家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ericsze13 發表於 22-8-18 17:40
我熱心研究完坊間6間BB儲蓄保,搵左4間同大家做比較,
為求咁多位唔好行咁多冤枉路,大家用D腦根諗下邊間打邊 ...

18年保證回報只得大約2萬,咁5年供幾多?
我個『BB』 今年19歲 ,當年儲蓄保都係供5年,而家回報 1.7倍,應該好過而家嘅plan。

珍珠宮

BO_NG 發表於 22-9-21 00:04
照你咁講,個plan年利率多過4%

除左40年後可以攞得返 $100萬

就係唔知乜環境,先唔應該揀美金比錢

珍珠宮

BO_NG 發表於 22-9-21 00:04
照你咁講,個plan年利率多過4%

除左40年後可以攞得返 $100萬

保證息率係4%?應該不可能吧。睇份proposal總覺有問題,以前我買的保單,都會分左右兩邊,列出「保證」和「非保證」兩個部分。如果你所指的4%係非保證,就完全冇參考價值。

珍珠宮

BO_NG 發表於 22-9-21 09:23
我呢份唔係儲蓄保險,係危疾保險 (agent 講:有高儲蓄成份… )

係咪都有分別?

唔係想講保險嘅分類 (含有儲蓄成份的危疾保險 ,同包含危疾成份的儲蓄保險, 其實都係差不多嘅嘢), 最重要嘅係,保證息率有幾多? 如果你表裏面嘅銀碼係計埋非保證嘅紅利, 你可以拎得返嘅錢,就唔係咁, 實際上少好多。 不如你睇下第六部分嘅條文,睇睇保證息率有幾多,呢個係最重要。

珍珠宮

BO_NG 發表於 22-9-21 16:32
唔該晒你!
啱啱我叫個經紀,再俾份詳細資料我!

你呢份單,唔錯

珍珠宮

BO_NG 發表於 22-9-21 09:23
我呢份唔係儲蓄保險,係危疾保險 (agent 講:有高儲蓄成份… )

係咪都有分別?

儲蓄保嘅錢,唔會鎖咁耐先回本,可能呢個係主要分別。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