家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

大時了了 發表於 19-7-23 08:24
如有樓可租樓收租。沒有就買盈富收息,月供也可,仲有升值,當然有機會跌。有多餘錢可以做定期。
...

盈富息口都係好低

別墅

我係家庭主婦,我老公每月比我家用15-18 K 左右,包括家庭開支和養小朋友費用。供樓保險就係佢的,佢自己管自己戶口,我哋有聯名戶口,家用用剩的錢,放番入聯名戶口。我都吾想理佢的儲蓄,因為我吾保證投資一定賺。今年供完樓了。。。再買多間又太貴了,吾買收租樓,大家又會唸住點退休呢?!

別墅

回覆 whomen 的帖子

你老公咁叻,月入有20萬,係咪醫生?

別墅

回覆 kenmclaw 的帖子

請問你哋點樣投資又有息收,我吾識開源,只希望能夠節流。請賜教啊!謝謝!
之前買過保成基金,買咗咁耐就蝕咁耐。買過股票都係平平好難玩的。

別墅

kenmclaw 發表於 20-6-23 10:49
回覆 little_angels 的帖子

我不聰明.只是比其他人係學習理財投資方面更加勤力而已.加上有d膽量肯同願意投 ...

冇錯!膽量好緊要,你話有好多個100萬就話吾介意買啫!原來買債咁貴,要150萬,萬一違約,連本都冇埋,人生有幾多個一百萬呢!只有買政府債券才放心。人到中年40打後還要養小朋友,又吾敢亂買嘢,自己又吾識,睇怕都要再睇吓又再點開其他源!

真係好欣賞你嘅膽識,和多謝你冇私的分享!

別墅

kenmclaw 發表於 20-6-24 11:42
回覆 happyheart 的帖子

其實某程度上講買債比買股票安全.假設有人買恆大(3333)這隻股票.如同樣買恆大既債 ...

請問如果要學習投資直債,邊一個網站較好?先謝過!

上去中銀網頁吾見有債券公開發售,係咪在

https://secure.fundsupermart.com.hk/fsm/bonds/bond-selector-result

首頁

尾頁

跳至