嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...34

尾頁

侯爵府

回覆 pepper33 的帖子

多謝你!
我睇另一個POST, 仲以為自己O既分享無用

多謝你建立我O既信心!
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 VVhuilee 的帖子

時間表?
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 angelamenda 的帖子

首先, 想借這裡再澄清一次, 這個訓練重點, 不是 "control crying", 而是固定作息, 以及父母親了解BB的需要
如果把control crying當成"必殺技", 會令父母跳過了了解BB需要的部份, 亦令這個方法變得無用, 甚至有反效果

所以, 你說的對, 一來, 你的孩子只有5WK, 而"基本"也要有6WK才行, 現在可以做的, 只有用心理解BB的需要, 認識他的哭音
另一個說的對就是, 人奶BB會比較慢調至4小時一CYCLE, 因為人奶易消化, 唯有就是等孩子能吃多點, 才漸漸的調至4小時一CYCLE
但, 無論如何, 仍要固定作息, 這是你現在唯一可以做的

侯爵府

首先, 我覺得你不要心急, 先由頭可一次關於睡眠那部份的POST, 才開始進行
不是想"潑冷水", 但我見你寫的, 已犯了很多"錯誤"
1. 字裡行間的心急, 連我也感受得到, 何況BB?
2. 固定作息, 時間表是由你定, 不是由BB定
3. 家人不一致, 代表了之前沒有溝通

預備不足, 這套方法很難成功的, 家人不同心, 在今天的問題, 甚至將來的教養上, 都會有非常大困難

侯爵府

5 week 大的BB, 很少食完, 還可以玩的, 因為已經完全無力, 你給他吃多久?每天都最少濕6-8條片? 每天都有大便?

侯爵府

回覆 LaineyLan 的帖子

米芝蓮BB唔太好, 身材適中就可以了

媽媽, 不是你的錯, 這陣子感冒流行, 加上你身體未復完, 當然易病
如果BB都病了, 隔外的注意是必需的, 孩子病時, 的確會想多一點關愛, 再者, 父母也要留意孩子病情; 直至打針後幾天, BB完全沒有事, 才可以再進行這個模式

現在, 你要多多告訴孩子: "過XX日要打針喇, 係, 係有D痛, 但爸爸媽媽細個都打針, 無事O架"
重覆的對他說, 直至打針為止...以減少他的害怕

侯爵府

我讚成你先調好時間表, 同埋12點叫醒餵一次
40幾日人奶B, 我覺得12點食完, 可以5點30分先醒, 好叻O架喇, 我隻仔6WEEK全奶粉, 都係瞓6個鐘; 加上而家天熱, 人奶水份比例會多D, 所以未必挨到6點

人奶B耐D先轉成4小時CYCLE, 係正常, 但為左BB健康, 媽咪, 你辛苦喇!

另外, 一定要同丈夫溝通呢套方法, 記住, 大家都想BB好, 你丈夫更加想你開心 (要學聽BB喊聲辛苦O架), 就覺得BB唔喊, 你就會開心, 先會用"SHORT CUT", 唸住大家B不離手就係好
你可以問問你丈夫, 係唔係見你辛苦, 心痛.... 兩公婆, 成呢D時間好好傾計, 對你地將來有莫大益處

侯爵府

會因手腳郁動嚇醒自己, 就要包住佢
可以由2小時一餐慢慢改為3小時一餐

侯爵府

我覺得3點幾o個下, 只係慣左要起身; 5點幾就真係肚餓, 如果近6點, 就拖到6點先餵
無論如何, 6點一定要起身食

侯爵府

回覆 shuhaha 的帖子

我小朋友全奶粉, 如果2個幾3個月食150ml奶粉, 一定足夠... 人奶就唔知

無咩唔舒服, 嗌幾下訓返, 通常我都唔會理佢, 當然, 真係聽住無奇怪o既聲音, 例如嘔奶..
佢肯自己玩, 我一樣唔理, 總之nap o既時間, 就應該在床, 就可以喇
通常黃昏, bb都瞓得差d, 我o個個都係, 但唔知點解, 亦唔知幾時, 又會無事, 最緊要, 個心靜, 因為有d人話, 黃昏, 大人好多野要做, 個心唔定, bb感受到氣氛唔對, 就會喊

