好…說不出的辛酸

侯爵府

kayan_tony 發表於 14-11-27 13:37
Bb可以正常飲奶訓覺便便,我折壽都濟
旁人總是問我點解你個b唔飲奶無便便唔訓覺…我都想知點解, ...

我都係一樣,,呀女3個月.
其實佢應該唔算厭奶,因為佢係由一生出黎開始已經食得好差.....
好想快D6個月食固體呀.
個個都話唔使怕,大把B唔食奶咪一樣咁大....
但...你話唔擔心就假啦.我個女好UN呀....

複式洋房

wanmm323 發表於 14-11-23 00:24
我個囝七個月無厭奶了
恭喜你啊.終於挨過左啦. 想問下你仔仔厭奶期幾耐啊 ? 我個囡而家4個月,醒嘅時候一啖都唔肯飲.要瞓著左先肯啜. 家陣餐餐餵的好辛苦, 成個人灰晒.唔知幾時先脫離呢個痛苦期.

大宅

addoil la...my bb start in 3mth..now 7mth...still 要訓才飲,but 1 day hv 14 to 18安..thx god

民房

我想問下,我囡2個月,似厭奶情況,夜晚7點果轉有時食得25ml,之後一路瞓唔願起,琴日係凌晨4點先喊醒。
咁夜晚11或12點其實要唔要佢瞓照
抱起佢試餵夜奶呢?

男爵府

引用:Quote:wanmm323 發表於 14-11-23 00:24 我

原帖由 ALEXYUKI 於 14-11-27 發表
恭喜你啊.終於挨過左啦. 想問下你仔仔厭奶期幾耐啊 ? 我個囡而家4個月,醒嘅時候一啖都唔肯飲.要瞓著左先肯 ...
由2個月厭到6個月

複式洋房

回覆:Dear.Valerie 的帖子

我b都喺illuma,每次食兩安就唔肯食,兩個鐘一次,佢兩個月大,點樣判斷喺唔喺厭奶呀?我驚喺奶粉唔啱佢。仲想問你bb便便喺咩色?

新手媽咪有嘢問

首頁

尾頁

跳至