嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

我有問題想請教下大家啊,

1. 如果bb係下一餐奶夠鐘既時間醒左係度喊,
咁應該抱佢出黎,但等到夠鐘先餵,
定係由得佢係床仔度喊到夠鐘先比佢出黎?

--> 如果未夠鐘食奶就醒, 我會抱下我個女, 同佢玩下, 到夠鐘食完之後, 就放番低佢等佢自己玩

2. 請問bb一訓醒就大喊, 係咪代表佢未訓夠?

--> 好難講, 有時係未瞓夠, 有時可能醒o左唔見其他人唔開心, 有時可能係發惡夢嚇醒, 有時可能係心情唔好....你要留意下亞b係點

3. 食>玩>訓 呢個順序, 係咪for臨訓前果個ccycle都一樣? 定係一食完就掃風然後放落床唔洗玩? (佢已戒夜奶)

--> 我個女晚上7點食奶, 跟住就玩, 9點佢會瞓, 到11點補一支奶就繼續瞓 (可能瞓住食/醒一陣, 食完又即刻瞓番)

用戶要求終止服務

原帖由 n___n 於 10-6-15 17:07 發表

多謝你既回應啊!

我想問下點解11點要補一支奶?
係咪驚佢半夜會餓醒?
咁係當做9點訓, 定係11點訓啊?

係呀, 我個女無可能7點食完奶到第二朝7點先食, 如果佢9點瞓又俾佢食, 佢都唔食啦, 所以我兩個女由細到大都係5餐, 由朝早7點開始, 每4個鐘一餐.

佢9點瞓o左o架啦, 但11點左右就會自動醒一醒, 知要飲奶, 佢可以自己拿著奶樽飲, 飲完俾番奶樽我就繼續瞓, 都唔會醒, 所以佢係9點開始瞓o架. 我知有好多媽媽都會當bb係大人咁, 總之瞓著就唔再食, 不過我大女係child care centre時(佢係領養o既)已經習慣o左係咁...centre個schedule係 8am, 12noon, 4pm, 8pm, 2am. 我湊佢返屋企之後就改o左佢2am個餐去11pm, 同提早7am就第一餐, so far好work, 所以到細女出世時我都咁做囉.

用戶要求終止服務

原帖由 pyjess 於 10-6-17 23:47 發表
除左厭奶, 我隻B仲好易嘔....O岩O岩先嘔完成餐出黎, 17個月大仲係咁, 唉...都唔知講咩好, 我而家無心機+胃痛ING

17個月大嘔奶又真係少, 不過我個契女, 天生嘔精...佢唔鍾意食d野, 逼佢食o左, 佢之後有機會扭計喊時, 會'her'一聲嘔番晒出o黎...連我呢個唔係成日同佢食飯o既契媽都見慣晒...你可以想像到有幾誇張....

中醫伯伯話易嘔因為肚風太多....可能...你要整d薑糖水俾佢驅下風..: p

用戶要求終止服務

原帖由 gorbb 於 10-6-23 16:07 發表
pyjess,

一直有睇你d post, 一路睇一路學緊. 我bb現在3個月大, 佢叫做已經介左夜奶, 但起身時間好唔穩定, 平均由5點至7點不等. 所以一直好難同佢set第一餐奶時間. 但晚上最夜的奶已set左o係11-11.30左右.

我由今 ...

答你飲奶o既問題, 我女都係呢個schedule, 佢有一段時間都係5am就要食, 我o既方法係逐日減量, 7am照俾第一餐, 過o左個幾星期, 佢就唔再去5am食, 佢現在都仲會有時6點幾醒, 我會早d俾佢食, 然後下餐拖番耐少少

如果佢食唔晒, 但下餐又早嘈, 我會傾向點都等到夠鐘先食, 佢地好快就知道唔食會餓

用戶要求終止服務

我覺得食呢個時間係最易控制, 所以最先set好食o既schedule, 全日o既routine就會順d

佢nap完喊, 可能係未瞓夠, 又或者有野唔舒服, 又或者有少少肚餓囉囉攣都唔頂, 我個女都係個d nap半個鐘就算o既人, 食之前個d時間好多時都唔肯瞓, 因為佢個鬧鐘已經係到倒數緊, 我自己經驗係食一定準時, 反而瞓同玩就睇情況, train到有個pattern梗係好, 不過我媽湊, 唔會咁rigid, 佢會就番阿b o既情況, 但大致都有個譜, 有時我都覺得亞媽幾勁, 佢唔駛睇書, 都做到supernanny o既效果...哈哈

不過我個細女最好係, 從來唔要求抱瞓, 你抱住反而唔瞓, 係要落番床仔自己碌碌下, 同拿住條毛巾咁就會瞓

首頁

尾頁

跳至