你小朋友似乎係"整d野", 又可以瞓返, 咁, 我更會用"安撫物", 因為似乎只係無媽媽o既指示, 唔知點做下一步... 所以可以用下呢個方法先, 不過要用一段時間, 而且一唔係瞓, 就要攞開, 安撫物要用安全的

3個月未可以"sleep之前4個鐘唔訓", 我小朋友4個月都仲有"night nap", 不過一旦見到, 佢night nap之後, 夠鐘晚上瞓, 而唔瞓, 就要慢慢減少night nap時間, 最後唔俾night nap

其實正常, 你都每4小昤抱1小時食奶掃風, 所以唔算少有人抱, 至於玩, 2-3個月大有d清醒時間, 不過玩唔夠10分鐘, 都無電喇, 同埋, 所謂玩, 最多都係"介紹下"屋企o既野, 逗佢笑, 認下人.... 唔會有太多瘋狂刺激遊戲, 所以, 我覺得呢個唔係問題所在

總的來說, 用下"安撫物", 等bb知道瞓覺o既"signal"... 其實我地大人都會"認床", 說穿了, 一樣係"安撫物"

侯爵府

頸巾只有一條, 而且驚"COOL"到自己, 毛巾, 公仔好似好D喎 (或者搵方法令頸巾唔好COOL到小朋友, 不過27個月, 應該好叻, 有唔舒服會攞開)
BB摩洛反射嚇親自己, 一定要包埋手, 所以包左就瞓得好D

1)就算訓前同醒時環境一樣,佢自己醒時10次有9次都係喊,係咪仲有嘢未滿足?
晚上瞓? 定係NAP, 瞓瞓下醒左喊, 定係要起身時喊?

2) 除非你小朋友濕小小都唔得, 一濕就喊...否則, 佢喊只係落唔到下一個CYCLE, 需要的是"安撫物", 而不是換片, 再刺激佢清醒D

3) 習慣左用安撫物先

4) 我會由得佢瞓住床仔先, 又不至於唔理佢, 不過叫佢等媽媽預備餵奶... 都係要夠鐘先餵, 夠鐘先離開張床... 尤其呢段時間, 要佢習慣時間表同埋安撫物

5) 如果係紗巾之類細毛巾仔, 我會放腋下, 或輕輕綁在手仔...安全最緊要嘛~

6) 你心情好左, 小朋友又會瞓得更好

加油!

侯爵府

1.

a) 試完一星期, 都突破唔到5:00, 就變為5:00俾佢食半餐, 然後7:00準時起身食
因為我未餵過人奶, 但我記得人奶會因應天氣而改變成份, 所以天氣熱, 水份就會多...

半夜 E E AR AR, 唔洗立刻理佢, 除非佢喊, 因為BB可能試著再瞓... 但如果佢真係喊, 例如5:00, 就俾佢食少少, 但唔足一餐, 7:00準時起身食第一餐正餐, 又或者佢一定6:00叫, 就索性改個時間表為6:00開始 (我小朋友以前都係6:00/6:30起身食, 我都唔明, 可能係因為天光掛?!)

