親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 bobo媽 於 09-4-8 14:52 發表
唔知首爾啲shopping點e.g.明洞,東大門,梨大or everland推士的車方唔方便? 雖然亞女已經就嚟四歲,不過驚佢行到攰要抱就慘lor... 所以宜家仲15/16唔知帶唔帶車仔好 ...

放心, 以上地方我全部帶士的車, 囝囝宜家都四歲半我照帶車仔, 因為佢要訓覺....基本上我日日都帶車, 除左第一日上南山睇夜景冇帶之外日日都帶!

水晶宮

原帖由 idawong 於 09-4-8 13:35 發表
靚寶,

嘩你終於都返黎! 我一家四口plan暑假去, 因我用UA Miles 換機票, 回程要坐泰航10:20a.m. 機,所以一早要出機場,我想問你住嗰間酒店, 方唔方便?如一早出機場,點去, 同埋要最遲幾點要走? 同埋除咗e間, 有冇好介紹,  ...

本來打算住明洞世宗, 不過full哂, 世宗有機場巴士直達門口, 近明洞又超多街行, 不過地鐵線得1條, 我住起東大門運動場站, 有3條地鐵線, 唔使下下轉車先返到酒店, 不過由地鐵站返酒店要6-7分鐘, 有辣有唔辣, 不過聽人講世宗殘舊d, 污糟d, 我住acacia hotel 新開, d房好新好乾淨!

有架機場巴士可以去到機場, 大概一個鐘頭十五分鐘, 所以你要預返d時間!

水晶宮

原帖由 MomMom 於 09-4-8 12:57 發表
靚寶,

thanks. 我住fraser place central 係中區, 我其實都唔知中區近邊度. 比d 意見呀.

呢間酒店就唔知質素, 不過都係近市中心, 近忠武路站及東大門運動場站...

水晶宮

原帖由 cc0524 於 09-4-8 09:37 發表
不好意思, 想請問為什麼你提供換錢免手續費的第一及第二條 LINK 是同一間找換店的. 另外, 第三間並沒有 COUPON 顯示, 是否要再 CLICK 入其中一項呢???

...

你留意下, 第一間銀行同銀二間銀行係唔一樣, 一間叫KB, 一間叫KEB, 韓文字都有少少唔同...另外第三間銀行的COUPON在此:
http://www.seoulnavi.com/coupon/coupon_list.php?key=08

水晶宮

原帖由 kylie_mom 於 09-4-8 12:24 發表
靚寶,

嘩..終於都睇晒d資料...真係好詳盡呀, 好過睇書, 我而家開始plan定x'mas會一家3口同埋mami去(囡囡5歲), 所以行程唔想太趕, 有d咩提議呀??

唔想太趕...其實我個行程都唔係好趕~嘻嘻! 可以一日去愛寶, 一日在明洞, 南山N首爾塔 (唔記得講南山N首爾塔內有TEDDY BEAR MUSEUM 好多好得意的bear bear, 小朋友應該幾鍾意!

水晶宮

原帖由 idawong 於 09-4-8 18:33 發表
靚寶,

如果住 Acacia Hotel, 係唔係都可以坐機場巴士去到機場? 謝謝!

係, 可以坐在國都站落, 不過都好遠下, 要行成廿十分鐘, 如果撞正落雨都幾甘....如果有大有細我建議你先問明洞的世宗先, 因為始終方便D! 係轉多D線啫

水晶宮

原帖由 cc0524 於 09-4-8 16:46 發表
係和.... 原來一個 ke 一個係 keb !!! 真係你唔講我以為係同一個呀!!!

不過, 呢條 link click 入去, 有三張 coupon, 頭同尾係 ke 同 keb 中間唔係坐車既咩??

...

即係呢度除左有唱錢有COUPON外, 搭車都有1000WON攞, 大概為港紙$6左右

水晶宮

原帖由 wingyee_ma 於 09-4-9 00:02 發表
請問首爾MTR難唔難搭 係唔係有英文指示?
會唔會好迫(車廂內)?

唔算難, 地鐵唔係成日好迫既, 有中文及英文指示, 已經好左好多啦!

不過在首爾搭地鐵有個好好笑的現象, 就係搭搭下車會有乞丐, 兩次都係盲的人拎住盲公竹同埋個兜, 一路行, 有途人會俾錢佢地, 又有人拎住d貨起度叫賣, 又會有人幫襯嫁喎, 果邊地鐵又唔會阻止佢地, 呢d真係好奇怪+另類文化交流!

水晶宮

係呀, 你真開心, 玩得開心d啦!

水晶宮

菲比媽媽,

好唔好玩呀?! 你就好啦, 有D櫻花開左....果邊今個禮拜天氣如何? 因為上星期在愛寶樂園可能凍親囝囝, 佢宜家肺炎入左醫院, 我呢個媽咪真係輪盡...嗚嗚嗚!

水晶宮

原來爭一個星期爭咁遠, 我地去時d櫻花又未開哂...而且又凍...嗚嗚嗚!!

囝囝今日出左院啦! 希望各位都玩得開心d啦!

另外, 我發現sky food在韓國買真係好平呀, 係香港的1/3價錢, langie 有隻補濕plus, 在香港賣參不多$300, 在韓國買都係$130有找, 抵到爛! 各位姊妹去韓國真係有咁多掃咁多! 嘻嘻!

水晶宮

原帖由 minibear 於 09-4-14 01:00 發表
靚寶你好...

請問如果撘半夜機去到機場可以點樣去酒店(世宗),因有1個22個月BB一起,撘MTR or Taxi 好d?? 定有什麼交通公具方便一些....另5-6點去到可以做d咩??? 因酒店未可以Check in... sorry trouble you so much ...

如果住世宗就梗係坐6005號巴士去世宗啦, 唔好搭的士呀, 因為車程都要成個鐘, 車費好甘...如果6005巴士咁早有既話, 可以放低行李起世宗, 跟網友的行程都ok, 就係去汝矣島睇櫻花, 睇一個上午閒逛下, 下午返明洞食午飯再上房午息充電, 晚飯可以行下明洞, 有排你行, 又或者上南山睇夜景都好值得睇, 除左睇夜景南山塔上面都有兩個teddy bear 的博物館睇, 好多bear 公仔, 你個bb可能會好鍾意, 再唔係咪去東大門行夜街都可以!

呢個係我覺得可行又唔太辛苦的行程!

水晶宮

好想再去多次韓國, 不過想飛起老公同個仔同d女仔朋友去喪買化粧品, 行街, 汗蒸幕....如果d won 跌到去1:200 即刻去多次.....嘻嘻

水晶宮

間房真係好大好靚喎又...........

首頁

尾頁

跳至