1-3歲

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

阿仔21個月'82cm'9.4kg'。
幾乎咩奶粉都試過,宜家holle+保兒加營素,都係飲60~100cm,一日2次。飯就每日2次,小半碗,如果未便便就幾啖。
便秘,3日一次,食生果,飲水,乳酪,開奶茶,益生菌,益力多,但都係得1~2啖就吾食。
夜晚11~12點訓到8~9點'nap14點~17點。
講野得5個左右,聽的明,就係吾肯講。
精力無限,成日要出街,無咩病痛,最多間中感冒,都好快好返。

大宅

回覆:mmding 的帖子

我個仔(16個月大,大約18,19磅)又係好瘦,由細到大都厭奶厭食。係呢半年突然肯食嘢,呢個月仲有啲為食添。一歲之前真係餵到人都顛!非常活躍又係正常一歲放手行,所以都冇理佢!大家努力

別墅

引用:我個仔(16個月大,大約18,19磅)又係好瘦

原帖由 MeMeMi2011 於 12-06-20 發表
我個仔(16個月大,大約18,19磅)又係好瘦,由細到大都厭奶厭食。係呢半年突然肯食嘢,呢個月仲有啲為食添 ...
請問你bb飲幾多奶?咩牌子?

大宅

2至3餐200ml奶,兩碗200ml爛飯仔。奶粉飲緊惠氏,之前一直飲地震前明治。我見呢家為食咗,我會每日俾多啲生果包包佢食,隔一兩日又醒粒笑牛芝士佢食,佢便便都不定,有時隔3日都會,但佢唔鍾意食乳酪,可能酸,唔知仲有咩食物可以幫便便

大宅

回覆:瘦bb入來交流下啦

我囝囝13個半月大得18磅,細碼BB,由2個半月開始厭奶,一見奶樽就喊打走佢,要瞓左先肯啜,所以阿囝一瞓左屋企好似戒嚴咁唔比發出任何聲音,好怕嘈醒佢,最慘係佢介左夜奶,但我怕佢唔夠營養所以我辛苦D都照餵,到左4個半個月直頭瞓左都唔肯食,我就早D比佢食糊仔同粥仔,不過一定要玩玩具,仲要兩個人餵先得(一個餵一個用玩具氹佢),我知咁樣係唔好,但佢真係唔肯食嘛,有時真係餵到喊架,人地15分鍾食完,阿囝要食一個鐘,所以一日4餐2奶2粥,但到依家都唔係好肯食野,不過飲奶好左肯自己啜180ml,我之前轉左好多款奶粉,終於搵到隻好D,真係好羨慕人地D小朋友好食得,希望BB越大會越好喇,大家一齊加油呀~~~

hoiching0516  same here   發表於 12-6-28 14:12
cheungkaka  我情況同你好似! 真係好羨慕人地D小朋友咁食得  發表於 12-6-22 11:45

男爵府

畀面勳章

回覆 mmding 的帖子

My BB boy, 19 months, around 20 lbs and 81 cm, the same as your BB, no interests in eating, always wants to play. 3 milk and 2 congee everyday. Milk ranges from 3 oz to 5 oz. But can drink only when sleeping. Eats at very slow rate, about 1-1.5 hrs, but 1.5 adult bowl.

大宅

BB細個瘦,大個可能會肥噶啦

別墅

發覺都係男仔吾肯食野?

禁止訪問

別墅

引用:我囝囝13個半月大得18磅,細碼BB,由2個半月

原帖由 Moleex 於 12-06-21 發表
我囝囝13個半月大得18磅,細碼BB,由2個半月開始厭奶,一見奶樽就喊打走佢,要瞓左先肯啜,所以阿囝一瞓左屋 ...
宜家食咩牌子奶粉?

大宅

回覆:Moleex 的帖子

我明,為咗嗰仔肯食,真係咩計都用架。之前佢厭奶,成日倒多過食,後尾又係三四個月直頭每次見到奶樽唔肯食又喊,又係瞓著先食。食粥又喊又擰歪面唔食,要開住卡通用匙撐開佢個口倒落去。好在捱到一歲叫好轉咗,但瘦開有條路,食極都唔係好吸收!

別墅

回覆:MeMeMi2011 的帖子

好恨人地bb肥肥白白,唉,都吾知係點做先可以肥小小呢?

大宅

BB依家食緊雅培

別墅

回覆:Moleex 的帖子

thanks 謝謝分享

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我個仔系食極都冇變化

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

瘦D就瘦D囉,無咩病痛,活潑精靈。

咏琳  冇錯  發表於 12-9-7 08:11

複式洋房

如果BB 係偏瘦, 就比D 其他有營養的食物佢食, 例如生果、面包、蛋...或者比少少零食, 我鐘意比Karihome羊奶片個BB 食! 其實最緊要係均衡飲食!

大宅

我個囡12個月,得15磅半,由出世到依家生長線都係得3

男爵府

我囝囝12嗰月時就18.5磅,依家18嗰月先得20磅,一日三餐粥仔,平時會俾D餅仔、水果、牛奶,但系都唔覺肥

大宅

都唔知係咪唔吸收,打算同佢轉illuma奶粉

首頁
12345...7

尾頁

跳至