自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-11-13 20:55
果時浸大黎講收生,學校代表講明有6.5(好似)就當英文3

吓,6.5 當3咋?不過BU 讀如果DSE 英文拎3,唔好咁開心住,入到去一連串英文course要學生上,要考試。係Mandatory 的,唔達標唔好諗畢業。

水晶宮

wawaliluk 發表於 18-11-13 22:06
B U除了英文外,仲有普通話。

係呀,要係year 2 前修讀好似話。不過都係beginner 開始,根本冇難度的。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-11-14 08:49
範文,範文,範文要熟讀
可以拯救世界

範文係重要, 但同時間中作都好重要. 因為呢兩份佔既比重最大.
以我女為例, 範文有5, 中作3, 其他兩份卷有3有4. 最後拉出黎都係得3.

水晶宮

clarawuwu 發表於 18-11-14 11:35
你哋好唔抵呀!
範文都話可以勁背,但中作好難攪。。老師都講阿仔中作要改善,佢科中文就係咁拉 ...

真係好飲恨呢一科中文對我地黎講.....
係中學中文科成績係比較好既一班, 一向睇都係坐4 衰極, 完全冇諗過得3.
應該話, 中作佢一向強項係議論文, 但到開考時, 佢竟然唔敢作議論文, 因為議論文一係好高分, 一係就死得好慘烈. 所以佢對住份卷, 諗左15分鐘先開始落筆, 最後選擇左舒情文 : 重遊舊地. 換個角度睇, 又可能因為舒情文而幫左佢, 如果議論文唔掂肥左, 拉出黎最後連3都冇........

不過開心既係... 卷一範文因為有5, 學校出錢買返亞女份卷, 作為第日教學參考之用.

水晶宮

bmuimami 發表於 18-11-14 12:01
我女背哂十幾篇範文,點知考出嚟四張卷得卷一冇*

我覺得唔可以咁諗, 5上5* 只係爭幾分而已.
係5以上果班, 只係再係5細分果堆有1星定2星. 中間既分只係相差極少.
所以achieve 到5, 已經係well done. 我到依家都話亞女好叻叻架......唔駛要求太高, 否則係一種壓力, 夠分夠碌入去已經OK.

水晶宮

wawaliluk 發表於 18-11-14 12:03
好多2018年考生寫"重遊舊地", 同時亦有很多學生比考評局批評離題+引用錯誤成語及例子。
...

舒情文係好難拎高分, 呢點亞女完全清楚, 佢係要求穩陣.
議論文係好極端, 一係好高分, 一係好低分. 離題.... 係好容易的, 太主觀. 所以中作先係最難攪既一份卷.

水晶宮

bmuimami 發表於 18-11-14 12:20
嗰時我都有哦佢,成日都去比賽,人哋溫書補習佢就去比賽同預備,但而家睇返,就係可能以前嘅經驗,令佢今 ...

Exactly, 我女都成功上莊.
佢係中學有玩過年宵呀咁,依家係上佢讀既faculty 既莊. 內面做finance , 因為佢有accounting 底子,佢果科冇人識account 既野,同埋搵到幾個都係共同理念,又玩得埋既大同 (大學同學)。所以佢依家好enjoy 佢大學生活。 上莊係一件好事,雖然好busy, 但勝在好多野係書本上學唔到,呢點我覺得對佢出黎做野係好有幫助。

水晶宮

SandyWu 發表於 18-11-14 12:36
夠分入U,拎到入場卷已可以

我囡想入既科,以佢而家既"努力"程度,怕且冇乜希望

岩呀,夠分碌入去就得了

水晶宮

bmuimami 發表於 18-11-14 12:36
大家囡囡enjoy就好,記得我哋做媽咪嘅喺放dse前同jupas前嘅傷心崩潰嗎?而家睇返好儍瓜啊!
...

諗起我自己都忍唔住笑
喊咩鬼,仲要喊左3粒鐘。依家回想返,我覺得自己好傻,浪費晒d眼淚。

水晶宮

rubycourt 發表於 18-11-14 15:20
我想請問範文有幾多課?係咪要背熟哂?thx

12篇範文。背熟係基本,要識得運用先係皇道。DSE 唔同CE, CE 死背一定過到骨,但DSE 一定唔得!

