1-3歲

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Ytfc 發表於 17-11-2 21:12
首先自己要有自信,堅強,唔好怕比人笑,你咁嘅心態好易感染埋阿仔。in唔到咪當見識下囉,我都報咗名幼, ...

多謝你!我知我唔應該理人點諗,都要硬住頭皮去in一次,當比阿仔一次經驗啦!

大宅

怪獸青BB 發表於 17-11-2 09:39
當然去,當玩下都好,如果收左仲好,返學學野會快好多

我係驚人地同我講你個仔有問題,我會打擊好大

大宅

閔大人bb 發表於 17-11-2 07:19
唉,我完全明白你既心情,都好無助。但我覺得要花多時間同佢「玩」,唔好一味「教」,雖然我都未係好成功 ...

你仔19個月?咁有冇打算去做評估?健康院冇叫你返去?

伯爵府

Fatfat_ball 發表於 17-11-2 21:46

專家或醫生同你講先諗啦,「人地」喎,唔好話面試,平時帶個小朋友出街都成日有啲路人甲乙丙過黎講無謂野啦,又話瘦又話乜果啲呢,有用咪聽下,冇用當佢廢up

大宅

Fatfat_ball 發表於 17-11-2 21:48
你仔19個月?咁有冇打算去做評估?健康院冇叫你返去?

我自己帶阿仔去左做評估,其實唔評都知係遲左,言語治療師話阿仔言語表達遲左7個月。不過最重要係見完治療師,佢分析返阿仔既情況,教我地點同佢「玩」,要用咩玩具玩,唔係淨係「教」佢講野。阿仔都要2歲時返健康院覆診。

公爵府

回覆樓主:

手指指都好少!模仿有時都會!返play group有時搖下身拍下手,間唔中都會爬開走左去!其實我見有D play group同學都坐唔定同走左去攪其他野!
仲有我女都係掉野掉唔停!

大宅

TATEYAMA 發表於 17-11-2 21:59
手指指都好少!模仿有時都會!返play group有時搖下身拍下手,間唔中都會爬開走左去!其實我見有D play gr ...

我返pg d小朋友識跟老師指令入圈圈或者入波波架,我仔完全唔會跟囉!

大宅

閔大人bb 發表於 17-11-2 21:59
我自己帶阿仔去左做評估,其實唔評都知係遲左,言語治療師話阿仔言語表達遲左7個月。不過最重要係見完治療 ...

我想問你阿仔幾大去做評估架?請問搵邊間?可否比資料我?另外,你果陣係評估d咩?謝謝

珍珠宮

Fatfat_ball 發表於 17-11-2 21:46

呃,又唔好甘講,佢仲細未睇得出啊,我仔兩歲半都仲要返健康院跟進講野啦,如果真係有問題,有人提出都好,可以正視問題,盡快安排訓練啦,首先唔好自己嚇自己先,小朋友個個月都唔同ga,可能下個月就bilibala到你煩呢

公爵府

Fatfat_ball 發表於 17-11-2 22:02
我返pg d小朋友識跟老師指令入圈圈或者入波波架,我仔完全唔會跟囉!

我都係買D玩具同佢玩得多先識入,你試下買D入圓形正方形三角形果D同佢玩下,睇下佢遲D識唔識自己入!

大宅

TATEYAMA 發表於 17-11-2 22:08
我都係買D玩具同佢玩得多先識入,你試下買D入圓形正方形三角形果D同佢玩下,睇下佢遲D識唔識自己入!
...

我都有買呀!可惜佢一拎起就掉!玩左一排都冇進展呢!

大宅

Fatfat_ball 發表於 17-11-2 22:03
我想問你阿仔幾大去做評估架?請問搵邊間?可否比資料我?另外,你果陣係評估d咩?謝謝
...

