嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

伏hey氏

想請教:我個B9個月大,一路以來問題不大,只是在晚上睡覺時,瞓到半夜會ar ar聲,但拍佢幾下就瞓番。但最近3星期,佢開始瞓到半夜會大喊,點拍佢都喊。試過唔抱佢約2分鐘,不斷拍佢,同佢講媽味喺度,佢就越喊越大聲,流晒眼淚,第2朝把聲沙哂且好眼瞓。正因為佢好眼瞓所以遲起身,成個schedule遲哂。所以每當佢半夜喊唔收聲,而家都要抱佢起身,通常2-3分鐘會即刻瞓番。但係過左1-2小時,就會重覆以上直到5、6點左右。所以我和老公近排都非常攰,因為我們都要番工。

其實我喺度諗,呀B而家的pattern同以前差不多,可能而家大咗氣力大咗,所以喊得好大聲,同埋大咗知道爸媽錫佢會抱拒。

schedule 如下:
8:30am 起床
9:00am 飲奶
10:00-11:30am 小睡
12:00-1:00pm 食糊仔+少量奶 (因為呀B偏瘦)
1:00-2:00pm 同工人姐姐玩
2:00-3:00pm 小睡
3:30pm 飲奶
4:00-5:00pm 同工人姐姐玩
5:00-6:00pm 小睡 (有時瞓有時唔瞓)
6:30pm食菜蓉
7:00pm 飲奶
7:30-10:30pm同爸媽玩(通常唔瞓)
10:30pm 飲奶 (通常一路飲一路瞓,因為玩得實在太攰)所以喺抱住佢瞓
11:15pm 放落床瞓至8:00am, 但而家半夜喊醒。

請問有何建議?

大宅

唔係,初初是2、3点,近1星期提早了,有時食完最後一餐奶45分鐘後就開始喊。但提早開始又會提早結束。昨晚佢12:30開始喊,我地又抱佢啦,直至2:00。然後就瞓到天光。
原帖由 pyjess 於 10-4-12 18:22 發表
你講O既半夜係唔係大約2.15佢就醒, 而且天天定時?

大宅

我呀B己經9個月啦。昨晚呀B瞓得好差,醒了5-6次,我地成晚無得瞓。

原帖由 pyjess 於 10-4-13 19:26 發表
我估係因為佢食住奶瞓, 唔清醒放落床, 到佢有清醒時, 就發玩奶樽/你唔見左, 所以喊....不過因為佢地睡覺PATTERN未DEVELOP好, 唔似D6個月以上BB, 會瞓3個鐘先有定時自然醒時間

你試下要佢清醒地落床, 等佢醒時發覺同 ...

大宅

同埋另外都有點我想問下架~
唔可以抱訓,用果個等1分鐘 拍2分鐘既方法唔掂咁可以點算? 因為佢一喊 就要人抱,如果唔抱,仲會愈喊愈西利~喊到成身汗~結果搞到佢更加唔舒服..或者你地話 抱1-2分鐘咁..我試過,抱一陣又放低佢,一放低果下佢就會發哂癲咁狂叫.就算即刻抱番佢起身都冇用..

我阿B的反應同你一樣。如果你train得成功,記得同大家share。謝謝!

原帖由 秋月 於 10-4-13 23:51 發表
P.S. 有點兒長篇了...sorry= ='

我bb都成日要人抱訓架~而家10個月大
一直以黎都冇定時食奶/訓覺..

佢每隔4個鐘就要飲奶,連半夜都係咁既,訓緊教都會無啦啦醒左要飲奶,有時會遲左1個鐘到,食奶既份量都好唔定,朝早第 ...

大宅

係。因為通常最後個次奶10:30pm,呀B己經眼瞓到不得了。飲完己经瞓咗。但佢因為經常回奶,所以會抱多20分鐘先放落床。

原帖由 pyjess 於 10-4-14 17:15 發表
SORRY, 睇錯左
咁你地尋晚係唔係抱住佢飲奶瞓?

大宅

呀B通常係合埋眼的,不過就勁喊。流眼淚,喊到把聲沙哂lor,直到我地抱佢起身為止。

原帖由 pyjess 於 10-4-14 17:27 發表
其實你一定要守住唔望眼, 唔開燈呢D原則....講唔講野, 抱唔抱, 本本書講都唔同, 不過其通點係:你O既安慰唔可以超過2分鐘, 2分鐘後, 點都要離開

其實有成功例子, 都係BK 媽媽, 不過佢PM我問O既, 所以唔可以公開, 佢 ...