水晶宮

clarawuwu 發表於 18-11-14 15:45
點解我背脊濕晒,個頭又暈暈地。。。
中文果然係死亡之科。。典蒜。。

所以死亡之卷⋯⋯係冇改錯名的。
只要中文到3門檻,已經打底50%既人。所以唔好輕視中文科。努力

水晶宮

wawaliluk 發表於 18-11-14 16:36
yy真係補得好?
我見本notes又厚又多水份,一d都唔精簡,花太多時間係一科,我覺得唔值。
...

我女舊年9月比我夾左去YY 補中文, 好辛苦咁上左3堂, 仲有1堂係打風而取消.
佢上左第2堂話唔岩佢, 叫我唔好晒錢晒時間. 同埋個個人背, 冇晒個人style 喎, 考試一轉題型的話, 個個都企左係度唔識轉彎. (唔知以為佢好醒, 嘻嘻 ) 仲有notes 內有唔少野係錯, YY 只會係上堂先講係錯左. 即係話, 唔上堂只睇佢既notes, 好易中伏......(拿, 亞女話咋, 個人觀感, 不喜勿插 )

水晶宮

wawaliluk 發表於 18-11-14 18:51
我唔係話唔補中文,但yy真係咁好?
值得去補?
我迷思係講中文補習,好似除左佢,就冇其他老師選擇。

我女有同學補YY, 中文得2,而卷一連1分也沒有。等同交白卷冇分別,真係好離譜,寫滿晒字竟然可以1分也沒有。係U !

水晶宮

AAmother 發表於 18-11-14 18:08
中文真心驚,個仔自動去補習!
中文衰咗點算好,太殘酷啦!

AA媽,以我所知我地學校中文科情況如下(只可參考),雖然有唔少人係考3rd language 代替而唔考中文。

Group 4 (普通話):唔知
Group 3 (Cantonese): 約3兩個拎唔到3
Group 2 (Cantonese): 2個左右拎3
Group 1 (Cantonese): 0

所以,搵多個私補狂補中文。仲有幾個月時間,加油!

水晶宮

AAmother 發表於 18-11-14 22:17
阿仔中文是第3组,
最弱是 speaking and writing,!
我驚佢失手

第3組都還好d, 你睇呢3組比例有幾得人驚。
搵多個私補睇睇中作穩陣d.

水晶宮

SPRING_BB 發表於 19-2-17 22:03
想問下邊間補phy 好

唔知喎,我女冇補的。
唔識每星期五放學捉住學校亞蛇單對單教的。

水晶宮

meme1288 發表於 19-2-18 15:59
靚媽,又見到你啦。話咁快又就快開考今年DSE(emoji)(emoji)你囡點呀,住hall後有冇掛住屋企呢
...

Hello, 好耐冇傾了。
住hall 後勁busy, 因為上莊。每星期都有返屋企呀,佢話好掛住屋企。第2個Sem 了,成個人成熟左,眼界唔同左。除左major 外,minor 修讀外語。Sem 1 成績唔錯,GPA achieve 到3.5,總算有交代。下星期exam, 到時睇下year 2 主修咩野科。

水晶宮

meme1288 發表於 19-2-18 23:52
正呀!除左讀書仲可以打開眼界,呢樣好重要,3年半之後可以照顧返你添啦(emoji)(emoji)
...

從前冇主見,無棱兩可咁。但開始搵到佢想要既目標,所以year 1 讀大路科其實唔係壞事,比一年時間自己,去了解同睇清楚自己想要d咩。之後既路就靠佢自己了。 BTW, 我地等緊你仔仔歸隊呀,努力加油!

水晶宮

PansyMummy 發表於 19-2-19 15:08
請問你可否分享一下,你囡囡考6科定7科?另佢best 5 係幾多分?現在佢大學修緊哪科?
因我記得你上年好似 ...

原本8科,最後dropped Econ, 考7科。best 5 20分咋。佢係大學讀緊Science, 即係phy chem bio M1 讀晒,year 2 再選修主科。

水晶宮

PansyMummy 發表於 19-2-19 15:38
唔該哂你,我囡囡將會考6科咋,如果以佢現在的成績估,我估佢可能best 5只有15-16,唉⋯都唔知佢點算:laug ...

唔駛咁灰,如果18-21分仍然可睇高一線,只要心頭唔高,一定有UGC 學位分配。如果15-17分就要諗定Asso 上,自資大學課程,還是retake。最緊要有backup planning . 係呢段過程,唔好問佢地識唔識,唔好問長問短。唔出聲已經係最好既支持。祝福你們

首頁
23456...9

尾頁

跳至