親子旅遊

跳至

首頁
12345...28

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 oldbean 於 08-11-16 20:49 發表

我個blog 同"塵世美"套野一樣咁勁!!!!都係每星期一集

哎呀!我missed兩集喇....

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 oldbean 於 08-11-17 13:04 發表

為左慶祝你囡囡生日,等我一次過post 兩篇比大家啦。
祝novamma囡囡每年都可以同屋企人出trip,環遊世界。

http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]/article?mid=6

歡迎大家提筆作書。:kis ...

淡忘了既北海道片段, 又再次重現我眼前.....
我去富田只得赤肉蜜瓜咋, 無雙拼....

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 NovMaMa 於 08-11-17 12:14 發表
代囡囡多謝各位uncles, aunties, 同時都補祝Sumsumbb wedding anniversary 快樂 嘩!你哋鏡頭一轉就由北海道去咗歐洲...Jaysonmama, 你係咪開始plan出年暑假瑞士之旅呀? 真係諗起都開心:i ...

plan去瑞士, 未咁快, 等我落多幾錢藥先啦 我反而希望去加拿大, 旅遊之餘, 又可探朋友&親戚

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 KaHeiBaBa 於 08-11-17 15:34 發表

出年暑假 ??

係唔係租 "o個" 隻車呀 ??

如果有幾家人一齊去,相信會好好玩 !!

去邊個城市探親友 ??

我堂家姐&朋友都住多倫多....

堂妹&佢朋友(上次去首爾組合)本來plan Ester過去多倫多, 但堂家姐Ester無假期, 佢想暑假可去埋古巴.... 其實暑假對我來講方便d..... 如果真係去得成的話, 我乜都唔使理, 因為堂家姐係果邊travel agent做, 佢會攪掂晒

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 oldbean 於 08-11-17 16:02 發表
[quote]原文章由 KaHeiBaBa 於 08-11-17 15:44 發表

"都叫妳唔好咁快寫完個 blog o架啦"
就憑北海道之父呢句金石良言,我會好好銘記於心同積極實踐。:wahah ...

但你都唔好寫得太慢.....

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 KaHeiBaBa 於 08-11-17 16:09 發表

jaysonmama 話將個鏡頭再轉一轉去 "艱難大",總之我o地就係:環遊"細"界,pan 到你頭暈為止 !!

今朝其實重未 confirm,不過半個鐘頭前,我o地o既相熟 agent,已經 sent o左個 itinerary 俾我o地 .......

因為會搭12 ...

我一個人去邊都得啦, 總之有得搭飛機"遠"行就"呵 like"架喇.... 不過, 我老細就多意見d

我呢排三日唔埋就"落藥" , 今朝睇完報紙又落下..... "嘩! 3千幾蚊可過白色聖誕確係唔錯喎!"

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 3b 於 08-11-18 12:10 發表
唉, 我個農曆新年之旅仲未有著落, 好可能今年要留0係香港過年.

我反而從未試過CNY外遊, 我地喜歡在港同親戚朋友團拜, 聚下...

留港消費.... 都係好事既

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 3b 於 08-11-18 19:11 發表

我都想去沙巴/langkawi(自由行), 又或者去seoul (跟團), 但未有時間去旅行社搵資料, 搵到後又要搵機會再同老公講, 今年真係有難度.

我建議你去langkawi先, 再去沙巴.... 就唔會失望

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 3b 於 08-11-18 19:08 發表

jaysonmama, KaHeiBaBa,
CNY旅行對我同囝囝黎講好重要ka, 因為呢個係一年一度, 老公唯一可以放大假同我地去旅行既日子, 如果錯過左, 就要再等一年喇 ! ...

咁就幾大都要走番轉喇...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 KaHeiBaBa 於 08-11-18 20:09 發表

oic,"清明了" - 清楚、明白、了解 !!

今日揸車時聽到, 真係抓晒頭!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 3b 於 08-11-19 18:56 發表

啊, 即是沙巴正過langkawi !?

