母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 dorahelen 的帖子

打完針係差d,但我唔係太明點解bb打針,你少左奶?你唔係泵出黎嗎?

大宅

回覆 lovemisha 的帖子

加油呀!
祝你bb幫你手乖乖啜,早日全人奶,長餵長有!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:分享 - 收奶後重新再餵,到儲了100安冰奶 (2.5個月)

各位媽媽要繼續加油!!

大宅

引用:回覆 dorahelen 的帖子打完針係差d,但我唔

原帖由 setyawan 於 14-11-04 發表

打完針係差d,但我唔係太明點解bb打針,你少左奶?你唔係泵出黎嗎?
可能見佢發燒猛憎,自己担心又訓得差於是少左奶。想埋身追奶但佢冇咩耐性啜,點算?

大宅

如果bb無咁肚餓時餵會唔會好d? 無咁炆?
奶量跌左,實可以追,bb唔啜就要泵,辛苦d,勤力d囉

大宅

回覆:setyawan 的帖子

叻媽

大宅

回覆:分享 - 收奶後重新再餵,到儲了100安冰奶 (2.5個月)

如果一日21次、特然奇想,全日掛個泵喺身吾除、不停開得吾得?又吾洗餓親BB

男爵府

諗到你追奶果排過既地獄式生活,真心比好多個叻你

大宅

Thanks for sharing

男爵府

你好叻呀!我想問你每次pump幾多分鐘?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&action=list&fid=10533

子爵府

很好的分享。其實你那份堅持、決心和心中團火令你成功。好多媽媽都缺乏那份信心,再次証明密密啜係得嘅!

大宅

回覆 edith1149 的帖子

我諗不停泵係誇左少少,乳頭會痛吧! 個泵會過熱吧!
由於我每邊計一次,21次其實等於雙泵10次,同每2個鐘泵一次差唔多啦,好多泵媽初期都係咁泵10-12次一日,每次泵20-30分鐘! 之後就富到日日milk bath啦!

大宅

回覆 oneonemama 的帖子

我初初得10-20ml時就泵15-20分鐘,因為好早就無奶出。到有60ml後,就泵30分鐘雙泵,而家奶有淨唔追奶就得閒就泵30分鐘,唔得閒就20分鐘囉! 返工時每日泵6-7次,每次30分鐘,愈泵愈多奶。
而家一日泵4.5次!

大宅

多謝大家的讚賞同鼓勵!

果時唔知可以重新餵, 上bk都搵唔到相關分享,台灣又搵唔到,只有英文文章講重餵,當時都只係抱住試下的心情,真係唔想有遺憾,之前大囡時放棄人奶已好後悔,最後一次機會就好好試下!

真心想寫呢篇分享,希望開個頭,等有經驗的媽媽都上黎講下,或者比同我一樣唔想後悔的媽媽有參考同成功的例子!

有時自己回顧都覺得自己好堅,唔知點解可以做得到! 埋身餵其實又唔算好辛苦,係乜都做唔到,出唔到街唧,我ok呀!

亦無諗過有日可儲到冰奶,甚至而家多奶得濟,(其實bb唔鍾意食冰奶的), 儲咁多主要係諗住m黎時用架,應該夠貨了! 而家泵一次,一個200ml奶袋唔夠用,哇,幾大自豪感呀!辛苦得來有回報,我覺得好感恩!

禁止訪問

男爵府

你好犀利呀!勁。
我想請教,我bb個半月大,都叫肯啜嘅,有時我明知佢餓都冇補粉比佢啜,但例如佢45分鐘前先啜完兩邊,咁我咁短時間再比佢啜,其實係咪冇咩奶的?因為我見佢啜到好忟,發脾氣大喊....我就怕佢餓得滯就補粉。但因為我呢星期發現bb好似唔鐘意食奶粉,自己又唔夠奶(泵晒兩邊最多只得60至100ml),所以唔知點算好。如果好似你咁佢一餓就比佢啜,咩都唔理,咁時間咪好唔定?其實得唔得?我bb而家一日最多痾得一之屎屎,仲要痾得好辛苦咁,所以又怕佢食唔夠更加冇得痾....

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

好叻叻呀!!

複式洋房

好正面!多謝分享!

大宅

好叻呀, 但你仲有個大b要湊, 咁餵法米忽略左大果個??我又係第一胎餵得唔好, 第二胎都只係全人奶二個月度, 之後要補奶粉, 一日一次奶粉, 阿b 4.5個月了, 我越黎越少奶, 要好似你咁餵法真係要好大恆心乜都唔做幾個禮拜先得, 但我大仔又好痴身, 我怕個女餓親成日補奶粉比佢, 我一路都想再追奶, 唔求儲奶,只希望夠佢食咋。。。4.5個月,想再追奶應該好難了

大宅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