家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

shrimpy 發表於 24-5-13 13:15
之後利息低番我都會cut 戶口,因為近一兩年真係為咗定期開咗好多間,而且好多時都要申請信用卡先有多啲優惠 ...

我最近都downgrade左HSBC,因為個rm都俾唔到靚rate,見親就sell我買基金、儲蓄保險,跟住見我唔買就冇乜理我,但當然一定要攞埋個升級rebate先走。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我唔鍾意開vip戶, D錢走來走去, 成日又up又down好煩

大宅

shrimpy 發表於 24-5-11 15:58
你個RM都幾好喎我下次到期再問吓渣打,如果唔得先downgrade , 渣打有半年寬限期。
...
渣打有半年寬限期係咪指比半年時間你meet返戶口最低要求?

男爵府

fattymary 發表於 24-5-13 16:19
渣打有半年寬限期係咪指比半年時間你meet返戶口最低要求?

係呀,優先理財,攞走咗d錢之後半年內都唔會收費,但過咗半年都唔入番錢落去就要收費

大宅

但有時我反而不太鐘意keep d vip 戶口,因為好多attractive 的獎賞只給新戶,existing acct 完全無, not even upgrade .eg sc 迎新獎賞(cash)only for 新戶,鎌完一次之後唔會再有even大額定期,除非Close acct 一年再開。

男爵府

oasismcmug 發表於 24-5-13 18:26
但有時我反而不太鐘意keep d vip 戶口,因為好多attractive 的獎賞只給新戶,existing acct 完全無, not ev ...

渣打職員話downgrade 之後 , 可以同老公開個聯名戶口,將d錢放落去,當新客戶,可以再有$4000+$3000+$3000 …..

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

shrimpy 發表於 24-5-10 16:59
幾間都無,低過一百萬就要比年費,渣打有得寛限半年。之前間間鬥高息,戶口開得多又係煩。
...

downgrade 佢啦!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

shrimpy 發表於 24-5-13 19:45
渣打職員話downgrade 之後 , 可以同老公開個聯名戶口,將d錢放落去,當新客戶,可以再有$4000+$3000+$3000 ...

甘都得、但會唔會俾老公攞埋啲錢?

知道你有幾多私己錢?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆 shrimpy 的帖子

新戶口要之前一年無户口才count 新戶口,而且聯名應該都算有戶口,sc 唔知(但我覺得唔得law),大新講小朋友聯名戶口都算個大人有戶口

大宅

回覆 大力大力 的帖子

哈哈!-陣好似何伯咁單簽捲(攞)走曬

侯爵府

oasismcmug 發表於 24-5-13 21:09
回覆 大力大力 的帖子

哈哈!-陣好似何伯咁單簽捲(攞)走曬

水晶宮

Rainy 發表於 24-5-13 16:10
我唔鍾意開vip戶, D錢走來走去, 成日又up又down好煩

Yes, X2. 係好討厭,唔記得downgrade 轉走d錢,分分鐘收返2千銀年費。唔轉走錢蝕時間值。

大宅

牛年勳章

shrimpy 發表於 24-5-13 19:45
渣打職員話downgrade 之後 , 可以同老公開個聯名戶口,將d錢放落去,當新客戶,可以再有$4000+$3000+$3000 ...
原來聯名戶口可以有新戶回贈

大宅

Christinabbg 發表於 24-5-14 14:11
原來聯名戶口可以有新戶回贈

請問詳情係點?

男爵府

cubybyj 發表於 24-5-14 14:36
請問詳情係點?

詳情你要問番個別銀行,有JM 話問過其他銀行聯名唔計新用戶。我自己就聽渣打個職員講,佢話開個聯名戶口可以當新造戶口,重新玩$4000,$3000,$3000….. 回贈

大宅

shrimpy 發表於 24-5-14 18:15
詳情你要問番個別銀行,有JM 話問過其他銀行聯名唔計新用戶。我自己就聽渣打個職員講,佢話開個聯名戶口可 ...

謝謝回覆!
咁有機會做既時候可以問埋了, 多個選擇。

大宅

回覆樓主:

upgrade downgrade有人覺得煩
但為左攞優惠我覺得冇問題
人人心態唔同
我而家玩完hsbc都會downgrade返,1年後有優惠會再玩過

翡翠宮

如可waive行政費就算,唔得就Downgrade

大宅

DHA勳章

shrimpy 發表於 24-5-11 11:02
客戶經理除咗開戶時見過一面之後一直失蹤,有d銀行直情見都未見過。見過嘅通常都係sell 基金投資。試過去 ...

上次就係問櫃檯職員網上做既純儲蓄保險係咪唔當100萬存款入面,點知比佢介紹左入房見所謂嘅客戶經理。入到去完全唔係答覆我本身問題,話見我戶口有少少人仔可以投資,好似撞邪咁聽佢講左個幾鐘乜鬼儲蓄投資保險,全部不保證回報。話唔入錢確認就唔生效,咁咪照聽照簽,返到屋企先清醒,諗住取消返個申請,連打幾日電話,啲經理都無人聽。真係好得人驚。

男爵府

camilleting 發表於 24-5-15 18:30
上次就係問櫃檯職員網上做既純儲蓄保險係咪唔當100萬存款入面,點知比佢介紹左入房見所謂嘅客戶經理。入到 ...

咁好彩你返到屋企冷靜咗,不保證回報風險好大喎,最後取唔取消到?直接落分行搵櫃台取消?你慘過我,上次半個鐘我見唔對路就話要接小朋友放學走咗。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