嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

petrina_to,

妳囝囝d咳重未清呀,bb病係比較難好,因為醫生一般唔會開太重嘅藥,不過bb肯食返奶,即係佢精神好胃口好!!

原文章由 petrina_to 於 07-9-3 21:44 發表
我囝囝現時d咳還未清,聽到佢仲有好多痰,好彩佢今次都是發o左燒一個星期,不過沒有餵藥之後起碼有兩天依然不肯吃奶,可能是因為我們先前用過針筒餵佢食奶,所以佢連奶都抗拒。我們見佢唔肯食奶就餵佢食多一餐粥,之後慢慢佢的胃 ...

大宅

熊仔仔媽咪 ,

妳bb瞓覺定d未呀!

我隻汶豬肺炎好返啦,但仍未甩貓鬚,今日姑娘又重提租氧氣機問題,話汶豬就快4個月成日要人陪同傾計,驚阻礙佢正常學習發展,係醫院姑娘做到有限,唔同屋企人可以經常同佢傾計!!

大宅

各位媽媽妳們好,

很久沒上來,因為家中電腦壞左,加上近來比較忙,我汶豬重未出院,醫生懷疑可能(1)有胃酸倒流令奶入錯氣管 (2)吞食唔協調,所以嗆奶,引致經常反覆肺炎,甩唔到貓鬚,要慢慢檢查,早一個星期唔可以口食奶要用胃喉,前日物理治療師先開始訓練佢口食2餐奶,都唔知幾時先搵到原因,我今天m來條腰痛到起唔到身,標冷汗作嘔,要請假睇醫生,有無媽媽開刀生後來m痛左呀!而家食完藥先無噤痛!

大宅

hello,各位媽媽

好耐沒上來了,我汶豬仍然在醫院,出世已經5個月了,現在有10磅重,但仍要用貓鬚同用胃喉吊奶,不過汶豬已經識認我同笑,每天見她笑就已經開心一整晚.

前天業主打比我話要收樓,下月要搬走,各位媽媽有無元朗市區約3000-4000元樓介紹呀!

大宅

各位bk媽媽好久沒有上來,大家好嗎?

我汶豬由QMH轉咗去DK.仍然用緊貓鬚同胃喉,但已經有12磅啦(佢32週出世得2.5磅,13/1已8個月,更正月為6個月),我兩公婆每日放工立即到醫院陪佢,同佢玩現在識得笑到KAKA聲,學緊轉身,但唔叻,希望佢過年可以放假回家就好啦!

大宅

各位媽媽好嗎?我汶豬出世已經9個月大,因為要用貓鬚同食奶唔叻,而家仍然係醫院,不過已經每餐可以用口食20ml,其餘用鼻喉吊,但體重只有13磅(佢出世只有2.5磅),現試緊糊仔(雀巢),但佢成日bu出來,各位媽媽知唔知邊隻米糊好食d,希望佢可以快d回家就好啦!

大宅

各位早產兒媽媽,妳們好,還記得我嗎,我隻汶豬下個月1歲啦但仍然係醫院,不過已經甩左貓鬚,而家拔除胃喉試緊口食,佢半夜瞓着可以10分鐘食哂70ml,但日間清醒時成個鐘都係食50ml,搞到個人謝哂有眼袋同黑眼圈,個人有瘦左又唔多願笑,我見到好心痛,一方面見到佢可以用口食開心,但又擔心佢營養不良身體出現問題,成1歲都只係得6kg重,好似火柴人無肉骨杉杉,點算好?

大宅

各位好,剛過去的母親節及13/5是汶豬1歲生日,醫生重話汶豬5/2008底可以出阮,原應該是開心的事,但我很傷心,因我爸爸30/4突然過世,當晚我還醫院照顧汶豬,忽然接到家姐電話話爸爸唔得啦,我又趕唔到見佢最後一面,原來佢4月中已經檢查得到肺癌,佢唔准家姐講比我知,驚我要照顧汶豬唔得閒,點知連第一次醫院覆診7/5都等唔到就走咗,我覺得自己好不孝,對上一次見佢係3月尾,我重帶汶豬(醫院home leave)見佢,佢第一次見個孫,估唔到係最後一次,我重唸住汶豬5/2008底出院可以同爸爸慶祝父親節及生日,但係已經無用,19/5佢出儐啦,我晚晚都瞓唔好,每晚都哭至累才可睡!

[ 本文章最後由 DICK9999DICK 於 08-5-14 01:14 編輯 ]

大宅

多謝各位媽媽關心,我都知爸爸由得知有肺癌很短時間便走對佢來講是好事,起碼唔使做化療噤辛苦,但我親生媽媽在我2歲時便和爸爸分手至今未見過,我爸爸一直身兼母職將我揍大,家姐只是同父異母,在我14歲時才一起生活,所以我和爸爸感情很深,如果我知佢有病我幾唔得閒都一定會見佢多些,回想兒時種種個心好痛,我老公又不明白,只是顧及自己媽媽的事,我每天仍會到醫院照顧汶豬,再加上爸爸身後事太多阻礙,我好辛苦好疲倦,有一刻好想走,但想到老公,大女及汶豬,好唔捨得!!希望處理爸爸身後事後情緒會及早平復!

[ 本文章最後由 DICK9999DICK 於 08-5-15 00:39 編輯 ]

大宅

各位媽媽好,我爸爸已在昨天出殯了,今天努力提起精神,狀態還可以,希望時間耐些會平復心情,多謝各位關心!!

大宅

各位早產bb媽媽好,

還記得我嗎,我汶豬5月已出院啦,回想過去真係好難撐,幸好現在出院後進步很好,由不懂坐到可以學行幾步,成日無時停(可能訓左成年醫院依家郁返夠),由唔識口食到每日兩餐粥6餐奶(少食多餐),但體重仍然很輕,只得15磅(現17個月大),但每月都有增長只是慢,就算我們花多少心機及時間,我們已經很恩惠,所以各位早產父母不要灰心,比d時間小b,不要少看佢,佢咃生命力比我們想像強得多!!

大宅

恭喜小暴龍,見到你的笑容,令我回想起汶豬當時的情況,開心得難以形容!!

大宅

大家好,還記得汶豬嗎?
佢已經2歲了,基本上已追上同齡,唯獨體重仍然很輕只得16磅,營養師都無佢得符,另外就係佢食野依然係唔趙就吞,搞到d肉菜要切得很碎,如果唔係佢會隔返出嚟,都唔知點好,返學點算?

首頁

尾頁

跳至