個人覺得..... 絕對係!

我記得04去了langkawi時, 其中一家團友03年去了沙巴, 佢話我地啱了, 先去langkawi, 後去沙巴, 還highly recommended我地入住Nexus.....

05年跟"永記"去沙巴, 住Nexus(獨家), 正 ! 地下房間一出去, 就係大片草地, 面對沙灘..... 去沙比島玩完第一次浮潛, 我同老公異口同聲話要"encore"沙巴遊

07年又住Shangri-la Rasa Via, 感覺酒店舊d, dirty d, 無咁靚, 加上房間位置唔好 (正對住建築緊ocean wing)

如果鍾意陽光海灘, relax下, 沙巴確實不錯! 就算係酒店都有好多野玩..

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Rachethew 於 08-11-19 19:20 發表
請各位北海道專家俾俾意見,已經 confirm 咗機票 25/1 到
30/1,初步行程如下:

Day 1 香港 ----- 札榥
Day 2 札榥 ----- 留壽都滑雪場
Day 3 留壽都 ----- 小樽 (住宏樂園)
Day 4 小樽 ----- 札榥
Day 5 札榥 ------ ...

day5 好似幾趕喎..... 你plan去旭山動物園?

我地暑假去, 由札幌揸車去旭山都要2個鐘, 如果你今次係自駕遊, 因冬天環境唔同, 應該可能重會揸慢d, 時間會長左, 來回可能都起碼5個鐘...

我上次住JR Tower Nikko, 係JR札幌駅隔離, 景觀好, 房間大, Esta, APIA & Stellar Place又係隔離, 超方便

留壽唔知係邊樹, 幫唔到你!

[ 本文章最後由 jaysonmama 於 08-11-20 00:34 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 oldbean 於 08-11-19 23:25 發表

又或者你可以請教jaysonmama既落藥大法。 (當然除左方法,仲要學足佢d表情同語氣。 )

咁.....使唔使我教埋你太座呀?

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 oldbean 於 08-11-20 09:11 發表

你教我仲好啦....。 不如設館授徒..

喂!你仲未講你買左d咩小玩意喎!!最憎d人講d唔講d!!
唔該...pls

50.8 之o麻, cheap野....

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 oldbean 於 08-11-20 09:11 發表

你教我仲好啦....

係喎....
技巧唔難, 不過表情同語氣對你黎講, 就... :;pppp:

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 oldbean 於 08-11-20 13:08 發表

係咪Canon EF 50mm f/1.8 II ?有冇相版睇睇?

係呀! $660, 抵玩!

不過, 如果用到f1.8, 後面變散景, 只可用2.x..... 相版等等

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Rachethew 於 08-11-20 23:54 發表
係呀!我係想去旭川動物園呀!我唔會揸車啦!因為未揸過雪地,驚危險呀!都係會坐 JR!請問 Tower Nikko 係咪即係日航酒店呀?如果係我可以用 package 訂呀。

...

Yup! JR Tower Nikko 即日航酒店... 我暑假都係出CX package

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Rachethew 於 08-11-21 11:05 發表
我今次都係安排平日去動物園,希望到時唔好咁多人啦!咁請問我應唔應該買動物園加 JR 嘅 package 呢?另外,拉面村點去呀?

動物園入場費, 成人800yen, 小童免費, 你計下邊個著數.....

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 KaHeiBaBa 於 08-11-21 01:50 發表

要妳晚晚幫手"守尾門",真係唔好意思 !!

今晚就交俾我啦 !!

E d 時勢夠膽偷懶, 係咪搏唔撈 ... 罰你加班補時 :;pppp:

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 3b 於 08-11-21 11:47 發表

尋日去旅行社, 搵到d唔使搭零晨機既韓國團, 要等老公批示.

good wor..... 你又去搵阿rain?

首頁
12345...28

尾頁

跳至