嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Dr. Yonex,

尋日發現我bb女隻右眼眼白出現一d透明o既物質, 好似晶體增生咁, 初時以為係眼屎, 但係抹唔走架, 好似黐實o眼球度咁
想請問下呢d究竟係乜野?
會唔會對bb o既視力有影響?
會唔會係佢手指仔捽眼時刮到自己隻眼? 但係佢眼白無血絲, 一d紅都冇

多謝你解答啊~

大宅

唔該晒~
咁係咪即係有機會係傷口, 會被感染? but if not infected, 基本上應該會散?
咁如果帶佢睇醫生, 應該係兒科定眼科呢?

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-24 12:32 發表
應該係局部結膜浮腫, 不會影響視力. 手指仔捽可以引起咖~See Dr. if persists.

大宅

Thanks a lot! Dr. Yonex

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-24 12:47 發表
原文章由 jutaubing 於 07-7-24 12:38 發表
唔該晒~
咁係咪即係有機會係傷口, 會被感染?
Ans.: 唔算~
but if not infected, 基本上應該會散?
Ans ...

大宅

Dear Dr. Yonex,

想問下bb而家10個月, 食緊2號奶粉, 可唔可以轉番1號仔俾佢? 因為佢食奶同食糊仔都好少, 驚佢唔夠營養

另外bb 6個月同9個月時睇醫生時, 醫生話佢心有雜聲, 有機會係因為仲個d血管細而血流得快所做成,亦都可能係因為心瓣o既問題,已經轉介bb去pwh 兒科心臟科檢查... 想問下仲有冇其他因素導致咁o既情況發生? 同埋可唔可以pm我一至兩個兒科心臟科醫生o既資料?

Thank you very much!!!!!

大宅

bb而家14個月, 之前check到佢心有個細窿 (唔知係心室定心房), 同埋肺動脈窄左少少, 等佢自己大大下埋口, 但因為6月尾我地要返英國喇, 想問佢搭唔搭得長途機? 因為係佢姑姐結婚, 老爺奶奶想我地全家出席

大宅

15個月大bb6月尾去英國, 洗唔洗打咩防疫針先?

首頁

尾頁

跳至