親子旅遊

跳至

首頁
12345...27

尾頁

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 jcy 於 09-12-11 13:08 發表
smypig...尋晚整左你果個乾pin 4季豆...味道似...但係d豆...始終都做唔到7街食咁淋&入味... 唔通d豆真係要拎去炸

"炸"唔=“乾煸”
“乾煸” = 小油,用中火狂炒,令材料出水及揮發。

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 jcy 於 09-12-11 14:58 發表
我尋日小油炒到乾晒ga喇...乾到燶燶地添...都唔煸呀

小油嘅意思係 = 比炒嘢多油, 比炸嘢少油
類似半煎炸咁...時間比炸野耐

珍珠宮

原帖由 KristyMum 於 09-12-11 16:02 發表

係呀, 第3日都係阿女提/迫我煲

唔駛"貢"清 ar~
我以前減肥...用呢個方法...1個月 1x磅 (以前係講梗第一次去沙巴之前兩個月)

Mon-Fri & Sun
早 - 2個烚蛋(走黃) + 奶茶走甜照加奶
午 - 半碗飯 + 菜 (照用油炒) + 肉 ( size 2隻麻雀度)
晚 - 半碗飯 + 菜 (照用油炒) + 肉 ( size 2隻麻雀度)
運動 - 煲住劇原地跑 at least 40分鐘

Sat
早 - 2個烚蛋(走黃) + 奶茶走甜照加奶
午 - 半碗飯 + 菜 (照用油炒) + 肉 ( size 2隻麻雀度)
晚 - 放監...照出街食...照打邊爐
運動 - 休息一天

珍珠宮

原帖由 jacqueline_law 於 09-12-11 16:17 發表

會唔會成日好肚餓 ?
呢個方法食咁小野, 我一定跟唔到 ...

一餐半碗飯都少
我宜家唔係減肥...午餐食半件三文治都 ok

珍珠宮

原帖由 KristyMum 於 09-12-11 16:35 發表

即係做女果時?
我都唔係食得多, 但係易肥果種人, 加上人老新陳代謝慢, 淨飲水都肥

即係上年 ar

珍珠宮

原帖由 lestat 於 09-12-11 16:53 發表
巧豐富喎, 仲要+埋coke, 再有宵夜卡樂A, 都只係得兩舊call機肉 , 唔公平丫~~唔公平丫

lestat , 我哋去遊行la...有人曬嘢 ar~

珍珠宮

原帖由 lestat 於 09-12-11 16:58 發表
我以前都like coke, 後尾怕肥諗住轉入light coke, zero果d, 點知好難飲, 買左成pack晌屋企, 擺左幾個月都飲唔哂, 最後連coke都介埋

coke 真係唔好飲咁多...嗰啲豬腸 / 豬肚入面都係用 coke 洗...妳話"拿"得幾勁

珍珠宮

原帖由 jcy 於 09-12-11 17:03 發表
比我更唔吸收ge人...大有人在啦...:;pppp: 我有番咁上下運動量唔食番多d野點得...又要湊女又要返工...家頭細務都係自己做晒ga...你唔抵得...咪自己做嗌隻6唔好掂囉 ...

:;pppp::;pppp:

珍珠宮

原帖由 lestat 於 09-12-11 17:08 發表
擺得上blog一定唔會太差la, 肉fing fing果d相第一時間毁滅mouth:

妳讚梗自己 ar?

珍珠宮

原帖由 lestat 於 09-12-11 17:15 發表
唔只la, 讚有放過自己相上blog果d

珍珠宮

原帖由 KristyMum 於 09-12-11 17:33 發表

放工去打邊爐, bye~~~~

唔係食粥咩

珍珠宮

Royal Black Forest cake

Mango Cheese cake

珍珠宮

原帖由 GaryF 於 09-12-14 13:32 發表

但係點解Royal果張相得一半既? 妳食咗一半先記得影相呀?

唔係一半...係大半個...個 cake 太高...影全相無咁靓

珍珠宮

原帖由 GaryF 於 09-12-14 13:37 發表
smypig,

平安夜會在家開party, 我想買細條既雪藏金沙骨嚟焗, 請問邊度有得賣呀? 金沙骨定豬軟骨正? 用叉燒醬定紅燒汁醃好味呢?

另我想買紅酒杯, 知唔知十蚊店有無呀? 都係賣十蚊? ...

我多數用新鮮嗰啲...如果用雪藏妳叫佢同妳斬開一半得唔得? 金沙骨同豬軟骨都正...另外我 pm 咗個金沙骨食譜俾妳...妳跟足整...包妳老公同啲 fd 要向妳至敬

珍珠宮

原帖由 jcy 於 09-12-14 14:13 發表
好誇張wor

知妳都係 cooking mama...所以我順便 pm 埋俾妳...妳用妳個光波玩吓

珍珠宮

原帖由 lestat 於 09-12-14 14:15 發表
我又要老公同我致敬, PM埋俾我LA

sent

珍珠宮

原帖由 smypig 於 09-12-14 14:08 發表

我多數用新鮮嗰啲...如果用雪藏妳叫佢同妳斬開一半得唔得? 金沙骨同豬軟骨都正...另外我 pm 咗個金沙骨食譜俾妳...妳跟足整...包妳老公同啲 fd 要向妳至敬 ...

因為唔方便公開...要嘅就出聲

珍珠宮

原帖由 GaryF 於 09-12-14 13:37 發表
smypig,

平安夜會在家開party, 我想買細條既雪藏金沙骨嚟焗, 請問邊度有得賣呀? 金沙骨定豬軟骨正? 用叉燒醬定紅燒汁醃好味呢?

另我想買紅酒杯, 知唔知十蚊店有無呀? 都係賣十蚊? ...

紅酒杯
十蚊店唔知...日本城見過有...

珍珠宮

原帖由 jcy 於 09-12-14 14:26 發表
會唔會最後係你同你老公致敬ga 肯幫你啃晒d野食

珍珠宮

原帖由 LongRyan 於 09-12-14 14:30 發表

醒埋我唔該, 果個hp汁係咩黎? 麥芽糖係邊樹買? 如用光波/熱波果d要焗幾耐? 不過我重未去買.

sent~
hp 汁 - Yata 有
麥芽糖 - 一般超市都有...用剩千其唔好放雪櫃
如用光波/熱波果d要焗幾耐? <<< 呢個要問 jcy

首頁
12345...27

尾頁

跳至