家庭理財

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主

我就算用返我十年前買既定期危疾保費表去計,65-75歲總保費係:usd(27.96+49.76)*5*64= 24,870(hk 193,989),都無你果份平得咁誇張喎

大宅

hfl2000 發表於 18-5-15 08:53

50萬保障額,65-75歲十年俾$15000咁平?$15000/10年/12個月 ...

真係計錯,晒要乘返12

即65-75歲總保費係$17萬,原來尋晚計慳到嘅錢係錯晒

公爵府

strawberrychic 發表於 18-5-15 09:06
真係計錯,晒要乘返12

即65-75歲總保費係$17萬,原來尋晚計慳到嘅錢係錯晒

所以我都同我d朋友&呢度d jm講,真係要搵日d起心肝,慢慢了解&睇清楚計清楚自己份單既保費&保障範圍(之前我都喺度見過有jm計錯數,猛話保險呃人,我都睇唔過眼、開過保險topic幫佢計),我自己個人觀點係買咗份單唔諗住cut唔諗住轉既話,份單就係跟你一世,唔好心急去買,我自己上年review都用咗2,3個月時間去比較清楚諗清楚先買。
其實我係善意提醒,希望jm唔好介意我長篇大論我都明白每個人既諗法都不同,所以點樣買法都真係好睇自己個人需要。

複式洋房

回覆 hfl2000 的帖子

你話比較佐2,3個月先買,個陣揀買安達隻危疾原因係咩?

複式洋房

回覆 strawberrychic 的帖子

你個陣睇個危疾保額幾多?同埋係邊間?有機會個間保險公司本身隻危疾貴/agent 幫你加堆Rider 落去結果保費貴。

大宅

jason111 發表於 18-5-15 10:47

你個陣睇個危疾保額幾多?同埋係邊間?有機會個間保險公司本身隻危疾貴/agent ...

保額50萬,包早期,賠多重,每月大約 HK$1400,其他人應該唔覺貴。基於我買危疾保只係 for 未儲到額外50萬前有事可應急,我覺得儲危總保費貴對我的 opportunity cost 太高,所以最終揀定危

對我來講,買保險係轉移風險,我自己儲然後用少少錢買定危,彈性比在保險公司買儲危大。我有 set 目標俾自己儲(最簡單係攞一筆做定期限自己唔用),萬一中途要用錢可隨時攞出來

大宅

hfl2000 發表於 18-5-15 09:17
所以我都同我d朋友&呢度d jm講,真係要搵日d起心肝,慢慢了解&睇清楚計清楚自己份單既保費&保障範圍(之前 ...

討論係好事,可以促進思考
我再睇返,尋晚無計錯,一直供頭30年總保費都係11萬,到時仲未退休,有信心有需要時動用50萬而不至太大經濟壓力,所以到時一年10幾萬保費我可以 cut。咁樣對比供儲危,總保費用少25萬。
當然,儲危保早期保多重保一世,保障遠遠好過我份定危,但如果真係咁不幸中咁多樣又咁多次,我唯有認命

複式洋房

strawberrychic 發表於 18-5-15 12:23
保額50萬,包早期,賠多重,每月大約 HK$1400,其他人應該唔覺貴。基於我買危疾保只係 for 未儲到額外50萬 ...

你年紀幾大?你所講既危疾包埋多重賠,所以保費會貴佐,個人覺得危疾包埋早期已經好夠,現在你去買包早期危疾都有包某些危疾賠多一兩次,已經好夠,多重賠危疾冇咩幾可會用到曬佢賠既保額。

大宅

jason111 發表於 18-5-15 12:57
你年紀幾大?你所講既危疾包埋多重賠,所以保費會貴佐,個人覺得危疾包埋早期已經好夠,現在你去買包早期 ...

後來我都附加左少少定期早期危疾,每個月幾十蚊,又係每5年加價,買住先好過無

複式洋房

即你現時係用買定期危疾慳佐的錢用黎投資,到時有錢再轉番買儲蓄危疾?

大宅

jason111 發表於 18-5-15 19:15

即你現時係用買定期危疾慳佐的錢用黎投資,到時有錢再轉番買儲蓄危疾? ...