大宅

無勇氣搞醒佢,驚佢唔瞓。我要同老公商量how to train my bb. 其實我老公聽過,但唔敢試。

原帖由 pyjess 於 10-4-14 17:34 發表
嘻嘻, 因為我唔夠力抱B食奶, 所以我放佢O係HIGH CHAIR上面食; 不如你提早少少俾佢食, 等佢無咁眼瞓, 就算食食下瞓, 都搞醒下佢先放落床, 等佢知你放左佢落床瞓....其實一般6個月以上BB, 已經有清醒/再入睡固定週期, ...

大宅

祝你呀B快d好番。
我昨晚踏出第一步,呀B10:30pm飲完奶就瞓咗,然後過了30分鐘我就攪醒佢。跟住放落床,佢開始喊,我就拍佢同唱歌,佢好可憐咁望住我喊(我偷望到),流哂眼淚,塊面谷到紅哂,舉高手想我抱。我無望佢,自己合上眼一路拍一路唱歌。過了幾分鐘呀B自己瞓着咗。我好開心,於是行出房。但係過咗10分鐘,呀B又大喊。我入房繼續一路拍一路唱歌,如是者攪咗足1個鐘頭,呀B就瞓着咗。成晚無大喊,只有1次ar ar叫。

希望唔喺撞彩,今晚會再試。

大宅

尋晚第2次試,呀B飲完奶瞓咗,我又攪醒佢。然後同佢講而家瞓覺啦,老公同佢講good night,我就放佢落床,今次佢無喊wor,我照舊一路拍一路唱歌,10分鐘就瞓著。到3:00am同6:00am 喊過,但我地無抱佢起身,只係拍下佢,佢就瞓番。

原帖由 HinBB0624 於 10-4-15 16:50 發表
祝你呀B快d好番。
我昨晚踏出第一步,呀B10:30pm飲完奶就瞓咗,然後過了30分鐘我就攪醒佢。跟住放落床,佢開始喊,我就拍佢同唱歌,佢好可憐咁望住我喊(我偷望到),流哂眼淚,塊面谷到紅哂,舉高手想我抱。我無望佢,自己合上眼一路拍 ...

大宅

我要update下大家我呀B情況。上星期三晚開始試唔抱瞓,情況都叫做OK,已同大家分享。到左星期六bun bun放假,全日都喺我同老公揍呀B,所以同佢玩得特別多。到咗瞓覺時,我放佢落床,佢又無喊wor,我一路唱歌一路拍佢。但見佢唔多理我,我索性行開,等佢見唔到我。佢喺張床碌來碌去,自言自語da da da ba ba ba,30分鐘後自已瞓着。嗰晚半夜無大喊。我喺幾咁開心。以為成功啦!

點知星期日晚佢回復本來pattern,我放佢落床,唔夠1分鐘已經大喊,我一路唱歌一路拍佢,佢就愈喊愈大聲,大到蓋咗我把聲,仲握實拳頭,揭斯底里地叫/喊,聲開始沙,我當時喺度諗佢會唔會窒息,最後我投降,抱佢起身,佢就唔喊啦。嗰晚當然又喺抱瞓,成晚1個鐘頭大喊1次,每次都要抱起身先唔喊。所以我地基本無瞓。

我喺度諗點解會咁呢?唯一唔同喺星期日我同老公出街鬆鬆,陪佢玩嘅時間好少,呢嗰會唔會喺原因呢?佢覺得親子時間唔夠,唔高興?或唔夠攰?

我尋晚放工後起勢咁同佢玩,玩到我自己好攰,佢瞓覺又無嘢喎。點解呢?

大宅

BB真喺反覆無常,一段時間得一段時間唔得,是成功還是失敗? 想問如果呀B喊成咁樣,應該繼續train嗎? 還是等下一次? 昨晚同佢勁玩,瞓覺又唔得喎! 可能天氣太熱? 應該點做呢?

原帖由 pyjess 於 10-4-21 23:29 發表
玩唔單止用黎發洩精力, 等佢累一D瞓, 亦都係解佢單思之苦, BB好細, 已經識掛住人O架喇~

大宅

呀B細時我都有用果隻blanket,但佢而家大咗,(10 個月)佢唔肯用啦, 有時連sleeping bag 都唔肯用。諗番之前佢細個D時,又真係無睡眠問題wor,係最近1個月先開始大喊...頭痛...

原帖由 Gigikiwi 於 10-4-21 22:43 發表
And u can try to buy a blanket in Wing Ox. It's very good 彈力 so you can tie your bb very tight, feeling like u're holding him/her. It costs around $100. Last time I bought it in Mongkok shop.

大宅

又上嚟update下先。我試呢種新方法,唔知点解有時得有時唔得。而家仲摸緊喺乜嘢問題。

前晚呀B飲完奶如常瞓着咗,30mins 後我攪醒佢,然後同佢講"你都試得多囉,而家媽咪嘈醒你"佢竟然喺度笑...之後我放佢落床,拍佢同唱歌,佢碌來碌去,30mins左右自己瞓着咗。成晚無喊無醒過。真係10個開心!

