家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

銀行打比我,可預先批核信用卡資金$90萬,最短分6個月還, 每個月還本金$15萬+定息$1800 = $151800.
攞呢90萬分批做定期或高息活期, 抵唔抵呢?

複式洋房

夢妮 發表於 24-5-5 16:31
銀行打比我,可預先批核信用卡資金$90萬,最短分6個月還, 每個月還本金$15萬+定息$1800 = $151800.
攞呢90 ...

如果妳每個月還15萬無乜壓力,咁就ok
但如果要用呢90萬去每個月還落果15萬度,好似無乜著數。

如果妳每個月還15萬係ok, 咁拎黎做定期仲好。

男爵府

攞呢90 ...

你攞晒呢90萬做足六個月定期,當依家4%計,一個月賺$3000利息,扣返一個月利息開支$1800,可以賺$1200

但唔好唔記得,你第一個月就開始還,即係你冇可能一次過做90萬定期…

你只可以一開始將90萬咁樣做定期:
15萬1個月 ($500)
15萬2個月($1000)
15萬3個月($1500)
15萬4個月($2000)
15萬5個月($2500)
15萬6個月($3000)

全期可以(賺嘅利息):$10500
但你每個月要嘔凸:$1800x6 = $10800

總結:你會蝕$300

伯爵府

攞呢90 ...

如果你肯定個個月有新錢還,先鎖定90萬定期半年4%息(即18000),賺時間值,扣除10800息,無本生利賺$7200,又唔算好多睇想唔想。
我當年玩過借150萬2年,全期還息23800,兩年一直做定期,利息(當平均4.7%,),淨袋十幾萬了。
但一定要肯定每月有新錢還,舊錢係做定期,樓上話每月扣本金利息少了,其實不一様,因為每個月嗰幾萬本身自己係做唔到4%以上定期的,所以呢筆貸款係賺了個做定期機會成本,尤期減息週期,好似我舊年一借到就把150萬做了富邦一年5.1%定期,到你儲夠邊仲有得做。

侯爵府

annie133 發表於 24-5-5 21:04
如果你肯定個個月有新錢還,先鎖定90萬定期半年4%息(即18000),賺時間值,扣除10800息,無本生利賺$7200 ...

同低息稅貸一樣,假如自己手頭有足夠嘅現金流去還嗰筆借來嘅錢,咁就可以攞嗰筆借來嘅錢去做定期存款或其他投資,如果選擇做定期存款嘅話,就可以淨袋嗰筆借來嘅錢同定期存款嘅息差,冇投資風險。

伯爵府

pan 發表於 24-5-6 06:03
同低息稅貸一樣,假如自己手頭有足夠嘅現金流去還嗰筆借來嘅錢,咁就可以攞嗰筆借來嘅錢去做定期存款或其 ...

對,計啱數差唔多係無本生利
但大前提係個個月有新錢還(人工/其他被動收入)
同你預咗還款期內唔會買樓/其他貸款

伯爵府

攞呢90 ...

另外順便提大家,好多騙徒cold call抵息貸款騙局,以極筍條件騙人,新聞也報過,大家小心。

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

annie133 發表於 24-5-5 21:04
如果你肯定個個月有新錢還,先鎖定90萬定期半年4%息(即18000),賺時間值,扣除10800息,無本生利賺$7200 ...

Wa, jm好識計數,好叻,依家銀行打嚟果D大約收幾多釐借貸利息?依家啲定期存款跌晒好似都冇乜着數

男爵府

多謝大家的回覆, 計落無乜著數, 唔值得攪 .

侯爵府

annie133 發表於 24-5-6 14:20
對,計啱數差唔多係無本生利
但大前提係個個月有新錢還(人工/其他被動收入)
同你預咗還款期內唔會買樓/ ...

exactly,cash is king,有足夠嘅現金流就可以充分利用呢啲無本生利嘅機會。

子爵府

攞呢90萬分批做定期或高息活期, 抵唔抵呢?
實際年利率係 4.19%pa

複式洋房

夢妮 發表於 24-5-6 16:15
多謝大家的回覆, 計落無乜著數, 唔值得攪 .

係,妳2022年尾或2023年尾攪先有著數,果時5里定期

洋房

佢梗係計過數啦, 點會蝕比你呢, 個個都用呢個方法佢仲得了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