母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 bastet 於 09-12-17 13:45 發表

長毛b......到時可以綁辮仔, 都幾型!

其實你地有無幫bb剃過頭? 我見佢依家掉好多頭髮, 仲唔識生返...

複式洋房

昨日返健康院人奶小組, topic係飲食, 仲以為是講可以食d咩多奶/唔得食d咩... 原來只是好general咁講每日要進食幾多碗飯, 幾多杯水咁...
不過都好, 解答左我好多疑難, 增加左餵人奶既信心... 仲有好多mama既分享, 大家一齊傾餵奶經, 所以好開心!
走之前姑娘仲幫我推鬆左舊硬塊!^^
不過昨日我有少少肚疴, 搞到阿b都有少少, 好在佢唔是好嚴重, 是每次換片果時有$5咁大既屎... ha~我同自己講一定是因為食左mama奶, 所以阿b先無咩事~ :p

複式洋房

原帖由 polpolchan 於 09-12-17 17:11 發表
我地兩個b差唔多大, 佢而家都甩好多頭髮, d人話bb3個幾月就會同媽媽一齊甩頭髮, 我而家都甩好多.....

係呀係呀! 我都甩好多呀! 但我聽上一輩講, 夠100日要幫佢地剃左d "so毛", 咁再生d頭髮先會多&粗壯...
所以我都想幫佢剃, 橫掂男仔無所謂啦~ ^^ 但我c6又好鐘意佢依家個碧咸頭喎~

複式洋房

原帖由 jenniecatcat 於 09-12-17 23:48 發表

我昨日去剪髮,問亞髮型師bb剃頭係咪會多d,佢話多少係遺傳,剃只係會粗左,不過剃一次冇用,要剃多幾次先會粗d,同剃完生反出來個d會彈起

因為佢依家後面甩到一撻撻, 又唔識生返, 所以想試下剃左會唔會出得好d..

複式洋房

今晚第一次係街餵, 仲要是對住成班親戚做節... 初初都驚尷尬, 又驚阿b唔合作(因為我只是係屋企練過一次)
之後我攞個袋埋來, 諗住攞圍巾餵奶, c6仲話:都係諗住餵奶粉呢~ (佢以為我攞野開奶, 諗住我都是唔夠膽!) 但我話:唔係呀!我都無帶奶粉!(依家諗返起都覺得自己好勇!) c6仲鬧我搞錯, 連奶粉都唔帶, 點都應該帶定以防萬一! 我諗住唔好比自己有退路丫嘛...@@
我都是本住, bb食奶是最正常不過既事, 所以無咩要怕, 要避!
結果又無咩野喎!大家都是問句:依~咩仲有食咩? 咁就無事繼續食飯~
haha~埋身真好!可以一隻手抱, 另一隻手仲可以食飯~^^正!!!!!!!!!!!!!!

複式洋房

原帖由 polpolchan 於 09-12-19 12:17 發表
琴日帶阿b返去打四個月針, 阿b好叻呀, 只係喊咗兩聲, 磅重都重得好好, 各位媽媽加油呀!

你bb依家幾重呀? 我要29號先返去打針呀... 不過16號磅果時連埋衫就得6.7kg...

複式洋房

原帖由 kittyngchow1121 於 09-12-19 10:49 發表
你好叻呀,其實餵奶真係一件最平常既事,同食奶粉無分別,唔使怕尷尬架,我由亞女出世到而家一直都係埋身餵,除左返工外,其餘時間如果無育嬰室既地方我都係就地餵,香港地鐡站,日本既jr上面我都係咁餵,絕對支持你呀,努力加 ...

你仲叻啦~餵左13個月!
ha~我以後都唔驚lu~可以放膽周街餵~^^
昨晚我餵緊果時, c6仲話我: 丫~你真是唔尷尬架喎!
我話:有少少架!不過bb飲奶之嘛!好正常既事!

複式洋房

原帖由 polpolchan 於 09-12-19 12:23 發表
埋身餵真係好正架, 又唔駛帶奶粉, 你好叻呀!
題外話, 其實埋身餵同全泵係咪有分別既呢? 因為我阿b埋身餵既, 而老公個家姐就全泵, 我阿b病就好快好返, 但家姐個b就病咗成個星期, 而我身邊另外都有個媽媽係全泵, 佢阿b ...

會唔會係因為加熱既時候太熱, 殺左d抗體?我都係估下咋...
不過前2日我同c6肚疴,我就昨日好返, c6到今朝都仲疴緊, 但阿b都是每次換片咇左少少出來咋...1日就無事...我估是人奶既功效...
c6同我媽都叫我肚疴就唔好餵, 但我話d菌係我未病發既時候可能就已經過左落阿b到啦!如果我病左, 咁我d奶會有更多既抗體保護阿b... 仲有, 如果佢肚疴, 食奶粉仲疴得勁添呀!

