嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 潮流媽咪 於 11-2-24 07:20 發表
有冇媽媽聽過漂白水浸浴可以殺菌,昨日醫生叫我試,有冇人試過???

妳都好耐冇上過來喎.兩個囡又唔同左樣喎,現在她們好D MA??
大囡定細囡呀??
我個家以前用1:99漂水抺地,搞到對腳係咁甩皮,所以之後都冇再用過漂水~~
不過漂水的而且係有殺菌既功效,但可唔可以用在皮膚上就不得而知啦...

大宅

原帖由 潮流媽咪 於 11-3-6 16:02 發表

珀珀,慧慧媽
我兩個女係瑪麗常客,上次覆診阿醫生叫我試,不過未取試,我同佢講話佢地起個排,個身會好嗅,佢話可能有菌叫我試下囉..

老公話聽過話真係得架喎,因漂白水係可以殺葡萄球菌,不過就要開得好希好希,但老公話如果妳怕既有買皮得露那只黃色SOLUTION,係用來浸浴用,呢只係用來殺身體既葡萄球菌架,我個囝細時都有用過,好得架~~

大宅

原帖由 潮流媽咪 於 11-3-6 19:32 發表
皮得露我以前都試過...

咁妳覺得有冇效丫??
如果有效既再試下LOR~~

大宅

原帖由 annpoon51 於 11-3-8 06:50 發表
潮流媽咪:
很久很久沒見你上來了, 四年前的聚會, 你的兩位千金還是很少, 沒記錯, 你的小女兒當時還是手抱, 如今兩個都很靚女呀, 真是辛苦晒媽媽, 如今最難過的時候應該過去了, 希望她們愈大愈好, 我的大囝如今最差的 ...

HI ANN
真係好耐冇見啦,妳個囝升小學未呀??
我D工作都係差唔多啦,不過就真係少左上來既~~
呀囝D情況同妳個大囝差唔多,現在除了手,腳,面同頭外其他都叫好OK架,起碼我呢兩年都可以有覺好訓(小氣小氣)...不過天氣一轉都係差架,由其D手指係會裂開出血架...真係好怕天氣大轉架....
我現在都係瑪麗覆診架,不過他最令醫生頭痛係好多抗生素都唔食得,但做TEST時又話唔係好敏感喎,但每次病時要食就一定眼腫面腫,所以現在比何教授寫左如一定要食抗生素的話就一定要入院+CALL何教授睇住他食~~

大宅

潮流媽咪 發表於 11-3-31 14:03
回覆 jackco-mami 的帖子

醫生話可以3星期一次,最好用大牌子一個樽蓋漂白水加一大盆水.可以幫助殺菌. ...

咁妳有冇試過呀??
呢幾日好乾燥,我個囝d皮膚又差左好多呀~~

大宅

小氣囡囡 發表於 11-6-4 19:09
珀珀,慧慧媽我一直都有留意你講架方法,可否請教下以下問題同時都好希望其他mama可以回應,多謝你哋先
我 ...
我個囡都係發係眼部既位置,我現在改用PROTOPIC,呢只不含類固醇而且又係皮膚科醫生介紹的,我個人覺得搽眼幾好~~而妳話身上既增厚左既皮膚,但因為濕氣不段反發而令皮膚增生,醫生就見意改搽高濃度少少既類固醇藥膏令皮膚變反薄,呢個我個囝都有咁做,個人覺得都OK的~~
妳另一個問題係話如果搽到冇紅冇痕就停而三日後又再發,我經驗覺得係妳只係表面皮膚好左,但深層皮膚未好,所以就會咁快再反發,我會見意妳搽到冇紅後再搽多2-3日先停藥,睇下可唔可以長D時間先再反發~~
希望呢D意見幫到妳啦~~

大宅

小氣囡囡 發表於 11-6-7 17:47
好多謝你架回覆,protoplc醫生也講過, 話2岁以上用, 可能會致癌,我囝未有2岁叫我自己決定, 俾咗e生紙我可以 ...
如果妳BB未足兩歲我都唔見意妳用啦...我囡係成4歲先開始搽呢只架~~另妳只類固醇藥膏我搵到呢個,轉貼給妳睇下啦~~
Trisone 係3種藥膏混合而成﹐所以你揾唔到資料﹐
果3種藥膏叫FLUOCINOLONE﹐ CLOTRIMAZOLE﹐ NEOMYCIN
FLUOCINOLONE係其中一種輕微類固醇﹐好常用於BB上。 可以止痕抗炎。
CLOTRIMAZOLE唔係類固醇﹐只係antifungal。。啫抗真菌﹐都係BB安全既藥膏。
NEOMYCIN係抗菌藥膏﹐但只對細菌有效﹐如果係真菌/病毒就無功效。

總括黎講﹐Trisone就係3種藥合而為一﹐你可以從以上既解釋見到﹐每種藥都有各自既功效﹐可以互補不足﹐啫一種對抗菌﹐另一種抗真菌﹐而另一種就消炎止痕癢。 但問題係﹐BB是否需要3種唔同既藥膏去處理患處呢﹖ 依一點﹐係由醫生決定。 依支藥膏﹐俾我既感覺係﹐大包圍。

但bottom line is..3種藥膏中﹐都係好常用係BB身上的。 所以我覺得你可以放心使用。
不過﹐記住一點﹐搽藥膏時﹐重點係要“薄”﹐ 薄薄地搽就足夠﹐只搽患處。 唔好博晒命去搽﹐搽得太厚﹐BB皮膚會過量吸收藥力﹐會出現副作用﹐如甩皮/ 皮膚變薄。 記住﹐依類藥膏﹐只用作 “處理”問題﹐而唔係“預防”問題﹐所以無問題既皮膚﹐就唔好搽了。

