婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔發火當你病貓,支持你!

男爵府

果然有其型父母必有其女,你其實可以講到佢收皮,只係你平時厚道忍左佢姐。

男爵府

即係而家間屋有三個名?你,老公同Y都有名?

有D唔明,即係呀Y同八妹在老人家出院之前已遷出你原本間屋?而家佢地唔係住你原本間屋?(即你兜巴星八妹時)

A.Yin  簽名之後只有我同C6,呀Y應該好唔服氣,成日攞件事出嚟講  發表於 12-7-16 20:43
A.Yin  所以老人家出院我哋陪她住舊居等她安心,C6護送番港時我搵人搬走D嘢去秘密機地  發表於 12-7-16 20:42
A.Yin  商人喺老人家住院其間開offer話喺chinatown搵到三房apt俾呀Y同公主。  發表於 12-7-16 20:40

男爵府

即係舊屋而家丟空左,八妹同阿Y住緊唐人街?

原來舊屋轉左你同老公名,無左呀Y名,佢無得再拎呢樣野來威脅你兩個,少左個籌碼,唔怪之條氣咁唔順啦。

SillyPigPig  個仔置咗家就叫做一家, 加埋佢果家已經係兩家啦~~~  發表於 12-7-17 10:56
SillyPigPig  咩一家人一齊住? 以為自己係皇后啲仔女嫁娶後都要住晌皇宮?  發表於 12-7-17 10:56
raeNvin  haha,見你用吹CANDLE表情真係好頂癮  發表於 12-7-16 21:34
A.Yin  所以成日話我哋丟低她  發表於 12-7-16 20:49

男爵府

A.Yin 發表於 12-7-16 22:04
我對商人的戒心始終低D

返到去,老人家喺廳睇緊電視,見到商人即刻笑哂咁行過去迎接佢,仲即刻話去沖茶, ...
其實唔理佢出咩招,唔應承就唔會中圈套啦。(除非你已應承左…)

佢一路搞咁多野都係想用錢控制你地姐

男爵府

yclee 發表於 12-7-17 07:57
Yiu! 話佢知唔想同隻8妹既野有任何瓜葛!
我都講左聲妖!

佢地真係無孔不入,點先可以同佢地撇清關係?
而家無人想飛黃騰達,只係想過安樂太平既生活,唔想再同佢地有任何瓜葛!

男爵府

A.Yin 發表於 12-7-17 11:36
edithmaya 你咁叻...記得晒佢講嘅野! 慢慢寫啦.... 發表於 2 分鐘前

其實仔細聽商人講嘢係 ...
發達既道理

唔係無道理,不過有代價,而個代價係咪你想過既生活?而且好可能後患無窮,一世都搣唔甩既煩惱,無得再咁清高地大佢地,渣頸就命。

錢我覺得你兩公婆都搵唔少,足夠供給中產又舒適既生活所需。有錢但好多會令你抑鬱甚至迫到痴線既煩惱,咁我寧願賺少d。

A.Yin  放心放心,聽還聽冇落搭咁笨  發表於 12-7-17 11:46

男爵府

真係睇到眼火爆

男爵府

佢地愈搞愈多人,你父母,婆婆,呀E母子又參一腳,而家仲想搞埋你PARTNER,你公司,你既事業,你間屋……沒完沒了沒完沒了

男爵府

最後一著係咩呢?緊張緊張緊張…

男爵府

我都同意樓上所講,拎出來同你PARTNER商量,話俾佢聽佢地係咩人,如果真係落搭,有幾多煩惱跟尾。

佢地係有錢,但無野可以夾硬黎,有錢唔係大哂,你地唔肯賺佢舊錢,就算佢幾有錢都無用。我覺得你成日考慮,佢個條件有幾吸引又盛,但如果俾我,好似你話齋,知道要賺佢舊錢個代價係自己承受唔起既,咁佢講乜我都當佢廢UP!

如果你PARTNER聽完你成個故事,都係要落搭既,咁大不了你唔撈,賣哂D股份俾佢地囉,總之同佢地無瓜葛就得!

beaclem  agree!  發表於 12-7-17 21:18

男爵府

你partner既然同你咁耐朋友,而家佢未出聲,可能佢未必真係肯落搭,始終加partner落去,改變而家公司既運作模式,除左錢之外都要考慮好多野,如果合作得唔好佢都唔會想。如果佢真係心動同你商量,相信你都會將前因後果拎哂出來同佢傾。

如果你partner要賣,但又要keep埋你果份,你都可以揀唔賣!sorry呢個世界有強姦無局賭,間公司係二人份既,你唔肯,佢都唔可以單方面出賣你。總之,加公主媽,呀Y落去都無得傾架啦,要不就全權退股架姐。

其實商人點解係都要搞你呢?你話齋,要幫公主一家移民,只要有錢就有大把方法,何必明知你咁反感,咁大反應,係都要搞著你,迫到你地走投無路?