我未必買儲危,因為對我來說買危疾保險目的係有錢應急,我放棄儲危範圍較大的保障,換取定危帶來的彈性。我未有一大舊多餘錢前就用定期保障去轉移風險,人生各階段多變化,而家未知5年、10年後風險喺邊方面。反而我遲啲可能考慮針對 cancer 的保障

公爵府

jason111 發表於 18-5-15 10:44

其實係因為我之前個agent朋友早幾年無做,我就一直擺埋一邊無理到,pass咗我去CS center(有新agent打俾我,我都無理佢),直至上年放大假,的起心肝整體review所有保單(我十年前係買咗“基金人壽+ 消費型既意外傷殘+危疾+住院醫療),我打上CS嗌佢派個新agent俾我,呢個agent我係完全唔識佢,所以我都要俾d時間觀察佢值唔值得信任,我問咗好多濕碎嘢,過程中,俾我覺得係好有耐性清楚解答到我疑問(例如危疾/意外定義/保障範圍/各種高低階plan有咩唔同/諗清楚自己經濟能力拎個平衡決定買咩plan..)如果佢唔肯定既,會問上司&email公司。因為我09年產檢果陣驗到有乙肝帶菌,我順便申報咗,雖然一直都無睇過醫生無follow up,但都係要我驗血睇吓d菌仲活唔活躍,最後審批結果係加38.5%loading但可以保埋個肝。俾我感覺係佢會盡力幫我份單爭取保埋個肝而唔係立刻exclusion,亦有幫我問其他公司乙肝帶菌要否加loading(當然我地自己都識人做其他公司,都有問過)。同埋個人因素/情意結,買咗呢間10年touchwood都無需要claim(老公claim過1次),我迷信覺得腳頭好咁就唔轉第2間啦同埋佢d危疾定義我覺得都合理的(當然我買果種係最basic plan,如果要高階d保障多d保費自然又貴d)。

公爵府

jason111 發表於 18-5-15 10:44

我啱啱搵返份保單出來再睇吓d定義,好似樓主提及既中風,佢話“保八”要睇40日,我呢個只係要4星期,至於之前聽過有jm話良性腦腫瘤定義係要做手術先可以claim,我呢間就無寫要做手術。當然不同公司總會各有優點缺點,其實真係好難講邊間係最好的,真係要因應自己需要自己決定既。同埋要提醒大家,最好就每樣保障都分返開買,即係唔好以“附加保障”既形式去買,因為你未來如果cut主單既話(例如人壽儲蓄、危疾儲蓄),連帶既附加保障(例如定期危疾、意外、住院醫療)都會一併退保,要重新再投保審批,分開單買可能要收行政費/貴少少,但係就可以保障到呢d萬一。仲有,有咩疑問都一定要問清楚agent 先好買,佢係有責任幫你完全清楚了解,如果agent黑你面,咁你就千祈唔好幫襯佢喇(我不會介紹agent啊,請jm們不要pm我)

複式洋房

你現在個個AGENT 幾好,雖然我個人覺得唔好咩產品都買死一間會好D,同埋你話有係安達買基金單10年,表現如何?

複式洋房

認同,其實每份保單的計劃書有列清所有詳細內容及備註,買之前要睇清楚先買,同埋要多比較唔同公司的產品先買,咁先買到份最岩自己的。

公爵府

strawberrychic 發表於 18-5-15 12:52
討論係好事,可以促進思考
我再睇返,尋晚無計錯,一直供頭30年總保費都係11萬,到時仲未退休, ...

分享吓我自己諗法吖: 其實唔係講緊有無信心儲唔儲到未來既錢,因為就算儲到,都可能會突然無哂(例如:心郁郁拎咗d錢去投資失利,借錢俾親友,俾人呃哂,俾仔女fing哂...)將來既事,根本無人百分百保證到。
保險我真係純粹視為一個保障,正正因為流動性低,儲喺保險既錢係當做最後防線,唔霉到極限/中招,都唔會諗動用筆錢,咁樣先可以達到“保障額可以跟得上通漲”呢個期望。
其實有無諗過:如果你一直touchwood相安無事供咗消費型危疾30年總繳保費$11萬,中咗招,但係唔合乎你份保單既索償定義claim唔到錢,又或者突然byebye,可能只能claim到1,2成甚至$1都無,咁你果11萬保費係咪就白俾?咁你仲會諗兩者之間你慳咗幾多保費嗎?(因為見你成日計自己慳咗幾多保費)。
就以我之前post既保費表為例啦,假設35歲白紙一張,usd計,保額65000,供18年總繳保費29080,到55歲touchwood我就算中唔到佢定義既嘢,但我急需要錢,選擇退保都保證有21884+非保證6890(假設最終只得3000)+無買到既消費型20年保費大概10000:usd21884+3000+10000= usd34884,touchwood如果係因為非危疾原因byebye而退保,我既受益人都保證有usd65000+非保證。
咁其實你覺得兩者之間邊樣先係慳咗保費呢?
其實好多時d保費唔係話俾唔起,而係你自己覺得值唔值得擺喺呢度,可能有人會覺得d錢擺喺定存/供股/供樓/甚至係fing哂佢先安樂/比較值得,因人而異啦,其實都無得比較邊種係慳咗,邊種係回報多d既,每人諗法角度都不同,我自己習慣係會好全面咁諗嘢

