嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Dr Yonex,

我的兒子得了川崎症,需要食一段時間阿斯匹靈, 我想問.....
1. 是否長期服用阿斯匹靈要避免接觸水痘或流行性感冒的病人,以防止雷氏症候群的發生?
2. 如要去一些人多的地方有什麼可以預防?
3. 可否帶他去游水?
4. 雷氏症候群症,是否死亡率極高.
5. 如雷氏症候群症發病初期會否容易發現?

煩請回覆!無言感激!

複式洋房

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-24 22:23 發表
[quote]原文章由 bellans 於 07-7-24 22:10 發表
Dr Yonex,
我的兒子得了川崎症(Kawasaki disease),需要食一段時間阿斯匹靈, 我想問.....
1. 是否 ...

多謝Dr Yonex回覆,感激萬分 ,我會小心照顧囝囝.

複式洋房

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-24 22:23 發表
[quote]原文章由 bellans 於 07-7-24 22:10 發表
Dr Yonex,
我的兒子得了川崎症(Kawasaki disease),需要食一段時間阿斯匹靈, 我想問.....
1. 是否 ...

Dr. Yonex,
我的兒子自從出院後,每晚半夜時分會嚇醒,喊得好驚咁,唔知係咪因為住完醫院所以發惡夢.
有什麼方法可以令他安靜睡覺?
除了晚上驚醒外,白天比以前更加痴身,好容易嚇親,其實會唔會因為個病未完全康覆,所以出現的現象?
囝囝每日仲食緊阿斯匹靈,已出院二個星期,開始在手腳及頸脫皮,不過不太嚴重.
謝謝幫忙!

複式洋房

原文章由 bellans 於 07-8-5 22:31 發表

Dr. Yonex,
我的兒子自從出院後,每晚半夜時分會嚇醒,喊得好驚咁,唔知係咪因為住完醫院所以發惡夢.
有什麼方法可以令他安靜睡覺?
除了晚上驚醒外,白天比以前更加痴身,好容易嚇親,其實會唔會因為 ...

多謝Dr. Yonex 幫忙,我可以放心點.謝謝

複式洋房

Dr. Yonex,
唔好意思,又要麻煩你,我囝囝19個月,仲食緊阿士匹靈(川崎症).近排有磨牙的現象,我地一見佢磨牙就會比紗巾佢咬,一日會咬濕好多紗巾,唔知係牙痕定係有病?定係藥物影響?唔該晒.

複式洋房

原文章由 Dr.Yonex 於 07-8-11 22:00 發表
不關Asprin事. Try Dentinox oral gel for itchy gum.

唔該晒!!

複式洋房

原文章由 Dr.Yonex 於 07-8-11 22:00 發表
不關Aspirin事. Try Dentinox oral gel for itchy gum.

唔好意思,呢啲可以係邊到買?點用?係咪普通牙膠?

[ 本文章最後由 bellans 於 07-8-11 22:14 編輯 ]

複式洋房

原文章由 Dr.Yonex 於 07-8-11 23:15 發表
No no, It's a gel for the Gum, 先搽門牙位. 3~4 times a day. Buy in Pharm store.

唔該晒!

首頁

尾頁

跳至