家庭理財

跳至

首頁
34567...34

尾頁

子爵府

Seki1983 發表於 22-7-13 16:30
想請教下, 美團之前高位196入500股, 再喺177溝300股, 如果185我應唔應該賣緊幾手? 會唔會賣左後拉高我個成 ...

你而家 成本價 一股189蚊, 如果你185蚊放 ,都係蝕錢㗎喎。 美團呢隻股票我就唔識, 不過如果你又唔係等錢洗,你 又睇好佢將來嘅話, 就唔應該放住囉

子爵府

Seki1983 發表於 22-7-13 16:30
想請教下, 美團之前高位196入500股, 再喺177溝300股, 如果185我應唔應該賣緊幾手? 會唔會賣左後拉高我個成 ...

點會拉高你個成本價, 一啲關係都冇, 你而家個成本價係189蚊, 無論你幾時放都係189蚊, 無論你分幾次方都係189蚊, 點解你會覺得分開放個成本係唔同㗎呢

子爵府

Seki1983 發表於 22-7-13 16:55
因為我曾經試過差唔多情況賣走手頭上一半,個平均價拉高左,所以我都唔係好明
...

其實你知唔知 189蚊係點計出嚟先

子爵府

Seki1983 發表於 22-7-13 17:05
係196 x 5 + 177 x 3 除8嗎?
我之前就係206時(都溝過),賣左幾手平均變左211,嚇死我
...

attach1 (0 Bytes, 下載次數: 11)

子爵府

我之前就係206時(都溝過),賣左幾手平均變左211,嚇死我
...

今日呢個網又傳送唔到相片

子爵府

...

(196x500)+(177x300)
98000十53100=151100
151100÷800股
每股=188.875

子爵府

...

其實你條算式都係啱嘅, 可能係你自己計錯咗, 照你呢條算式計 ,平均價都係 啱嘅

子爵府

金仔媽媽 發表於 22-7-15 09:23
今日跌左102

如果佢跌到99蚊以下 ,我會買埋第二注, 股票唔係升就係跌㗎啦, 我又唔係神仙,唔通我買咗之後就不斷升呢? 其實呢個情況之前都係不斷有發生, 但最終都係賺錢走, 其實一隻股票 會大上大落呢? 就係因為衍生工具, 例如牛熊證, 所以只要嗰隻股份基本面不變, 根本冇壞消息 ,一啲都唔使驚 ,最多係等多少少時間先有錢賺啫。

子爵府

daijuju 發表於 22-7-15 10:18
已賣咗09988止蝕,低啲先再買。而家入咗00316

買股票咁耐,我從來都未試過止蝕, 如果要止蝕嘅話 ,我諗我次次都係蝕, 只要我覺得 隻股票 其實係冇問題 而我又唔係喺好高位買 完全冇需要止蝕

子爵府

rachel97 發表於 22-7-15 10:34
我都係咁話,再跌再買

99蚊以下 賣最後一注

子爵府

chitchit0520 發表於 22-7-15 12:35
止蝕都有用的
如果隻股票係不斷向下嗰種,就需要止蝕
仲有,止蝕咗可以快啲有錢買第二隻,有時比等佢回升 ...

因為我永遠都唔會喺隻股票最高價嘅時候買, 永遠都係恆生指數好低嘅時候 而且隻股票本身係冇任何問題 不過呢個係我嘅買 方法 總之我完全未試過止蝕 但我都未試過 蝕錢

子爵府

chitchit0520 發表於 22-7-15 12:35
止蝕都有用的
如果隻股票係不斷向下嗰種,就需要止蝕
仲有,止蝕咗可以快啲有錢買第二隻,有時比等佢回升 ...

有啲人買股票跌十個percent就會止蝕,阿里巴巴容乜易跌十個percent呀,咁我咪次次都要止蝕。 阿里巴巴而家已經好低㗎喇

子爵府

chitchit0520 發表於 22-7-15 12:36
你幾錢買?幾錢止蝕呀?

如果你成三百蚊買阿里巴巴 咁梗係要止蝕啦 , 因為佢都唔知幾時先返得返上去 , 但係如果你係130蚊以下買 , 又唔係等錢使嘅話 , 根本冇需要止蝕 。但根本冇可能三百蚊仲買

子爵府

daijuju 發表於 22-7-15 12:54
見新聞話裁員1/3及阿里雲洩漏10億中國居民事件

逢係啲股票壞消息 公佈比普通人知嘅時候 ,已經代表呢個壞消息完咗, 你覺得啲股票莊家 會唔會同大家一樣知呢個壞消息時間 ,佢一定係早幾日就知道 ,所以阿里巴巴121蚊 無啦啦跌到落去108蚊 ,跌咗十幾蚊 ,可能就係呢個壞消息 當佢公佈得出嚟 ,基本上都已經完 ,呢個情況經常發現

子爵府

Goldfat 發表於 22-7-15 14:16
樓主好有見解。我早兩日入左2手平均108蚊。唯有等下。

如果買得兩手咁少, 更加唔會止蝕, 亦都唔會賺少少就走, 因為升十蚊 你先賺二千蚊, 所以可以擺下先

子爵府

MissMaMa 發表於 22-7-15 16:26
你炒股嘅年資係咪好短?
我就會嚴守止蝕位

大家玩法唔同。 總之我就未試過止蝕, 明明買個價已經好低, 仲止蝕。 我係投資唔係投機, 咁想問你止蝕過幾多次呀

子爵府

你炒股嘅年資係咪好短?
我就會嚴守止蝕位

基本上我每次買股票都大約會喺52週低位買 ,相對安全, 再跌嘅空間基本上都唔會好大, 而且我買啲股份 基本上市盈率好低,跌 只係個市場 氣氛唔好, 所有股票都要跌啫, 如果咁樣 都 重要 止蝕 我不如買馬好過。 我唔知咩叫做年資低唔低, 我買股票有20年。 好似早兩年 40蚊揸住隻匯豐 跌到28蚊 我個 買基金嘅經紀 叫我 止蝕 我睬佢都傻 最後50蚊放咗 又是十幾萬 變咗贏 十萬蚊。 如果啲人係三萬點買貨 咁樣梗係需要止蝕啦 都唔知幾時返返上去三萬點 當個個都好想買股票嘅時候 我永遠都冇股票喺手。 例如早十年前到 澳門 打貪, 銀河娛樂跌到26蚊 我嗰時買咗 啲人都話我傻

子爵府

你炒股嘅年資係咪好短?
我就會嚴守止蝕位

如果我買股票, 真係設定止蝕價, 我諗我冇賺過錢, 永遠都唔會咁好彩你一買就升, 跟住跌多兩跌你又止蝕, 咁不如唔好買股票, 走去澳門買大細好過, 起碼一賠一, 股票你賺到兩三成都叫做好叻

子爵府

你炒股嘅年資係咪好短?
我就會嚴守止蝕位

重複一次, 我買股票嗰啲股價已經係好低 ,絕對唔係阿里巴巴二百幾三百蚊嗰啲, 而我買股票嗰啲錢 ,絕對唔等用, 如果等錢用嘅話我絕對唔建議買股票

子爵府

你炒股嘅年資係咪好短?
我就會嚴守止蝕位

自從我轉咗富途牛牛之後嘅紀錄, 你話我經驗咁淺, 咁你攞你啲戰績嚟睇下, 等我學下嘢
attach0/tmp/phpUNcPQy
attach1/tmp/phpia7jSs

首頁
34567...34

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