嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 濕疹bb媽咪論壇

我試緊用金銀花+片糖煲水沖涼,
沖完用毛巾輕輕"引",
再楂 Cetaphil cream ($65,藥房買)

試咗一日,無惡化,好似冇咗d紅點

唔知 Cetaphil cream 同 Aqueous cream 邊隻好 d?

洋房

tpy,

ic, 咁都係用番 cetaphil。

聽講金銀花對濕疹好,而片糖就可以止癢 + 滋潤,咪試下 lor。有人話"土銀花"去毒 (for 沖涼),不過我未試過呀。

tpy 寫道:
我覺得Cetaphil cream 比Aqueous cream滋潤d, 對我仔仔來說, Cetaphil cream會在秋冬時用, 而Aqueous cream則會在夏天時用, 爽d!當然Aqueous cream比Cetaphil cream平好多呢(Cetaphil cream $50-$80/100g視乎在那兒買, 而Aqueous cream則賣$32.9-$40/500g)

乜金銀花可以加片糖煲水沖涼? 不是淨用金銀花或者加埋白菊花煲水沖涼嗎?, 我也有試這方法, 仍在測試其效果.

洋房

tpy, hellololo,

"撘傘"
我自己本人有濕疹,依家睇緊中醫,遲d話你哋知work唔 work。(不過我唔知bb適唔適合睇中醫,因為d中藥係好難飲的)

洋房

tpy,

我都聽過有些中藥是有類固醇成份的, 不過我未問醫師我d藥有冇。因為有d desperate, 所以食左至算。

呀,話埋俾你知,我睇緊東華醫院既中醫

tpy 寫道:
mamaelton,

歡迎你在這兒"撘傘", 若果多d嚟"坐低,飲杯茶,食個飽"都得呀

好多謝你會遲將你睇中醫的效果話比我地知, 等我地可以得到多d資料關於中醫治療濕疹的成效.不過可否問問你的醫師(若可以的話)他的藥方內有否類固醇的成份?因為我知道有些中藥(名稱不太清楚)是有類固醇成份=西藥中的類固醇.

洋房

zoezoeiou,

how old is ur baby?
Baby < 1 year should not intake honey~

洋房

Hi all,
我就係 "在東華中醫部睇緊" 的bkma, 有好消息啦!

前幾日覆疹,醫師俾多幾劑藥我,話無事就唔洗再睇啦。不過佢都話 "濕疹呢,好難講,記住夠訓,唔好太大壓力,就少d機會番發"。

由於大人濕疹是較小兒濕疹難醫的,而現在我都醫好了,所以大家都要加油呀!一定會好番的!

FYI, 我睇西醫睇咗五年,近呢2个月先睇中醫。
keep 住食中醫 (around $400 per week)
用emulsifying ointment (bk ma 教的, thx!!)
依家好咗好多(希望唔會番發)

我睇嘅係東華醫院中醫部劉x長醫師 (1號房,皮膚科)
(Enquiries: 25894700)
睇醫生嘅野,人夾人緣,希望幫到大家

tpy 寫道:
Ivy.CL,

goodnight!

我都覺得中醫是可以一試, 但仔仔仍細.

我記得在這個topic有幾位媽咪提及過中醫醫濕疹, 有一個而家在東華東院中醫部睇緊, 未知效果, 佢話會遲d話比我地知個效果如何.

我亦有看過文章話中醫多數認為濕疹是身體內有濕毒, 再加上不同人的體質, 是可以不同中藥去濕醫好濕疹, 你有無睇過"醫藥人"雜誌的資料? 有介紹過的. 但亦要小心有d中藥是有類固醇成份的.

忽然記起你好似5月尾生喎, 重咁夜瞓? 休息多D保重身體呀!

洋房

tpy,

Actually both saturated (飽和脂肪酸) & unsaturated (不飽和脂肪酸) fatty acid are found in Flaxseed oil.
http://www.eatright.org/Public/NutritionInformation/92_9292.cfm

Some say flaxseed oil & evening promise oil could relief eczema. But there's limited scientific evidence on that.

For adults, it's ok to consume Flaxseed oil (not supplement) (I used to buy in CityXuper, it''s good to add to breakfast cereal)

For babies, I think we'd better consult our physician first.

tpy 寫道:
PoohPoohMaMa, yiyin,

關於亞麻油(flexseed), 其作用與魚油,芥花籽油有否分別? 是否同屬"不飽和脂肪酸"?? 我知這些對人體都是很好的油脂。

洋房

has anyone tried "neem" exterrnally?
is it good?

details could be found here:
http://www.neemfoundation.org/health.htm

首頁

尾頁

跳至