婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:回覆+Bluessky+的帖子 你最不好+明明信彿+

原帖由 BaoYue_BaoKun 於 11-11-08 發表
回覆 Bluessky 的帖子

你最不好 明明信彿 一而再反駁樓主令到樓主不再留言 你要反省 ...
哈哈哈,樓主吾發言咪中好,佢發言又睇到一肚火。又會比一班有正義又現實既媽媽鬧爆佢。

你知啦,上一代偷渡來港既,十個有九個係來香港落地生根,給予香港好大勞動力,而家來港生仔或為身份証,好多都係蝗蟲。討飯吃。香港跟本細到無地方處至呢d人。連我地生仔都要同呢d人爭,d港媽點敢生咁多。人地澳洲,為刺激生育係當地居民生一個bb有成三千蚊澳元估津貼,我地生一個三千港元做津貼都無,政府宁願用吸引上面d人來都吾諗下其他方法。但上面人來到香港生,一样衍生更多問題,特首都無用心諗過。不過人地做埋呢幾個月就下台,以後就吾再係佢問題。

BaoYue_BaoKun  她在忙裝修她新屋  發表於 11-11-9 10:48

大宅

我係好媽媽 發表於 11-11-11 09:30
"但是以我的立场来说,同龄人都在谈假期 旅行 lv和养生的时候,我牺牲了我全部的自由,消耗着健康,即使生完 ...
"我係好媽媽", 你真係一位偉大媽媽, 樓主吾會明架啦, 佢話我地香港女人原來咁慘喎....佢話可憐我地喎....佢講野係反轉晒D道理架, 吾知係佢要我地香港人可憐佢幫佢攞到公屋住, 定係要佢可憐我地香港人....

老實講, 佢呢D人來香港講到佢好似幫緊香港人咁, 其實係我地D交稅既人幫佢咋...中大大聲話佢係自己揾錢自己養自己養頭家咁....佢無公屋企, 訓街啦, 無佢99比佢一齊住, 又係訓街咩...佢講野都打橫來講....

佢呢D LEVEL既人, 環境吾係好, 又想用LV又想去旅行又想養生...到乜都無時, 就來話係99搞成....真是天大笑話....

大宅

我係好媽媽 發表於 11-11-11 11:12
我平時只係做 cd rom 唔會出聲, 我亦好少同其他人講自己既野, 但佢真係過份左囉....冇佢 99 佢會點, 佢 99 ...
如果我係佢姑仔, 我早就趕左佢走, 中要兇我阿媽, 未死過.....哈哈哈, 佢好彩吾係遇著我呢d惡姑仔....

不過佢遇著我呢d姑仔, 佢生活就無咁慘啦..我哥哥買得起lv比我嫂嫂用架, 我哥哥又會間吾中同我嫂嫂去下旅行.....我嫂嫂都係大陸嫁來香港架....不過我嫂嫂好命過佢好多囉. 我嫂嫂佢都係揾3千蚊一個月咋...但係人地一個月就吾只3千蚊洗囉, 頭家又吾洗佢養囉....又吾洗申請公屋住囉....我嫂嫂都吾洗比家用佢99, 我哥哥會搞掂, 同我媽都吾等住我哥d家用開飯....我嫂嫂又好多補品食架,,,6299都買燕窩蟲草花膠中要煲埋比我嫂嫂食架.....幾幸福呀....比我還幸福呀....hahahahhaa....

大宅

引用:呀樓主,+香港人用番自己應享既福利有咩唔岩

原帖由 mamameowmeow 於 11-11-28 發表
呀樓主, 香港人用番自己應享既福利有咩唔岩? 若我地都要俾成本, 咁我地交既稅係咪用黎貼D非港人先叫岩? 我 ...
樓主跟本吾識乜叫resident乜叫citizen,佢都分別吾到pr同citizen係兩回事。

樓主自己話佢地鄉下係食渣吾飲湯,同廣東人飲食文化吾同,佢99見佢中意食咪比佢,點知人地又吾like。

蝗蟲係指外來飛來既蝗蟲,香港人用返香港人自己既福利好應該,吾係每年交咁多稅做乜。大陸人來香港攞香港人既福利又真係蝗蟲。比十萬生仔費都應該,免得做左蝗蟲中既蟲。at least佢地生既小蝗蟲可以享有香港福利,搞蝗蟲來香港變種都easy d。

首頁

尾頁

跳至