爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

車牌考咗四年,其間補過好多個鐘,唔係揸過好多次,仲要每次搵老公/啊哥傍住先敢揸,諗諗下都唔係辦法,聽日決定自已揸車返工,大家要比啲支持我吖

大宅

唔駛過海架,條路其實我好熟,只係唔知點解對自己冇咩信心,我老公都話我唔知驚乜

大宅

多謝大家吖^^我會比信心自己豁出去架啦

大宅

多謝多位嘅支持,我已經順利揸車返咗工啦!,報告係泊車確係要再惡補下

kawai120  gd  發表於 12-9-12 13:44

大宅

同意冇c6喺身邊真係輕鬆好多再報告下揸返屋企嘅情況先,我同事知我揸咗架車返工話坐順風車,原來車人壓力先大,大家明啦!有咩意外連累到人就唔好!!終於順利返到停車場,泊車真係超唔掂,攪咗十幾分鐘先泊得到大家都繼續努力吖,我相信揸多啲會越嚟越好,遲啲再上嚟報告下

大宅

回覆 DBDB 的帖子

公司冇得泊車架,其實一直我就係覺得泊車貴,我搭車返公司又方便先冇揸車返工,但係就係越唔揸越冇信心揸,所以先決定貴都要揸,操熟啲先

大宅

回覆 kat0318 的帖子

我覺得一個好嘅補鐘師傅確係緊要,因為早幾個月c6換咗七人車,咁以我咁耐冇揸就更加唔敢揸,於是搵咗個師傅專補七人車,第一堂出街佢已經話揸車行路,轉彎係冇大問題,但問題係我完全冇路面概念,cut線睇車距離又未知點掌握,睇路牌又唔熟,泊車睇位更加唔掂啦!咁點自己出街??補咗十個鐘主要教我睇鏡估計後面車速cut線,點樣壓線cut線,出街睇路牌,地線,兜回旋處內線外線分別,行高速公路,泊車睇位等等,上完十堂我叫c6坐隔離我揸車過紅隧,佢都話我進步咗好多,咁信心就大咗好多,最後要踏出呢一步都係要自己鼓起勇氣一試!!你都會得架,一齊努力!!享受駕駛樂趣

大宅

今日仲開心吖,我膽粗粗過海,原本想行紅隧過,後來落咗加士居穚cut唔切左線入紅隧咪照去行東隧,好彩琴晚c6叫我開gps學吓睇,咁跟住佢行真係去到目的地,真係好開心吖!!c6同師傅成日話過條條大路通羅馬,行錯最緊要唔好驚,淡定唔啲,唔好夾硬cut線,最多行多啲路^^不過如果c6喺隔離個面色一定唔多好睇,又要比佢教訓!!

kat0318  係呀, 完全同意
不過呢樣係c6樂園, 我地可能都係收斂一下   發表於 12-9-1 19:14

大宅

kat0318 發表於 12-9-3 10:09
我昨天終於行左出大路, 雖然係無咩車的大路, 但練下個膽都好.
同埋今次同左老公講明, 要教我點出大路, 要 ...

會越嚟越好架啦!!比多啲信心自己,一定得!!話說我星期六揸返屋企諗住行紅隧識路又平啲ma,上到東區走廊已經塞塞地,我諗住都應該唔會太耐啫,點知...........足足1個鐘咁濟先入到紅隧下次我一定唔劑,貴啲都行其他隧道,不過呢咁啱落雨喎,我先諗起我唔識開水撥咁塞車正好比我慢慢研究點開個水撥

kat0318  行呀, 呢些野都要練. 我開車時, 連關窗呢個動作都要慢慢來,怕影響駕駛   發表於 12-9-4 08:14

大宅

chingko 發表於 12-9-3 22:54
加油呀!功多藝熟,我由新牌開始日日揸,小小hi花都試過,而家兩年牌,路面泊位自問都ok,但到現在我都唔鍾 ...