我個仔都係岩岩(19個月)做言語治療評估,我自己去協康會book,$940/50分鐘,其實都係同阿仔玩玩具,睇下佢既應知能力,不過19個月都算細,治療師都話小朋友咁細,d應知能力同言語能力好容易俾小朋友既行動影響,都叫我2歲再做會比較準確。所以你小朋友得15個月,可以買多d練習小肌肉同角色扮演既玩具俾佢玩,lego,煮飯仔都得

大宅

閔大人bb 發表於 17-11-2 22:48
我個仔都係岩岩(19個月)做言語治療評估,我自己去協康會book,$940/50分鐘,其實都係同阿仔玩玩具,睇下 ...

謝謝你的提議!即係我仔都仲細未適合做評估!唉!呢幾個月好難捱呀!

大宅

回覆樓主:

我好明白樓主既心情,因為我自己都算係緊張自己個小朋友發展既媽媽,知道你吾係要比較,只係擔心同想清楚知道自己小朋友係唔係有問題,同埋又可以點幫佢。

我自己個小朋友4個月開始帶佢上一d類似playgroup的堂,但同出面個d吾同在於佢係主力教爸爸媽媽點同小朋友玩。例如點用屋企有既野鍛練肌肉,BB肌肉有力好快就自己識坐識轉、爬、行。仲有點樣刺激感觀、練專注力、手眼協調等等等等。個導師每堂都會評估班小朋友既情況然後提出建議教你點同佢玩幇助佢地發展得好d。你有興趣可以pm我,我自己上完得著好深,所以好建議身邊的朋友上。

大宅

BlossomAlmond 發表於 17-11-2 23:27
我好明白樓主既心情,因為我自己都算係緊張自己個小朋友發展既媽媽,知道你吾係要比較,只係擔心同想清楚知 ...

多謝你明白!正如你所講,我都已經唔敢話去比較喇!我知有d小朋友真係天生特別叻,學野特別快,我都冇期望阿仔係呢一類,只求佢正常發展同成長,但正因為何謂正常係冇一個準則,所以我同齡既小朋友做到,而我仔做唔到,自不然令你懷疑小朋友是否正常

大宅

Fatfat_ball 發表於 17-11-2 23:37
多謝你明白!正如你所講,我都已經唔敢話去比較喇!我知有d小朋友真係天生特別叻,學野特別快,我都冇期望 ...

雖然話個個小朋友既發展都唔同,但係如果有懷疑真係搵專業人士好d,起碼你會安心d。同埋越早介入幫助越。有冇返健康院問過?

男爵府

先唔理識唔識做,有時出到去會識做都唔做!再加上面試時間有機會同訓晏覺時間撞,到時佢可能訓左或者扭眼訓,大喊大叫添!佢地只係bb,我相信無一間幼兒園會因為佢地唔識做而笑到人無地自容囉!媽媽,小朋友壓力好多時係源自於父母,放鬆啲啦!我反而會報多幾間,等小朋友有更多面試機會,越做越好!

男爵府

回覆樓主

可以照去in,無問題,歲幾小朋友都怕生,有朋友in n時都未識行,所以無野的。
我睇你所講,有機會是發展遲緩,sorry,得罪講句,如果覺得小朋友有問題,上網睇下資料,返健康院做下檢查,或者洗錢搵醫生做評估,如果無問題當買個安心。如果有問題盡快做訓練,越早越好,遲左只會越難追返。

男爵府

回覆樓主

小朋友發展有快有慢,但遲太多實在要早點檢查,聽下專業人士意見,特別排政府位要好長時間,另外多點帶來佢去公園,返下play group一星期一堂都只係幾百蚊一個月。

大宅

ricky0223 發表於 17-11-3 11:21
可以照去in,無問題,歲幾小朋友都怕生,有朋友in n時都未識行,所以無野的。
我睇你所講,有機會是發展遲 ...

多謝你意見!但因為小朋友得15m,私人機構都未可做評估!健康院方面我都有返去覆診check住!我絕對唔係果d會逃避既家長,我都想正面同盡早去接受同面對,我已經assume自己個仔有遲緩,什至自閉,但唔可以放棄佢,我想盡快搵適當既訓練比佢,希望有幫助!我都好心急想快d做評估,可惜佢太細!

首頁
12345...6

尾頁

跳至