親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 星加坡旅遊日記!

Hello,

返來差不多一星期了. 現在才有點時間上來說說我的新加坡之旅.

雖然在香港看到的天氣預測天天也是雷暴, 但很奇怪, 四天裡我們只遇到兩次下雨. 一次是從義安城lunch後出來發現已下過雨. 另一次是坐緊巴士時下的小雨. 我的雨傘一次也沒開過.

Sentosa Resort 的房間裝修陳設有一點舊, 而且西翼正在裝修, 搭晒棚架, 影響景觀. babyjerry一見咁就即刻換房, 成功; 我就冇換到, 因為心心趕住冲涼, 我地開晒喼, 拎晒d野出來, 費時執. 但估唔到都有一個小小的好處喎, 就係最後果日見到d monkeys 係外面, 我地企係窗邊, 有成四隻monkeys爬晒係我地窗外的棚架上, 好近, 望左心心好耐. 心心好開心. 除左monkeys, 仲有孔雀係Resort 內周圍走, 心心見到都好興奮. 不過估唔到呢度會冇牙刷牙膏供應喎, 好彩我地有私伙啫.

景點方面, 我地去過 Orchard Road, Singapore Zoo, Night Safari, China Town, Clarke Quay and Sentosa (Musical Fountain, Tanjour Beach, Underwater World, Dolphin Lagoon). 個人覺得Musical Fountain, Underwater World, Dolphin Lagoon 都比較小兒科, 去過海洋公園 and 睇過大型水幕激光表演的都唔會有任何驚喜.

交通方面, 真係好方便. 如果唔想煩, 計我話唔駛理咁多, 一於搭的士, 因為真係唔貴. 好似由 Night Safari 搭的去Orchard Road都唔駛 s$11 唔駛 25mins, 兩個大人搭 mrt + bus 都要 s$5個幾 要差唔多成個鐘 (計埋行計埋等車).

總括來說, 這四天都幾開心, 因為見到阿女好開心 (雖然佢第二晚就發燒, 到第四天早上才完全退燒). :-P :-P :-P

大宅

babyjerry,

melvinma 好似去左日本玩幾日.:-P :-P :-P

心心梗有掛住 Jerry哥哥啦. 不過佢唔識叫Jerry呀. 只係每次睇番係機場拖住Jerry哥哥的video, 就係咁笑同叫哥哥囉!

係喎, 你講開我至發現原來我冇係 resort 內食過野喎, 除左個免費果盤, Terrace 的早餐同 Pavilion Lounge 杯 cocktail 之外. 咁你有冇試過 The Cliff?

大宅

babyjerry 寫道:
Summama,
嘩.........有免費果盤咩 點解我地無既........係咪要問佢地拿先有嫁

係呀, 有免費果盤呀. 唔駛問架, 我地入房冇耐就有人自動送來喇. 唔錯架, 有香蕉, 萍果, 橙, 奇異果, 梨, 提子... 夠晒我地食足四日呀.:-P :-P :-P 我開門果陣見佢拍梗對面度房門, 冇人應, 會唔會係你地調左房佢唔知呢?

大宅

vkzone,

我次次 orchard road<--->聖淘沙 都係搭酒店shuttle, 所以都唔知要多少錢呀. 不過如果從時間上估計(每次都要大約25-30分鐘), 如果冇塞車, 應該唔駛s$15.

聖淘沙的沙灘比我的感覺係: 晒到眼都睜唔大, 好熱, 沙比較粗, 但四周椰林樹影, 環境好靚, 影相做背景一流. 夜晚近shangri la & 旅舍果個沙灘, 搭晒台有 live band, 又有 bbq & grills, 飲杯野咁都好有氣氛, 幾正架. 不過唔知係咪日日都有呢?

我都係在機場exchange坡紙, 個 rate 好似係 2.18 左右, 唔係好記得. 我冇比較過, 唔知抵唔抵, 不過我唔係用得多, 唔差得好遠, 冇所謂啦.

你下星期一出發, 玩得開心d啦. :-P :-P :-P

大宅

melvinma,

果幾日我地都冇swimming呀, 因為阿女第二晚就發燒喇. :-x :-x :-x 不過託賴燒得佢好精神喎, 但係都唔敢swim啦.

話時話, 我都覺得佢地 d service standard & quality 好一般, 有少少失望.

見你個日本四天遊好精彩, 搞到我又身痕想去呀.

大宅

vkzone,

恭喜你手術成功呀. 係呀, 呀女可以咁近距離見到孔雀同monkey都好開心呀, 我都同佢地影左好多合照.

bebe_c, bb12345,

其實我地呢個topic之前都傾左好多行程及各種注意事項, 大部分都係melvinma的寶貴意見, 你可以由頭睇一次丫, 相信對你編寫行程會好有幫助架. 不過記得真係要幫小朋友帶多幾套衫, 我去四日, 幫呀女帶左8套衫, 唔計著住出發果套, 都係啱啱夠咋, 一額汗呀.

babyjerry,
Please check PM.

首頁

尾頁

跳至