公爵府

jason111 發表於 18-5-15 22:23

你現在個個AGENT 幾好,雖然我個人覺得唔好咩產品都買死一間會好D,同埋你話有係安達 ...

買哂同一間既原因係,touchwood我意外失去咗活動/溝通能力,長期昏迷咗,植物人,甚至byebye咗,我既受益人拎住我份保單/agent張卡片,就會一清二楚知道可以claim d咩錢,而唔需要依間果間咁打去問,甚至claim漏嘢。
另外,當年買基金人壽係貪佢可以用少少保費去換取放大倍數既人壽保障額,我當初揀錯咗基金,呢十年又因為私人原因無時間理佢,其實回報唔多(依家既退保價值係總繳保費再多少少),但換個角度睇,都算係慳咗十年既人壽保費(如果當初我係買消費型定期人壽既比較下)

複式洋房

hfl2000 發表於 18-5-16 02:36
買哂同一間既原因係,touchwood我意外失去咗活動/溝通能力,長期昏迷咗,植物人,甚至byebye咗,我既受益人拎 ...

如果當初你係經broker買唔同保險公司單,有咩事都可以搵個broker claim 曬咁多間的單既。

另外,基金單到你agent 有咩建議?你自己打算係點?

公爵府

jason111 發表於 18-5-16 08:23
如果當初你係經broker買唔同保險公司單,有咩事都可以搵個broker claim 曬咁多間的單既。

另外,基金單到 ...

我知,其實我agent都可以幫我買另一間,但其實咁樣我地又要再驗身又要再申報病歷(白紙一張就話啫),而且每間公司索償定義又唔同,我無謂自己製造多一層風險。
另外,唔知你有無了解過搵broker既風險?我搵到篇文章你可以睇睇: https://www.edigest.hk/專欄/買保險找經紀好?還是代理好?/
我唔會搵broker,多咗個中介其實等於又多咗層風險,萬一佢/佢間公司有事,失聯失踪(好似前果排果間康雲咁),咁啱我又出咗事,我屋企人怕麻煩的,佢地係唔會識得點去處理,同埋搵得broker/自己網上買果d通常都係“一般保險”,唔同life果d,“一般保險”加保費/唔受你續期既機會係比較大,至於life就比較穩定,通常都唔會因爲你有咗大病有索償記錄而唔受你續保/大幅加價。

複式洋房

hfl2000 發表於 18-5-16 09:16
我知,其實我agent都可以幫我買另一間,但其實咁樣我地又要再驗身又要再申報病歷(白紙一張就話啫),而且每 ...

我講當初係指你未買保險plan 之前,現在你有claim record 當然唔會無啦啦轉第二間。就我理解,broker, IFA 係保險公司其中一個銷售渠道,經佢買一黎唔會有中介費,二黎間公司有咩事唔會影響我張單,我經IFA 買安達,間IFA 有事我買的安達產品品受影響,至於你講既失聯問題,agent 都會發生,賣你個個走佐,變佐孤兒單,都係冇人理。

見你都多比較產品,搵IFA 一個就可以比較睇曬咁多間既產品,你話你個agent 可以介紹你買第二間,但更多時遇到既係個agent咩都叫你買佢個間,話自己公司產品最好。有時想睇同買的既plan 如Cigna , Bupa 呢d佢冇agent 既,而搵IFA 就可以有人跟同拎資料睇,唔洗下下自己搞。同埋佢除佐一般保險同Life外,Direct fund ,按揭,物業等投資佢都做得,呢d經保險公司agent 買唔到,搵IFA做 保險/儲蓄/投資都得,涉及層面廣好多。

當然,不論agent 定broker,搵個好的跟你極重要。

首頁

尾頁

跳至