自由講場

跳至

首頁
12345...38

尾頁

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

琴日仔仔問我:媽咪,醫生叔叔係吾係話我個病無得醫GA ??? 我聽完後個心好痛,真係好痛...好想喊,一路係佢面前死忍住..話俾自己聽吾可以喊..
最後答左仔仔: 你乖.只要下個星期開始聽醫生叔叔吩咐飲奶奶同水水,其他食物要兩個月後先食,你個病病就會好快好ga la.... 雖然我吾知答得好吾好,,但依個答案都係我心中ge 期望同奇績.....

仔仔5歲..由2歲開始發現大便有血..起初只見係好似肚痾咁,一日去至少3次大便,但係都係痾得吾令..醫生睇過直到痾左大半個月開始見血..再睇醫生..期間大便又正常反,又有時有血...反反覆覆..直到上個月終於安排去威院照腸鏡....起初醫生同我都只係以為仔仔腸生息肉..但仔仔照完後..見醫生個表情已經話俾我聽仔仔個病吾係咁簡單.....

醫生自我介紹完便入正題:太太,我地幫仔仔照完腸後,初部懷疑係慢性腸炎一種...依個病可能會影響佢身體其他器管,包括眼睛..上到病房會有其他醫生同你講解..由依一刻開始我就知道有事發生..上到病房.即刻上網搵慢性腸炎係咩病....因為仔仔只係轉介去威院照腸鏡.所以詳細情況都要返本身睇開果間醫院講返....

等一等..煮完飯再講
(更新)
本來今個星期2先係見高級醫生,但上星期仔仔燒左6日入左院.所以高級醫生,顧問醫生,兒科主管,營養師都直接安排係病房見..今次係第一次就依個病ge 講解...醫生講每一句..我個心都如俾火燒咁痛...10萬分之1人有ge 病..點解會仔仔有份..出現大人身上已經罕見,出現係5歲小朋友身上更罕見......醫學上仲未搵出到病因而且仲未有醫好ge 方法....病徵會隨年齢出現,吾係講緊3,4年後會完,係30,40年後都继續出現..所有身體器官,眼,手腳由口控直到膀胱都會俾自己變左ge 壞免疫力不斷攻打..吾知依d 壞免疫力會走去邊到打.仔仔一世都要活在驗查,治療ge 生活...
每次諗起佢ge 病比癌症更難醫..無得醫..自己毀滅一樣...我個心就好辛苦..每見到仔仔..我就好想喊...點解要有依d 病發生係仔仔身上,,佢只係一個5歲小孩..一個天真無知ge 小孩..點解就要受依d苦。。。

airou  加油呀~  發表於 12-6-23 21:11
yinllian  add oil!!!!!!!  發表於 12-6-22 15:20
Cutemom0808  add oil  發表於 12-6-22 15:04
hayley_leung  加油  發表於 12-4-20 17:53
123ivy  請看611 & 612, 減輕你操勞, 我剛集合所有媽咪以過來人經驗分享, 方便你查閱.  發表於 12-4-20 16:40
bobolily  加油,給你正能量!  發表於 12-4-20 15:57
ppsfung  醫學會進步, 可能幾年後可研究出治療方法... 希望在明天, 加油!  發表於 12-4-20 15:17
hoiching930  加油  發表於 12-4-20 13:38
証匡媽媽  唔好擔心,主會保守你地一家人!!!!!  發表於 12-4-20 11:18
JM12  加油呀!!  發表於 12-4-20 10:18
張秋  加油  發表於 12-4-20 10:10
tsuitung  加油!  發表於 12-4-20 09:56
yiyiyi  加油!!  發表於 12-4-20 09:40
vickymok717  add oil  發表於 12-4-20 09:32
siu_to  加油呀  發表於 12-4-20 08:54
sillything  加油呀  發表於 12-4-19 22:55
jenniferzhu  加油,唔好喊,要好好照顧自己同仔仔,仔仔好需要你地架  發表於 12-4-19 22:45
961123  add oil  發表於 12-4-19 21:56
milktealai  你要加油呀!  發表於 12-4-19 21:38

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

加油呀 !!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

慢性腸炎克隆氏病

克隆氏病是一種慢性腸炎。它是一種特殊類型的炎症性腸病(IBD)。什麼原因導致克隆氏症目前醫學界尚未知。一般認為是免疫系統有異常反應令細菌在腸道內“橫行霸道”。

患者經常會出現腹痛、腸腔潰爛,嚴重影響消化系統運作,病人因不能吸收,所以極消瘦,甚至營養不良。有些人可能有腹瀉 10至20次。有些人無故突然消瘦體重下降。有些人也可能在一段長時間只有輕微症狀或無任何症狀。感染,荷爾蒙改變,吸煙,壓力可能會導致你的症狀突發。特別警訊包括身體虛弱,脈搏時快時弱,嚴重腹痛,發熱﹐發冷發抖,反覆嘔吐等等。

此病很難醫治,不會斷尾,現時要依靠服食類固醇及抗排斥藥來控制病情,但部分人病情反覆,除服藥外,要接受切除腸道外科手術。近年有新藥控制此病,但價錢昂貴,一年針藥需約八多萬港元。

http://www.philcheung.com/Health/CDDS.htm

係咪呢種

dada~0w0~  我都好關心呢位小朋友, 但我仲未睇得好明係咩病~~~真係蠢...  發表於 12-6-22 14:08
vickiwai514  醫生都仲未肯定係咪.但就話機會好高..  發表於 12-4-19 20:18

男爵府

你唔好嚇我我囝又係久唔久大便有血,但大便好正常,一條蛇咁。兒科醫生話無問題。重有什麼特別?

Nijnje

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章

加油啊!

男爵府

畀面勳章

回覆:仔仔:媽咪,醫生叔叔係吾係話我個病無得醫GA ???

加油!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

會試下中醫嘛?
不知所謂的乙陸!!!

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

加油呀

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

瑪瑙宮

畀面勳章

加油呀!大家支持你

子爵府

加油,支持你~~~
我個寶貝仔係屎撈B

伯爵府

畀面勳章

仔仔:媽咪,醫生叔叔係吾係話我個病無得醫GA ???

樓主,你要加油呀!

日本の平安を祈ります

禁止發言

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

加油

公爵府

做人媽咪一定心如刀割......
但一定要堅強啊

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

加油支持你!!!

珍珠宮

2018復活節勳章

加油呀

伯爵府

加油吖!仔仔需要你,你撐住呀!

子爵府

加油呀!

水晶宮

好媽媽勳章

vickiwai514 發表於 12-4-19 19:01
琴日仔仔問我:媽咪,醫生叔叔係吾係話我個病無得醫GA ??? 我聽完後個心好痛,真係好痛...好想喊,一路係佢面 ...
加油,祝囝囝早日康復!
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

侯爵府

hashtag影視迷勳章

保重! 要撐住呀
仔仔好乖好叻, 一定無事既
希望樓主將擔憂變為動力
比多D正面訊息仔仔﹐佢心情開朗. 對病情有幫助!!

祝福你地

首頁
12345...38

尾頁

跳至