咪係囉,今日C6話嚟車我然後我揸返屋企,睇下我揸成點,我一上車唔知點解已經好緊張,佢就梗喺到又點又點啦!我都唔出聲,返到停車場就嚟料,我一直都話泊車未得架嘛,'吞'咗兩手軚咋佢竟然喺隔離冷笑,嬲到我吖,咁啱有車要入我咪駛入啲停低比人過先,跟住我落車叫佢自已泊:;pppp:哼,以後同佢一架車我係唔會揸架啦!激死人本來好有自信心架啦嘛!比佢打擊完又洩咗啲Tim

大宅

johnnywalker 發表於 12-9-5 19:51
好老實講,其實你地點可以考到牌?
呢位一定係先生呢其實因為考車牌只顧點合格就可以,基本嘢梗識啦!而且師傅架車又裝咗好多幫助嘅嘢喎,所以要合格只要唔犯大錯就得啦!但係我自己覺得啦吓,女人係比較細膽,所以當我諗起出街要留意嘅嘢好多,同埋要喺條街同人搶入線,搶車位咁,難免會擔心,車親人就唔好啦!

大宅

今日真係渣,泊車唔小心hi到人地架車,少少花咗,仲要係波子,好多人叫我走咗去就算,搵到嚟先算,但係我良心過意唔去,留咗電話比停車場管理員,希望佢好人唔好要我賠咁多

kat0318  唔好咁擔心住....如果我係你, 我都會過意唔去.  發表於 12-9-10 19:42

大宅

vinik 發表於 12-9-10 11:39
係因為睇位問題定其他原因? 希望車主寬宏大量啦~

係睇位問題,因為上面有車落緊嚟,後面又有車等緊我,一時心急得濟就出事,係啦!希望車主寬宏大量,揸得波子應該唔會同我計較掛而家只有等車主電話,希望佢好人啦

大宅

我鼓起勇氣同c6講咗,佢真係好了解我,佢話我今日咁靜打比我問今日係咪有事發生咗,我就老老實實咁話咗比佢知,佢竟然好冷靜咁話,唔緊要啦,唔hi都hi咗,如果人地要我地賠好貴就cliam保險我叫佢一陣做完嘢,幫我揸返架車返去

大宅

kat0318 發表於 12-9-10 16:13
我失敗了.
昨天係附近渣, ok 喇.
今日老公無端端叫我試下返工路線, 由屯門去沙田.

試咗就唔算失敗,經驗係要累積架ma,安全返到去就ok啦!加油!!

大宅

老公真係唔話得,接咗我返屋企啦!佢見我好似好唔開心,仲安慰我話好少事,佢都撞過啦咁但係個車主仲未走

大宅

Hi-Fi 發表於 12-9-10 18:34
新牌仔緊張一定會, 我當年新牌仔時, 都發生過幾單驚險鏡頭...
1.入錯單程路 (自己一人)
2.駛過對面逆線, ...
你好勁呀!比著係我一定有排唔敢揸,車主打咗嚟,係斯文人,佢話返波子整好貴,睇下點攪打返比我,希望唔好太貴啦!!

大宅

DoReMi媽媽 發表於 12-9-10 20:05
咁佢都OK喎! 即係佢會揾相熟車房整吧?
佢意思係咁,可能佢可憐我女人仔,又肯主動留低電話,我好有誠意同佢Say sorry,個車主話係咪停車場太窄,我話唔係,只係我技術唔好,人地架車咁貴實心痛啦!!希望唔好太貴

大宅

Hi-Fi 發表於 12-9-10 21:37
想問吓妳當時有冇影低相?我咁諗…車主冇第一時間開天剎價,要大額賠償機會應該唔大。

...
多謝你提醒,我有吖,仲叫埋停車場職員一齊去睇!

大宅

Hi-Fi 發表於 12-9-10 21:59
唔駛客氣!希望妳盡快收到好消息,我意思係唔需要破財!
明吖!總之多謝哂大家

首頁

尾頁

跳至