戒夜奶一定唔可以心急, 其實湊BB都係, 始終佢有能力, 你做些少, 就教得懂佢; 但能力未到 (例如啜力未夠, 食得唔多, 奶成份有變...) 就不能迫孩子和自己

b) "nap 時成日都訓訓下醒咗,未必即刻喊,跟住喊下訓返" --> Ok 吖 "如果太近下一餐就多數訓唔返一直口喺度喊" --> 餓

2. "如果佢嘅安撫物係包返佢個動作咪煩?" --> 有機會O架, 我見過有D可以自己入睡, 但其中一轉半夜醒, 要人氹, 但其他時間又唔洗, 所以E E AR AR, 就唔理佢喇

3) "其實通常幾耐佢先覺得條毛巾係安撫物呢?" --> 一至兩星期

5) "即係放腋下, 或輕輕綁在手仔佢已經知? 我以為佢要睇到,又未識揸住" --> 知O架, 我個仔以前都唔識攞住

侯爵府

聽你咁講, 佢似乎習慣緊呢個模式, 試著自己氹自己喎!
但係, 如果6點O個轉, 搞極都唔得, 就要改為6:10點早餐, 之後開始日日跟新schedule--> 係

無得心急, 我都明白你想俾BB去家姐房瞓, 不過佢未得, 真係會吵醒家姐, 到時兩個一齊喊, 仲大件事.... 但係, 我覺得佢好快得, 佢好似試緊去習慣

侯爵府

勁呀! 呢個方法, 都係姑娘教得O架, 我個仔第一次打針, 我地由4:00PM抱到1:00AM, 一放床就喊, 一離手又喊.... 用呢個方法, 第二次定第三次打針呢? 小朋友只係罵左醫生兩句, 之後我要去廁所, 將佢交俾姑娘帶返入醫生房托管, 小朋友都無問題, 開開心心玩

OK呀, 不過要每日拖15分鐘, 不能一下子由3小時改為4小時, 等BB慢慢習慣, 最終以feeding @ 06:30, 10:30, 14:30, 18:30, 22:00, 可以呀~

至於玩, 而家佢幾大呢?

侯爵府

佢無俾自己嚇醒, 舉高手瞓無問題~
你發唔發覺, 其實個個都係W字手, M字腳咁瞓, 好搞笑!

不過我個仔大個LU, 已經唔會W手M腳

侯爵府

2M1W, 開始有多D清醒時間, 亦適合4小時一CYCLE
呵呵呵, 可能佢聽到聲, 以為可以去街: "爸爸日日都返工, 應該幾好玩喎....等埋我呀, 爸爸!"
我個仔6個月大時, 明顯會等我返去接佢, 因為只有6點開始呢段清醒時間, 佢會唔玩... 所以, 我真係覺得BB會想親親大人, 而做一D野O架

BB覺唔覺得"食玩瞓", 無咩所謂, 最緊要我地大人知道"食玩瞓", 固定左時間, 小朋友就會有安全感, 知下一步做D咩

侯爵府

e e er er 就係自己試緊再瞓, 佢好努力學習中呢! 所以無咩異樣聲音, 就唔洗理佢, 等佢繼續努力

bb 可以自己小睡一個 sleep cycle (30-45 mins), 醒左之後要重複 '睡前指定動作 --> 可以自行入睡, 但不能進入下一個CYCLE

其實我好欣賞你, 從字裡行間, 你的風趣表明你心境比較平靜 (例如: 唔知隻衰囝係咪偷偷上黎 BK, 知道佢病我唔可以用 control crying)... 起初湊小朋友的確不易, 但有輕鬆愉快, 會搞笑的心, 會事半功倍! 當掌握到一套方法, 湊小朋友就會變得好輕鬆, 好溫馨, 的確是"天倫之樂"

侯爵府

加送古惑奸計得米笑容! 衰豬仔吖!

姨姨要媽媽用control crying 喇, 尤其已經清楚無咩令佢唔舒服之後!

侯爵府

母親節快樂!

祝你成功

侯爵府

回覆 cat_tam 的帖子

一講啜手指, 我都無辦法, 我個仔都係, 仲啜到而家, 就算瞓著, 醒一醒時, 都會啜+摸毛巾
我朋友話, 佢自己細個都啜, 大個無咩問題, 我唯有相信, 啜手對佢影響唔大喇
情況又無差左...如果好似我個仔咁, 佢一樣要毛巾O架, 而家都係, 一叫佢瞓, 佢會問: "毛巾呢?"

首頁
12345...34

尾頁

跳至