尋晚我老公同我講"唔該你用昨晚的方法令呀B瞓覺"因為我地對上一個星期好辛苦,無覺好瞓,而家兩個都想作病。咁昨晚如常咁做,初段OK, 但呀B瞓左3-4個鐘頭左右,又突然大喊,我拍佢唱歌都唔得,仲越喊越大声。結果我又抱起佢,但我今次用的方法有D唔同,我抱到佢唔喊收聲,無等佢瞓着就放落床,結果佢又碌來碌去,自己瞓着咗。無再喊醒,直至天光。

大宅

你呀B成10点先沖涼,我諗佢扭計係因為太攰啦!
我呀B由5到8個月時,又係好鐘意扯自己隻耳仔,會扯到流血,耳珠边經常有血痕,我都好心痛嫁!我諗可能係佢耳仔好痕或習慣/玩。所以我會用水幫佢抹耳仔,因為如果太熱出汗,D汗會令到佢好痕。清潔完後,幫佢搽少少lotion,有時皮膚乾都會好痕。過左一排就好D。

我有用swaddle me,用到8個月,我覺得細時包住呀B,佢會有多D安全感,瞓覺好好。但8個月後,呀B己经唔中意用,佢需要自由...同埋呀B瞓時成日ar面ar耳,用左就唔會ar到損哂。

原帖由 史科菲 於 10-5-3 01:47 發表
求救 .....

我個B 6個月,日日臨瞓不停CRY & SCREAM, 佢兩星期大時有好似肚風喊, 之後好小小, 但係每晚沖完涼佢就會開始狂叫同"摟"個身, 打直抱會好小小,直至佢飲完最後一餐奶粉12點幾先瞓.

近日佢摟得好西利, 兩隻 ...

大宅

update下近況...我諗我基本上KO左我個B(其實KO代表乜?我都係不斷學習)。多謝pyjess及各mami的實戰經驗。

而家呀B每晚瞓覺基本ok,但有些細節需要fine tune。同大家share下...我係需要叫醒呀B令佢清醒,然後再抱佢落床瞓。但係有2次,唔知係唔係醒過頭,叫醒呀B後佢一直好hyper,要一路同我玩,期間我嘗試抱佢落床瞓,但佢就好牛脾氣咁大聲喊,唔收声。我試下拍佢同唱歌仔,佢就愈喊愈大声。結果要抱起佢,同佢玩到凌辰2:00,攰到瞓。咁我而家叫醒佢後,會保持平靜D,唔會同佢玩到咔咔笑。等佢唔會無哂睡意。

逢星期日我都會同老公出街,但係果晚呀B就唔肯瞓,佢好似好想同我地玩,等我地番屋企。咁我地番屋企後同佢玩囉,又係玩到凌辰2:00都唔肯瞓,好似要我地雙倍奉還比佢。我而家仲諗緊有乜計仔...

我認同個theory同埋覺得個theory係work既,但mami需要觀察自己呀B的特性加以fine tune,因為每個B都唔同。

大宅

正如其他mami所講,當你BB漸漸長大,對你有反應時,你就會感到同而家有所不同。你与BB會有互動,你氹佢時佢會咔咔笑,你會感到好開心。對我來說,這一切都是當BB8-9個月後才感受到。

呀B出世前,我地每年都會出國旅行2次,平日都係周圍去食、玩。呀B出世頭3個月,我未去過街,日日係屋企照顧佢,我從來未感受過如此辛苦...好似原來的我跳出咗自己的身體。最開心係落街買飯盒,我會爭住去,因為可以抖抖氣。呀B又問題多多,經常嘔/噴奶,體重又唔理想,濕疹...2個月時又入咗急症室...等等。一切都是我無想像過的生活...無時間去街,無時間約朋友,無時間扮靚,無時間做facial,無時間massage,無時間上網。

當時D親戚朋友問我做左mami覺得點呀?我話好辛苦,佢地就會答:辛苦但係好開心嫁噃! 但係其實我一D都唔覺得開心,直至呀B8、9個月,大家有interaction,聽到佢咔咔笑,痴住你玩,佢開心時會望實你,你就會好開心。

努力!

原帖由 史科菲 於 10-5-25 15:16 發表
其實一直都無唸過做人媽咪,我本身係一個完全無耐性,脾氣超大,成日唔“cheer”家,喜歡自由自在,成日去旅行的人,自從有咗bb煩惱就來了..
工作唔順利,宜家連工都無理
一定要請工人, 幾次都唔夾, ,但係屋企人個個都話keep佢,因為亞b跟佢,俾 ...

首頁

尾頁

跳至