醫護健康

跳至

首頁
23456...58

尾頁

男爵府

hker 發表於 17-4-26 01:25
請問,為什麼時時要在醫院的?腦退化相關還是別的問題?

如果沒有工人?我跟我爸起入安老院住。我沒法想像 ...

老人容易有其他病痛,所以進出頻繁。

男爵府

Elainelllam 發表於 17-4-26 00:02
我當時也像你要面對和決定所有事情,須然,我也有一個姐姐,但她一向沒有理會我媽媽,只有我獨力照顧。我 ...

一言難盡,照顧家中長者,都令我脾氣暴燥,接到電話知道長者有突發事情發生,真係嚇到手震,我家長者脾氣不好,行得走得,完全唔會聽家人說話,想做就做,完全唔聽勸,所以很難照顧,未入完前都是24小時照顧,但都有覺可瞓,間中都要起身睇睇佢。入院後,壓力減少左好多,宜家又要準備定長者出院後出現既問題,幫他重新適應家中生活。

男爵府

pylau 發表於 17-4-26 00:41
你媽媽現在醫院嗎?每天去探病舟車勞頓真的很辛苦,不過回到家仲有點自己的時間,到她出院你就像我現在一 ...

我担心自己情緒捱唔落去,家中長者脾氣唔好,用軟功都未必行得通,我又唔夠力氣捉住佢,好聲好氣氹下佢,佢會鬧番你轉頭,真係吃力不討好。貼身護老者承受哂所有壓力,外人同兄弟姐妹都唔會理解當中壓力,佢地會講「辛苦哂」,「唔好咁辛苦啦」,「休息多啲」,講就容易。

請教你要24小時照顧長者,如何抽時間休息?沖涼又唔可以沖太耐,連去廁所都要快,真係好辛苦,落買餸時,無人看管,點樣處理?

大宅

hker 發表於 17-4-26 01:02
jm,如果妳真的not ok, 要狠心鎖著媽媽在床上啊(晚上),

我用了護床欄及尿片後,我睡眠時間大增。(tena ...
如果綁我媽在床上佢會又叫又喊,其實佢訓在床上好多時都自己起唔到身 ,所以成晚又敲又叫又喊咁叫我扶佢起床去小便。
但日頭如果坐係椅有時會自己起到身,煮餐飯果一個鐘有時要熄火出來好多次,佢又唔聽講 =(

你妹一齊住都好,起碼行開行埋多個人睇住
我妹搬左年幾我媽仲日日問佢咁夜未返,有時候話要等佢返先訓,攪到我都忍唔住話佢點解為個唔係度的人折磨個24小時服侍你的人,我真的好衰,佢根本唔明

大宅

Elainelllam 發表於 17-4-26 01:51
老人容易有其他病痛,所以進出頻繁。
係呀,之前個衰工人睇佢成日進出醫院,唔係跌倒就肚痛,一係尿道炎。我自己睇佢超過半年都無事,不過我自己就黎死

大宅

curryfishball 發表於 17-4-26 07:03
我担心自己情緒捱唔落去,家中長者脾氣唔好,用軟功都未必行得通,我又唔夠力氣捉住佢,好聲好氣氹下佢, ...
我媽又是唔聽講,激到死,早晚都係咁去廁所,我就係咁抹廁所。我真係沖涼去廁所都唔敢,煮飯都要係咁開關個爐出來睇。我有幫我媽報附近長者中心的班,就趁那一小時衝去買菜買生果回家再衝返去接佢,日用品多數買夠幾百惠康送貨。諗住比佢一星期返二日日間中心等我抖下做下家務都好,係好貴三百幾一日又要自己接送,我都係比我d.老本出來,但中心d人又唔係好夠人又嫌我媽煩,成日叫我中午去,睇佢食飯後三點又要接走喇,我都係無咩時間,有時係附近商場行下買下餸訓幾分鐘又要返去接佢。
你媽媽出院前你好諗定回家有咩活動比佢,日日係屋企真係唔得呀,加油,得閒上來訴下苦喇

男爵府

pylau 發表於 17-4-26 11:03
我媽又是唔聽講,激到死,早晚都係咁去廁所,我就係咁抹廁所。我真係沖涼去廁所都唔敢,煮飯都要係咁開關個 ...

你住邊區呀!

侯爵府

pylau 發表於 17-4-26 10:49
如果綁我媽在床上佢會又叫又喊,其實佢訓在床上好多時都自己起唔到身 ,所以成晚又敲又叫又喊咁叫我扶佢起 ...
當然不是綁著媽媽。只是用床欄。叫由她叫吧。始終妳一定要休息呢。
妳的工人申請中吧?還是沒有再請?
祝福。

大宅

Elainelllam 發表於 17-4-26 11:28
你住邊區呀!
我葵涌區呀,你呢

大宅

hker 發表於 17-4-26 12:00
當然不是綁著媽媽。只是用床欄。叫由她叫吧。始終妳一定要休息呢。
妳的工人申請中吧?還是沒有再請?
祝福 ...
無用架,有時我太累起唔到身,佢係又叫又喊又敲床,我張床就在佢隔離,都係休息唔到
工人申請中,未批visa..我怕無人頂得順

男爵府

pylau 發表於 17-4-26 12:41
我葵涌區呀,你呢

住元朗

複式洋房

回覆樓主:

我爸又喺成日發痺氣,以前都會解釋比佢聽但都無用,依家佢一發痺氣我地就唔理佢,過後佢就會忘記,有時都會發覺長者情緒問題都影響埋自已。

侯爵府

tabo2017 發表於 17-4-26 16:15
我爸又喺成日發痺氣,以前都會解釋比佢聽但都無用,依家佢一發痺氣我地就唔理佢,過後佢就會忘記,有時都會 ...
same! 我爸本身沒太大脾氣的。他病發時(老人痴呆病發),像大聖爺上身,大叫大擺款。我們不理他,他坐下坐下,又沒有事了!

