母乳餵哺

跳至

首頁
23456...18

尾頁

大宅

原文章由 B1 於 08-10-6 18:20 發表
我地同公公婆婆聽聽埋埋好多工人姐姐既煩野, 唔放心BB交俾佢地揍, 所以體力上辛苦d都情願自己來, 我諗可能到兩兄弟識學事非, 或上小學要跟佢地功課+課外活動, 無時間做家務先請個長既.. ...

我99 & 62都係唔放心交bb & 間屋俾個公人, 我估如果我請工人, 可能佢地仲辛苦... 所以e+我都安於現階段(得一個小朋友), 一來c6唔想, 2來兩個小朋友, 99 & 62未必攪得掂... 所以有時佢地係
煩d, 不過我都多謝佢地幫個照顧臭臭, 等我唔洗煩工人d野!!!

大宅

好開心呀... 明天同臭臭去taiwan 呀....
e+我成日問臭臭去邊???
佢會答: 去旅行 !!!

大宅

原文章由 sa~ 於 08-10-8 10:40 發表
B1, 你父母好好喎.

各位姐妹, e+咁既時勢. 如創業好唔好, 我e+有個機會可以搞返e行. 只係唔知搞唔搞好...

真係兩體... 不過首要睇下你係咪可以全情投入先, 自己生意, 真係要放晒所有時間落去, 我有個fr剛剛結束自己生意, 唔好理佢d生意有冇商機先... 佢真係搵到$, 不過冇晒fr, 冇晒自己時間, 最後佢都情願結束d生意...

大宅

原文章由 sa~ 於 08-10-8 10:42 發表

咁正...沆玩得開心d..
我個晚10下10下, 差d碰你唔到, 好彩你見到我..
但仔個日點解坐mtr???
你坐巴士會快好多喎???

因為去99到接仔囉... 架巴士到我屋企, 不過唔經99屋企....
你電左頭髮, 幾好睇喎....

大宅

我返來啦.... taiwan之行都幾開心, 好彩臭臭都ok, 只係last晚半夜喊左1小時, 不過有時佢係hk都會咁, 天氣都好彩好好, 都有小小雨, 不過全部係坐梗車&係室內.... 其實帶bb去旅行, 都冇話唔好, 臭臭成為我地嘅vip, 機場有bb vip通道-不用排隊, 搭車-捷運有博愛坐, 一定有人讓坐, 最重要係taiwan有好多地方都有育嬰/餵哺室, 超靚&舒服, 所以參觀餵哺室都成為我地節目之一

大宅

原文章由 Jojolaw99 於 08-10-13 14:32 發表
panchaimami
叻叻叻 ! 星期五 太子飯局來嗎 ?

來呀來呀....
未追得切d post呀

大宅

hihi... i am back & 追晒d post 啦....
如果fri night 真係要同你地share下taiwai靚靚嘅餵哺室... hk嘅機場都有, 不過果日我地見到個指示牌, 不過搵唔到個門口囉, 仲有前兩天同臭臭去左山頂, 山頂竟然冇餵哺室, 就連廁所都唔係間間有果個換尿片板...

大宅

原文章由 B1 於 08-10-16 15:00 發表

您地班友仔唔好再猛大眼講大話lor bor....kaka...anyway...
哺乳媽媽最漂亮...我都成人同仲餵緊既阿媽講...

jojo 係 part II 06:36咁上下...

e+唔敢睇呀....

大宅

原文章由 Jojolaw99 於 08-10-16 14:55 發表
報左冇學劵既九龍塘各大名校,有學劵諗住聖羅撤同保良局譚歐陽少芳(1/11派表),下星期起面試喇 !

jojo... 臭臭都有返n1呀, 佢3/11返學啦, 好緊張...

大宅

臭臭都有小小咳, 我都睇定d, 如真係嚴重先see dr, 昨天99check 到36.9度, 就比佢食退燒藥, 真係比佢激死...

大宅

原文章由 Jojolaw99 於 08-10-16 15:06 發表
3/11 me too.

http://hk.myblog.yahoo.com/matthew-wai

大家都要努力啦...
咁你會唔會放假同佢返學呀... 臭臭都係返半日咋, 我都請左1week假...

大宅

原文章由 sa~ 於 08-10-16 15:20 發表

小朋友體溫會比大人高d 喎.. 同埋食太多退燒藥, 對肝功能(好似)唔好...用e d 嚇你99 得唔得

咪係囉.... 佢地好緊張架... 咳一兩聲都話要see dr架.... 不過今晚都要同佢睇啦, 因為佢昨晚成日咳, 仲有99成日話我地同佢去旅行, see dr塞住佢地把口囉...

