夫婦情感

跳至

首頁
23456...17

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 20-3-18 02:17
妳話個班主任話得應!
如果我家母當年好似妳咁對外強大,我唸我會提早開竅。
我小一咪要重讀嘅,係 ...
伯母都醒水,即刻幫妳轉校。
呢個做法反映伯母認為學校都有不足地方,
冇本事教叻自己個女,主動炒咗間學校,
並沒有只怪個女蠢讀書唔成,
係以前老師仲係好高尚嘅年代咁做並唔容易。
好多學生被老師侮辱家長都啞忍,因為唔夠知識。
或者背後伯母有幫妳出頭冇同妳講呢。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-18 18:07
係呀!因為幼稚園已知佢有疑似讀障嘅問題,我唔敢揀哥哥間小學知死梗,淨係諗住佢開心讀完小學就算,點知 ...
可能學校只係得果隻教畜班主任咁衰。
我都經歷過被教畜針對,仲要係F7果年,即係其實我都好大個,成年人憨居居企係度任佢悔辱,我阿媽喊死,佢太懦弱,所以好敬佩有妳咁強大媽媽

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-18 18:15
我身邊好多朋友教書,我一向對老師好尊重嘅,但係如果佢對我啲仔唔公平,或者故意刁難,我就一定會出聲抗 ...
“身為媽媽都唔識保護啲仔嘅話我會好內疚”
妳講得啱,ASD小朋友唔識表達唔代表好恰為母則強。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-18 18:54
嗰個班主任喺前一年已被好多家長投訴,但佢哋無轉校,我覺得反正我仔成績咁差又讀得唔開心,轉校都唔會輸 ...
亞保C6都支持妳轉校?

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-18 18:55
呢個都係身教話比小朋友知遇到唔公平嘅事就一定要挺身而出,你越唔出聲只會俾人蝦得越犀利。當然學校會覺 ...
其實學校都好現實,只係欺善怕惡嘅地方。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-18 19:44
無得佢唔支持,我決定咗要做嘅嘢係無人可以改變,佢知道個仔咁樣俾人鬧,佢勁心痛,喺屋企連我鬧仔都唔得 ...
咁妳c6係教養方面都明白事理。

侯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 20-3-19 01:06
感慨,妳真係講出0左女人的人生百態。
男女平等嘅社會,經濟獨立唔難。
活在新科技百出嘅時代中,好多生理 ...

“我唔鍾意同對我有好感D男人探討我「寂唔寂寞」,「開唔開心」呢D問題”-又想起以前的好朋友

回憶當初決定同c6一齊的原因,
係因為工作上遇到一個以“把妹”(將女生追到手,玩弄完又拋棄)為榮的男同事,他不自覺對我殷勤,很重視我喜怒,感受到他想從我身上寄託一份長遠而認真,無限次原諒他任性的感情。最初有點意亂情迷,因為感情經歷很少又單身,不妨一試。同時教會又有位長老因為我年紀已到適婚,勸我除非肯定自己有獨身恩賜,否則要考慮是否要一個終生伴侶。對同事動情好明顯冇獨身恩賜,但又未至於情感獨立到可以包容咁心靈空虛嘅男人,預視到自己隨著年紀增長,內心越想得到倚靠,唔想臨老被人騙財騙色,所以聽長老安排同c6一齊。其實我都衰,當c6係救生圈,欠缺感情基礎同佢一齊。要感恩那段經歷才了解自己感情狀態,今天能笑看別人遭遇。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 07:54
係㗎,尤其所謂嘅地區名校

我真係冇諗過過去同現今教育嘅變化,仲停留係學校同老師應得到最高嘅尊重。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 08:13
你講啱咗,我真係好寂寞,無人明白我嘅處境,我由細到大都唔識同女仔相處,喺男仔埋長大,有幾個男閨蜜, ...
妳內心好正面,肯承認自己寂寞。大把女人唔認自己孤獨,又周圍搵男人做寄託

“佢哋一有女朋友我就會盡量避忌唔搵佢地,因為我都希望佢哋開心。”
處理得好好

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 08:38
我唔鍾意數算人哋,但我聽到個仔咁樣講嘅時間我真係有啲崩潰,當仔聽完之後好冷靜咁同我講對唔住,我只有 ...