最初把他的床上床欄他也叫的。他清醒時我解釋他聽,他行動不便,我也要睡覺; 他不清醒時,由他吵吧。加上我用的尿片也是最好的,可能濕了沒那麼辛苦。他沒出聲了。

我覺得,tena 的尿片,比較abena更厚!網上寫的ml, tena 也很多的(2500ml-3100 ml). 但國際上,仍是molicare vs abena 的。我好怕尿片濕了那不適感!

總之,大家加油啦!身/心/ 經濟上也面對著極大的壓力。。。
祝福!

大宅

Elainelllam 發表於 17-4-26 14:22
住元朗
你同hker 同區喎 =)

大宅

hker 發表於 17-4-26 16:58
same! 我爸本身沒太大脾氣的。他病發時(老人痴呆病發),像大聖爺上身,大叫大擺款。我們不理他,他坐下坐 ...
我都好明白佢地的不正常行為都唔係佢地想的,不過可能長期對著,有時都會控制唔到自己情緒 =(
我之前都在研究尿片的問題,買隻最好等佢舒服D,買左molicare 但佢真係太多尿,一晚實要換幾次先唔駛洗床舖,有時佢訓唔著又一小時要換幾次,濕少少就話要換,我都開始唔捨得用 molicare...
tena 片我反而未試,只係試過尿褲,片好用嗎?

侯爵府

其實,床濕少少,由它吧!上面放毛巾頂到天光(可能我有乾衣機,我慣了日日為爸爸洗一大機床單衣服)。

我指是tena 尿片,一晚用到天光那種。不是尿褲!但一定要合作不要時時去厠所。我只在3a.m. 換一次(我爸8p.m.睡到隔天的1030a.m. , 好長時間)

tena 尿片好厚的,遠比abena厚。我真的覺得不錯呢。

但現在妳媽媽那樣用尿片,平的尿片更好!(我也經歷過相同階段,想死)。

其實,如果我們照顧不到,老人家也要去安老院。一樣是一晚換一至兩次尿片的。所以,硬起心腸,找個大家也同接受的caring style 吧!起碼,在家有人真心疼她們,她們也吃到自己喜歡吃的東西。

大宅

hker 發表於 17-4-26 17:40
其實,床濕少少,由它吧!上面放毛巾頂到天光(可能我有乾衣機,我慣了日日為爸爸洗一大機床單衣服)。

我 ...
你爸睡覺時間好長啊,真好,我媽五點開始即使幫佢換左片都係咁叫話要起身啦。我都有同佢講你係醫院、老人院唔會有人咁同你換片法架,一個鐘換幾次,一濕少少就換,佢就係唔聽,自己要點就點,無你爸爸咁乖呀....
我而家都要日日洗床單呀,但落雨潮濕好難乾,想搵日唔駛洗都唔得.

你對你爸爸真好,我真係要向你多多學習.

男爵府

hker 發表於 17-4-26 17:40

我 ...

我以前就 12:00-1:00 同佢換,早上8:00 再換,因怕尿浸住個 pat.

侯爵府

Elainelllam 發表於 17-4-26 19:50
我以前就 12:00-1:00 同佢換,早上8:00 再換,因怕尿浸住個 pat.
我以前每3 小時換一次。想死!(我工人只負責3:00a.m. ,她負責白天的工作)。
現在,爸8pm. 睡,我1200 換片心; 0300 換片(工人); 1030起床換片。這樣,我覺得休息時間ok,但像pylau jm那樣成晚換尿片,她真的好頂不了。

所以,我覺得買好一點的尿片,最多一晚兩次ok 了(褲仔not ok, 頂不了那麼長時間的)。

今天我爸肚又不舒服了!(不知是吃了芒果/ 感冒/ 樣樣也有可能等等); 整天也是去洗手間,工人清潔; 去洗手間,工人清潔無停手。

我真的不能想像,只我一個人我點頂!

所以,這兒各位真的好勁!

by the way, 元朗的劉煒強醫生十分好,對老人家好好。

伯爵府

pylau 發表於 17-4-26 00:45
想請教你一個人照顧媽媽咁多年,有咩方法控制自己情緒和減壓,我真係就快支持唔住了,覺得自己真係就快痴線 ...

如果頂唔住真係唔好死頂,
我都好明白你苦況,
我以前都差d想xx
覺得就快發痴線,
後來諗番以前細個的日子,
盡自己能力做,
咁又挨過1日,
最緊要夠瞓,
個人會冇咁燥。

首頁
23456...58

尾頁