嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: bb五個月左右的媽媽入來傾下計 (再續 - 現已八個月啦)......

各位:
呢幾日病咗, 食咗藥之後成日都好似雲遊咁, 陪呀囡瞓覺時好多時我都瞓先過佢, 所以呢兩日, 我d脾氣超好, 連呀囡吐飯/粉, 我都無咩火由得佢, 重可以好溫柔咁問佢係唔係唔食喇, 原來食咗藥, d EQ可以咁高, 吃吃吃吃.....

tulipgdn:
我好明白你嘅情況, 事關我囡已經差唔多兩星期, 都係食得半碗粥/粉, 一半之後, 又係餵5啖, 吐4啖, 我都試盡任何方法, 我甚至已經落少少salt落肉度, 希望可以引佢食多幾啖, 點知結果一樣, 唉.....

dad&mom,
希望你快d回覆心情, 有咩唔開心, 記得上黎同我地d姊妹傾吓呀!
另外, 想請問你所講 "連續煲米水1個星期比我個女飲", 係剩飲米水, 定用黎沖奶呀? 同每次比幾多份量呀?

子爵府

Re: bb五個月左右的媽媽入來傾下計 (再續 - 現已八個月啦)......

shirleylee:

你有無試過轉奶樽款呀, 會唔會係奶樽問題, 攪到bobo唔太鍾意飲呢? 或者又可以試吓用飲筒杯! 另外, 好似曾經聽你提過, 如果bobo睇住電視會食得好d架, 咁為咗佢食多幾啖, 你都不防比佢睇住食, 等佢增磅成功後, 先慢慢教番好去都未遲, 唔好太過擔心, 慢慢黎啦!

我都未正式教呀囡用匙吃東西, 只係比佢玩玩吓, 不過佢都會有d餵自己食野嘅動作, 你都可以比d餐具比佢試吓, 或者捉住佢手仔, 教一教佢tim, 佢地會明架!

子爵府

kyy 寫道:
yiubb,
你可以用米水黎沖奶, 一早煲定一大煲(煲約45分鐘), 然後放落暖壺內, 咁全日的奶就用佢黎沖, 唔使加其他水, 我得閒都會沖俾軒軒飲架, 不過米水係有d涼架, 軒軒都好鍾意飲, 因為米水好香架 !!

你可以試下

kyy:

thanks!

子爵府

各位:

嘩~你地又咁快開始攪6月小聚, 見你地d留言都感受倒你地d熱烈氣氛, 而我每個月我都係得個"恨"字, 好慘呀!! 你地究竟幾時會攪個加埋bb嘅聚會呀! :-(

以前嘅樹熊媽上

子爵府

milka:
唔舒服要多d休息呀, 希望你快d好番晒啦!
另外, 知道你工作方面有問題, 而你好似都有d擔心, 但我估你係acc.方面都有好豐富嘅經驗, 我相信如果你真係需要去搵工, 應該都無問題, 因為我身邊都有d朋友係做acc., 我見佢地搵親工都好快搵倒, 而且都幾滿意, 所以你都唔駛太過優慮, 同時希望你會好快搵倒一份合你心意嘅工作啦!

tulipgdn:
請問咩叫做"桂皮"呀?

小心女人:
我都有想過比呀囡試吓食燕窩, 咁你係點比呀b食架? 加落d粥度, 定剩咁比佢食呀?

子爵府

小心女人,

咁好啖茂茂都肯食呀! 我怕我囡會厭三厭四厭無味呀!

子爵府

shirleylee:
我係樹熊媽(怕你唔認得我 :mrgreen:)bobo而家點呀? 重有無燒呀? 你睇邊個醫生呀? 我最近發現新北江有個醫生唔錯, 而且重係兒科醫生tim, 睇吓你會唔會試吓!
如果無便便, 可以試吓食香蕉/木瓜/西梅, 同比多d水份佢飲, 水/湯/奶, 希望可以幫倒你啦!
燕窩係一定要燉架, 我諗bobo而家病緊, 唔好比佢食住喇, 等佢食晒d藥好番晒, 先燉比佢食補吓身啦!

子爵府

各位:
天氣太熱可能真係好影響小朋友胃口, 事關我今日煲粥加番多d水, 等d粥稀d, 呀囡竟然可以食番碗半粥, 而且重肯再食落去, 我當時簡直開心到想 呀!

kyy & carmen,
如果小朋友皮膚唔太好, e.g.濕疹, 去沙灘係好好架, 反而泳池就唔好去, 會加重濕疹嘅問題架!

LongBMa:
清熱氣都可以煲竹庶茂根馬蹄水, 都幾好飲架!

子爵府

shirleylee 寫道:
all

bobo已退燒了..但仍有咳.......你們的聚會相信我可以參加6月16日.....但要7:30才到.....希望可以同大家見面....

shirley:
你咁好可以放底bobo去呀! 我都好想去呀! :-(

子爵府

milka:

雖然未見過你, 但我相信你係一個令人想接近嘅人, 因為你有樂觀嘅性格, 諗野又正面, 性格好令人歎喜, 我剛好同你相反, 我係一個比較悲觀, 諗野又負面嘅人, 好多野都好容易會令我好憂心
衷心希望你經過今次問題之後, 一切都可以順順利利啦!

子爵府

tulipgdn:

吓! 嘜playgroup咁爆架, 我重懶懶閒都未認真睇過呀, 我都要積極d, 如果唔係呀囡入幼稚院, 都上過一堂playgroup呀!

保護兒童協會紅磡唔係有一間架咩?

子爵府

LOVELYMOM:

我係以前嘅樹熊媽, 你記唔記得我呀!
澤澤無咩事ma? 點解會咁傷架!
我之前都好似你咁, 見佢唔食又擔心又忟, 但而家我真係化喇, 只要佢一唔想食, 我就由得佢, 反而情況有d改善; 而highchair我囡間唔中都會有呢個情況, 佢重會玩晒反轉A字, 同我鬥力唔坐落去, 我就會比佢坐o係我脚食幾啖先再放番佢落去! 至於過度活躍, 我誋呢個年紀都係咁, 我有時都覺得自己生咗隻生蕃, 都無咩法子, 只好

子爵府

各位:
原來你地已經諗住同bb打水豆針架喇, 我重諗住2歲左右先打, 咁我係咪遲咗d呀?

tulipgdn:
請問協康會$680係包幾多堂架?

小心女人:
篇文章睇到我眼濕濕呀 :-(

子爵府

tulipgdn 寫道:
樹熊媽,
6堂 $680.00 (每堂50)分鐘

tulipgdn:

thanks!
另外想問你, 知唔知大確會同小朋友玩咩架? 同保護兒童會d playgroup同唔同架!

子爵府

katiebbmama:

無人可以幫我睇住隻生蕃呀, 其實我真係好想可以出黎你地傾計架! :-( :-( :-(

之前我都係諗住上playgroud前打針, 但我有個friend話(佢已經有個4歲嘅女), 唔駛咁快打住, 直到上幼稚院之前先打都未遲, 因為上playgroup好少會受感染; 不過我而家見你地打, 我又心大心細喇!

子爵府

kyy 寫道:
報告

今晚明珠台 (8:30) 有個節目叫 " bb保你大", 好似係講有d bb係屋企好naughty, even 會打屋企人, 有時間可以睇下, 可能我地bb第時都有咁問題

kyy,
係咩, 咁真係要睇睇, 事關呀囡已經有呢d舉動喇

首頁

尾頁

跳至