另外﹐BB摺位/頸紅到爛肉﹐代表BB依D地方比較乾燥﹐你應使用多一點潤膚霜保濕滋潤。 要搽多幾次﹐一日6-7次。 勤D護理皮膚﹐有汗就印走﹐慢慢就會有改善的。 藥膏唔可以代替平日既護理﹐你必需找尋一種“夾”到你BB既潤膚霜幫BB護理。

沖涼那只就真係唔知係咩,藥水就似係一般既止痕藥水LOR~~

大宅

小氣囡囡 發表於 11-6-8 00:47
好多謝你抄時間答我, 睇咗之後明白好多; 我阿囝濕疹第一次係醫院睇,Elomet cream 0.1%由於e生話就咁搽面, ...

係呀, elomet 真係好勁架, 就好像用原子彈一樣,一定立即好架,但之後的副作用可能更嚴重…而洗澡方面,我用過很多沐浴露, bath oil, etc... 最後都係用最普通的aq cream或豬油肓, 又平、效果和貴價的bath oil差不多. 唔洗驚唔乾淨,我親身試過,是OK乾淨的,用後皮膚會覺得很舒服。

大宅

RosesJoy 發表於 11-6-12 19:54
想請問你, ELOMET同ELOCOM係咪同一樣野?
我已經同我女搽咗5日喇, 我女得2個幾月人仔咋~
依家下巴 ...

係...只係牌子唔同姐~~
"Avoid using Elocon to treat skin on your face, underarms, or groin area without your doctor's advice."

大宅

RosesJoy 發表於 11-6-13 13:02

我所說的是“一般”用法,到最後怎用藥都是醫生決定, 有沒hydrocortisone cream 1 %? 可以用住先(亦比較合BB用),見醫生再問一下。

大宅

RosesJoy 發表於 11-6-13 17:34
唔該哂你..
我衣家手頭上仲有另一支係Fucidin H, contains: Fusidic acid 20mg 同 Hydrocortisone Acetate ...

Fucidin = 抗生素

Hydrocortisone Acetate 10mg = Hydrocortisone cream 1% (類固醇)

H cream 最少搽3日以上,或退紅後用多2日. 因H cream 是最弱、溫和的類固醇, 見效比較慢,亦比較快沒效, 所以千其不要見好就停。如須要用兩個cycle 以上,最好之間停兩日以上,讓皮膚休息一下,甘就沒甘快沒效. H cream 可搽眼付近,但亦不可入眼。如發紅有水, 最好加上Fucidin一起用,因傷口有可能發炎.

大宅

ALAL 發表於 11-8-1 06:38
回覆 rachel1025 的帖子

請問各位瑪麗醫院的濕疹免疫科有無用? 店樣排期?
我係睇門診醫生寫紙轉介架,妳都可以去睇私家醫生,叫醫生寫紙轉介既...
通常濕疹都只係睇皮膚科的,而有嚴重過敏先會再轉介去過敏科的...

而濕疹家長小組我就冇聽過啦

大宅

rachel1025 發表於 11-7-24 00:34
珀珀,慧慧媽你好,留意到你對處理濕疹好有經驗,有d關於濕疹問題想問你。
我係新手媽媽,仔仔1個半月大, ...
通常濕疹係對稱咁出既(姐係左邊那個位出右邊都會又有的),如果妳真係好擔心既,就同bb去睇多次醫生啦..
如果妳話搽完cream會更差既,可以只cream唔啱bb用,試下轉另一只贂下會唔會有好轉..

大宅

xiaohua2001 發表於 11-11-13 21:59
包裝我唔清楚,但係名同出廠係。配埋 双黄祛湿洗剂, 硅霜,但係成日抓傷,成晚睡覺都好辛苦。 ...

地塞米松係激素、類固純…經過洗麗生單野,重唔識死…

大宅

xiaohua2001 發表於 11-11-17 08:24
回覆 珀珀,慧慧媽 的帖子

有效果的藥一般都會含有呢啲副面嘅影響,要睇所佔嘅比例。另外,用之前,用雙黃 ...

地塞米松(Dexamethasone)是很強力的類固醇, 它的藥效比最普通的hydrocortisone cream強17倍以上, 隨著時間仍能保留它大部分的效力:

相對效力 口服後第0小時 口服後第8小時 口服後第14小時
Hydrocortisone(cortisol) 1 1 1
Prednisolone 1.05 3 5.2
Dexamethasone 17 52 154

它主要是口服, 治療器官移植, 癌症用藥, 很少用在皮膚科上.

這裏的人經過冼麗生事件還不知教訓, 看來我告別這個topic都是時候啦....

大宅

xiaohua2001 發表於 11-11-18 09:41
首先,此藥有無地塞米松都言知尚早,因為只是某位媽咪係網上找出嘅資料.另外,如果此藥真是"口服, 治療器 ...
妳點解會覺得我冇專業資格評論藥物問題? 算了,之前洗麗生我比人鬧, 現在又比人鬧, 鳴鳴鳴~~我在這topic 幾年, 和之前的媽咪認真交流經驗, 確實幫到很多人, 本人的子女也是受惠者, 但現在bk已變了質, 我想我不能再幫這裏的媽咪了...不過有須要都可去我個blog到留言, goodbye!

大宅

annpoon51 發表於 11-12-24 02:05
回覆 珀珀,慧慧媽 的帖子

珀珀,慧慧媽, 很懷念我們並肩作戰的日子, 我支持你 ...

Hi, annpoon,

check PM pls.

首頁

尾頁

跳至