大宅

原文章由 yanlongma 於 08-10-16 15:33 發表
有d離題,但突然好想講個case出來。
我有個朋友,從來都話唔要bb,覺得太大責任。
佢第一次有左,竟然走去落左佢。佢經濟好好,夫妻感情都好穩定。我聽到後,嬲得唔想同佢講野,因為我當時好想好想有bb,等左好耐。
第二次有左,佢心情 ...

我都好憎人落左佢... 咁多預防方法(除非真係做左預防都有), 所以我一定唔會有意外, 我有個fr佢都意外有左, 都係好唔想要, 不過last min 決定要, 但心情一直都唔開心, 後來未足6個月, 要立即開刀出世, 之後bb要住醫院足足半年.... 好多麻煩病, 佢遲工全職照顧bb, e+1yr, bb好左好多, 佢決定生第二個tim...

大宅

原文章由 sa~ 於 08-10-16 15:56 發表

好有"柳暗花明又一村"FEEL
好結果好結果

係呀... 我地4個family約左sat去廸欣湖玩呀....
不過我又要單親family出席....

大宅

原文章由 Jojolaw99 於 08-10-16 16:01 發表
唉 ! 有D野永遠返唔到轉頭,佢可能已經好後悔頭一次咁傻………………為佢地一家祈禱吧
上次我陀緊成作悶時會諗 - 唉!好辛苦啊又泵奶又唔去得玩/食生泠野,唔知幾時辛苦先過去,回想冇BB幾輕鬆,加上凡事又冇第一次咁小心 ...

唔好諗咁多, 雖然我仍然想, 不過都算啦, 一個有一個好, 起碼我可以自己帶佢周圍玩....

大宅

原文章由 sa~ 於 08-10-16 16:08 發表

係因你C6唔得閒定點先???我個日都放假, 但要去個仔SCHOOL 聽talk..之後去公園放b

佢都放假, 不過佢話有咩好玩喎.... 比佢激死....

大宅

原文章由 yanlongma 於 08-10-16 16:56 發表
我個女4歲2個月,輕過你個仔。
我宜家體重、身高呢d野,都已經睇得好開架喇。
問題係,你緊張,佢都唔會重多兩磅。
胃口正常,發展正常,我就算了。

...

我都係咁話...
我個仔2yr, 咪都係得22磅....
我個妹個仔(都係人奶b), 就快1yr, 都23磅啦.... 睇怕我可以執佢d衫, 咪仲好, 慳番 , 同佢出街, 又唔怕佢重, 我覺得佢都唔知幾fit....
仲有呀... 佢e+先出第9,10隻牙, 上次有個fr仲話我佢唔夠鈣呀, 我即刻大大聲講... d牙係大肚時已經有啦, 不過佢未走出來, 絕對唔關鈣事, 係dr講架... 好似人肥瘦一樣, 有d人好食得, 但瘦, 有d人唔敢食好多野, 但肥... 好似我!!!

大宅

原文章由 sa~ 於 08-10-16 17:02 發表

其實我唔介意, 知佢正常就ok , 食得訓得玩得..
輕身d.跑都跑得快d....

咪係囉.. 我個fr個仔係肥仔, e+30磅(22month), 行得有d"論盡"...

大宅

原文章由 B1 於 08-10-16 16:23 發表
唉...都係個句, 因果自有天安排, 唔同人對唔同事有唔同睇法, 道不同, 真係唯有為佢地祈禱...

唉..我啱啱去左睇新office, 上屋搬下屋...雖然大左, 但私隱度低左, 又離pantry遠左...泵奶kick手左, 要諗諗計... ...

我都搬office呀. 但由大去細....

大宅

原文章由 B1 於 08-10-17 10:00 發表

佢最終都有聽我建議...阿嫂一見到我已經wear住問問問, 佢係好有心想餵得成既, 之前已經成日飲魚湯, but佢為人驚驚青青, 我worry佢出院後坐月日日對住個倍月+超驚自己個女辛苦既公公婆婆, 被洗腦, 我日日打去follow ...

哎呀.... 有時果d倍月真係... 我果時都係咁, 個倍月叫我pump出來比佢餵, pump得果幾滴, 佢就話唔夠啦, 要補奶粉... 超打擊自信呀..., 不過好彩我都係果d死要堅持....
b1... 你嘅提意真係唔錯, 真係可以諗諗...
我有時都會發下奇想.... 係街到見到大肚婆, 就埋去同佢講....
有次有個大肚婆同我一座樓架.... 我即刻叫我c6行快兩步等我可以同佢一部life... c6話我痴左....

首頁
23456...18

尾頁

跳至