男爵府

A.Yin 發表於 12-7-17 22:32
我諗呢個如意算盤係:
1)就手,唔洗周圍搵,風險細
我就唔係好識搞公司既野,不過你PARTNER同你咁耐朋友,合作左咁耐,會唔會為左一個三五識七既「賺錢機會」而同你反面,玩到告你咁大件事呢?我相信佢同得你做朋友咁耐,都係明白事理既人,你同佢解釋佢一定可以理解。你單野,呢度幾百個版友親眼見證住,睇到有幾眼火爆,只要正常人都會明白你既決定。

而且生意既野,都係利益關係姐。唔撈都唔俾?呢個世界有無D咁既事呀?無將公司利益最大化就可以告人架啦?賺錢賺唔足十蚊,賺八蚊但舒舒服服都係個人選擇姐。呢個世界,合則來,不合則去,有咩咁大件事要搞到對簿公堂呢。你可能過慮啦。

你同你老公傾下,叫你老公叫商人收手啦。而家已經差唔多連親戚都無得做架啦(已經稱唔上呢兩個人係『家人』),再玩落去就脫離關係啦,真係扯哂白旗啦。

A.Yin  所以我真係好怕講錢一講到錢咩面目都現形話唔定partner同商人一樣認錢唔人  發表於 12-7-17 22:53

男爵府

Superman-GF 發表於 12-7-17 22:57
Dear, 你爸媽真是教得你很好、很有教養。所以你每步都思前想後,想情理兼備。但你真是面對一班喪的人(sorr ...
某程度上我認同,對住D癲人同佢玩理智邊有得玩?比佢更癲可能先有出路!

男爵府

我真係無你地做生意咁叻,如果俾著我,我一心只想擺脫公主媽&呀Y,唔會想擺一個局係硬食一個來踢一個走。你既如意算盤未必打得響,你點SURE公主媽來到會任你擺佈?奸商奸成咁,佢一定有好多後著,你依左佢第一步,佢黎緊有更多步,你到時再見招拆招?起碼佢第一步已經成功左。你又點SURE你PARTNER會同你同一陣線,假若你連佢而家會唔會見錢眼開出賣你都唔肯定?你應承左第一步,可預期之後佢有更多步都迫你硬食!樓上話齋,佢下次都可以照板煮碗搞呀Y移民過來,你都控制唔到。最重要既第一步唔應承,佢就做唔到之後既野。

仲有,點解咁大件事,你都唔告訴你老公,同佢商量下,叫佢同奸商講叫佢收手?大家XX一場,係唔係要迫到你走投無路先肯?奸商都係想達到幫公主一家移民呢個目的姐,有好多方法,係咪一定要犧牲親情來搞到你崩潰?你老公講一句,好過你講一百句。

原來你已經7個月啦,希望你可以安心養胎,唔好享呢個時候做一D可能令你後患無窮既決定,而且,大住個肚唔使咁堅強啦,有咩話俾你老公知,等佢同你分擔。你而家俾佢屋企搞到雞毛鴨血,佢都有責任令你公司唔好俾外人入侵。

男爵府

alicemic 發表於 12-7-18 13:54
唔好怪我直接,睇到我火火地,對住癲人仲咁正路去諗野,好聽果句係正直,難聽果個係贛居!

1) @@咁多年 ...
AGREE!你分析得好好,我一早起身就撲上來睇,睇到眼火爆而家仲頭痛緊(太肉緊)

A.YIN真係希望你唔好再咁戇居,自投羅網做傻事。

男爵府

咁而家你partner點睇呢單野呢?

男爵府

A.Yin 發表於 12-7-18 19:18
我諗可能有D誤會?
我冇諗過要賣或者聽話呀

恕我難以理解,而家奸商想加入你公司,你既立場好似係唔想阻partner發達,如果partner真係有興趣你可能被迫會硬食﹔

但與此同時,你又覺得如果你partner真係落搭,你想quit,又怕partner會反對,驚會搞到對簿公堂。sorry我覺得唔應該係你搵買家,而係partner如果想食奸商果份,應該佢想辦法買起埋你既股份先可以話事,你唔需要同佢憂埋佢果份。

雖然公司係二人份,但講到好似你完全會依partner既決定權而行咁。你為何要咁淋善隨和呢?

奸商想幫公主媽入侵你公司,最主要都係你享度,如果你唔玩,就算你partner肯佢可能都已經無興趣。咁仲有咩需要咁煩惱呢?你只需要擺低「其實奸商個計劃真係好吸引,唔想阻人發達」呢d君子念頭,重申俾你partner聽你唔接受有人入股,否則就請佢搵錢買哂你果份。做生意既意見分歧,咪拆夥囉,對相方都好。咁你害怕既事就唔會發生啦,係咪?間公司係你既,點會搞到好似佢會變成點你都控制唔到呢?

享度睇左你咁多個月,大家都係關心你。而家好似睇住你就黎跌落一個陷阱度,所以落力去勸阻你咁,有時可能肉緊左少少,不過只係希望你好好參詳下啦 :)

男爵府

我覺得奸商係買你老公怕,因為佢講到好絕,話如果奸商再步步進迫,會避而不見,無「親人」做!所以而家打算做懷柔政策,安撫下你先。

都話你老公講一句,好過你講一百句。同意樓上所講,呢段時間唔好做任何重要決定,專心養胎,有咩留俾你老公搞啦。

男爵府

k-k-mummy 發表於 12-7-20 16:37
自己仔,做老豆嘅一定錫,如果唔係佢唔會細細個將個仔送去外國讀書遠離Y,佢要個仔明白事理,唔好似佢呀媽咁 ...

有道理

所以話奸商,衰哂又唔係,但話佢無機心亦無可能,防不勝防,所以應該歇力維持無瓜葛,A.Yin你唔夠奸商玩,而且佢根本唔會顧住你,亦有可能害你,你最好都係咩都留俾老公幫你解決,以後唔好再成日咩都唔告訴老公,唔好再咩都自己吞哂佢。安心養胎啦。

首頁

尾頁

跳至