被子女投訴唔公平真係媽媽慘劇。
我好肯定我冇可能分配俾多一個。自知兩夫婦都冇愛心,
意外再多一個我會好討厭佢, 擺明偏心
從妳身上睇到母愛真偉大。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 08:21
我唔識做人,因為我希望公平,在工作團隊上好多時啲人唔出聲,但我會出聲,所以鍾意我嘅人就會好鍾意我, ...

係, 見過有D男仔好叻, 識好多野, 性格內憸好善良, 常常被其他講野大聲嘅同性欺負。又放大一次會考失敗, 就三十幾歲人都注定永遠失咁, 有情緒病同抑鬱症好可惜。
就係成長中冇大人指引佢去正面爭取。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 08:40
係佢哋要保持校譽,所以對於我哋啲少數族裔學生,係所謂嘅名校真係弱勢社群嚟㗎,如果一早有得揀嘅話學校 ...

"對於我哋啲少數族裔學生,係所謂嘅名校真係弱勢社群嚟㗎"
其實香港社會風氣就係欺善怕惡。

侯爵府

2024年龍年勳章

gilgil39 發表於 20-3-19 09:23
小學生仲有冇政府資助嘅訓練?

以我所知, 呢個幼兒到校服務只針對3-6歲幼稚園階段。
呢三年內只要唔轉校都唔洗煩有資助及持續訓練。
到我仔上小一或6歲後, 要番CAC再做一次智力評估, 可能再排其他政府資助。
心理學家話果次係準確D嘅IQ TEST, 資優兒童多數係呢次測試被發現,
政府會提供另一方向協助俾資優兒童。有別於ASD或ADHD。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 09:34
但係出聲嘅人係會遭受歧視,呢樣野要小朋友企得好硬正先可以,如果唔係日日返學比老師單打其實好難受。因 ...

好難做到, A仔本身講野唔叻, 就算道理係佢度, 都講唔贏人地而吃虧

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 08:43

事實係我從來冇見過佢啲女朋友,都會被black list ...
睇完呢D日劇再返去現實亞保C6太大反差

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 09:31
我啲仔細個我成日同佢哋玩大富翁,當然係我贏啦,我就要喺遊戲裏面教佢哋點輸,當年大使出事嘅時候佢講咗 ...
"佢話俾我聽係邊度跌倒就要係邊度起身"真係亮點。

我阿嬸都有分享教養心得, 同小朋友玩多D輸贏游戲, 唔好讓小朋友, 要俾小朋友學習面對"輸"嘅心態, ESP男仔天生好勝。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 09:46
CAC係唔會做資優Test,但係如果佢哋有ADHD或其他問題就會同佢地做IQ Test。我知道幼稚園有I位同S位,但佢 ...

上小一果次唔係針對測資優,而係3-6歲幼兒唔會做智力測試, 因為智力未發展成熟, 呢個年齡做咗都唔準確。不過心理學家會評估一般輕微ASD幼兒智力正常, 並以經驗話俾家長知頗大百分比偏高。
到6歲或升小, 兒童智力發展穩定, 就會做一次比較精準, 有分數嘅智力測試。所以分辨到資優兒童, 例如IQ高過130。

呢兩年除咗有I位同S位, 新加嘅服務叫O位。只要幼兒有特殊需要, 無論家庭經濟如何, 讀資助幼稚園或私幼都可參加。例如我仔只係ASD, 心理評估寫明只需要認知及社交訓練, 但係都會有職業治療, 物理治療同言治療全方位服務。
https://www.swd.gov.hk/oprs/index_tc.htm

UP-DATE下妳資料, 可以做陪月時同客人分享

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 10:33
尤其見到啲小朋友比人鬧兩句就話要自殺嗰啲,我仔話如果係佢咪一日死幾次。
...

大仔好勁呀, ASD竟然識自我幽默一番

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 10:53
因為佢有一個貪玩鍾意拎佢嚟開玩笑嘅老媽,佢呢兩年開始學講笑話爛gag, 最初佢未講就已經狂笑啦, ...

要知道亞保天生欠缺情感同溝通方面理解能力, 別人嘅弦外之音, 暗示, 比喻, 諷刺同笑話爛gag佢地都唔明。
(我對住C6乃過好多次嘢。)
大仔而家唔只明白, 仲識自己運用出黎真係好大突破。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 11:03
我已放棄,等多兩年,連細仔都升中,我就放心離開,因我真係好攰,或者我根本唔應該結婚...
...

冇咗妳頭家會散。
亞保有妳呢類咁關顧型媽媽係最適合。再重新黎過, 佢都揀妳做老婆

首頁
23456...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