複式洋房

原帖由 crystalpui 於 09-12-22 11:27 發表
我BB尋日可以自己坐一陣了.........

越來越叻叻啦~

複式洋房

原帖由 kristinecheng 於 09-12-22 13:02 發表
我都好期望佢快啲好似隻狗仔咁爬(肚皮離地)

話時話,我越來越覺得好似養緊隻貓,阿b尋日好興奮咁爬向我,原來睇中我件褸拉練垂底條繩,見佢係咁用手掌追住條繩禁,真係好似一隻貓。

我諗要佢識得叫我媽媽,我先會有養緊一個人仔 ...

haha~好得意呀佢!咁都好丫, 慳返唔少玩具錢, 咩都玩得一餐~

複式洋房

原帖由 香香 於 09-12-28 12:56 發表
大家好:

bb三個月唔知係咪厭奶. 近十日. 我都每 次 餵 奶 前 幾 分 鐘 似 乎 很 餓 , 吃 得 很 好 , 但 幾 分 鐘 後 會 推 出 奶 頭 , 不 肯 再 吃 而 且 急 哭 急 鬧 , 看 起 來 還 是 很 餓. 有時好的都是吃一邊. 另 ...

我諗我既情況同你差唔多... 佢食3-4mins到就會開始周身郁...之後再過2mins就會吐出, 但又要食, 依個時候我會c字手擠胸幫佢, 但都唔係食得好耐, 過多3-4mins就喊, 唔肯再食... 即使轉另一邊食完都是喊,喊,喊..
我都是泵出來得110ml, 佢已經食200ml...= =''
我估佢是因為流量慢, 所以唔肯再食... 但我用c字手擠胸(已經唔是擠乳雲附近) 都仲有奶出... 同埋佢一開始扭就會含得好差, 唔肯張大口...
所以我都唔知點算好...............
岩岩返健康院打針, 比上個月只是重左0.3kg... 得6.64kg, 但姑娘又話無問題... 但其實係咪一個月要重0.5kg架?

複式洋房

依幾日b仔一日疴2次屎, 之前不嬲都係2-3日疴1次...
夜晚仲成日醒, 平時明明可以一覺瞓天光...
是咪吽牙仔呀?

複式洋房

係呀... 屋企人既說話真係好hurt...
我都堅持唔到... 終於都要補奶粉...
每餐埋身食完再補120ml...
補奶粉, 阿b唔肯食, 又話我制到佢個胃細晒...
佢gdgd聲食晒, 又話: 睇下, 食咁耐, 都無食到咁...
唉...
依家諗緊好唔好轉全泵...
但我真係唔想... 唔想無左咁close既親子關係...
我媽近2日仲叫我幫阿b戒左佢................話食咁耐都係食得果少少, 唔好餵好過, 食奶粉仲好啦!
仲成日話我唔比糊仔阿b食... 但佢先4個幾月, 唔洗咁快引進固體食物呀... 同佢解釋又唔聽....
我知佢都是為左阿b好, 但我都係一樣想比最好既野阿b...可惜無人明白我, 連我老公都唔明白我..........
其實我自己泵, 可以泵到160ml... 佢食200ml...如果埋身真是埋得好, 應該緊緊夠...
但可惜佢一食到慢就唔肯食.......又含極都含得唔夠深.......
或者真係要轉全泵啦..............................

複式洋房

我依排甩頭髮甩得好勁呀...........
成地都係呀... 好恐怖呀!!!!!!!
仲要甩到幾時呀?!

複式洋房

原帖由 kristinecheng 於 10-1-12 16:14 發表
佢一食到慢就唔肯食.......又含極都含得唔夠深>>>bb一邊食你一邊擠壓乳房等佢每啖食多啲啦﹗我阿b之前都係咁,食極都係前奶,教佢啜好啲又唔肯,我係母乳協會睇到呢個方法,work架~

繼續努力,有幾多餵幾多,有抗體,食得一啖都係有 ...

我有一路用手揸呀...
但佢都唔肯食好耐...
食完仲唔夠...
泵清又得30ml...
都唔知點解佢埋完身都仲食到120ml...

複式洋房

我bb 4個月打完針之後, 依家過左半個月, 但其中一邊既針洞仲腫左一大舊, 有$5咁大既硬塊...
請問你地bb有無試過? 點算好?

複式洋房

原帖由 polpolchan 於 10-1-13 17:20 發表
我個b無喎, 可能係發炎, 你帶佢睇下醫生好d!

我昨日打返健康院問, 姑娘話會慢慢散喎, 可能只係打針既反應, 因為按落去阿b又好似唔痛咁...
如果係越來越大舊, or 越來越紅, or 有燶, 咁先去睇醫生喎...
我依家得閒就幫佢按下, 希望快d散....

首頁

尾頁

跳至