母乳餵哺

跳至

首頁
12345...55

尾頁

大宅

我係公司都泵咗四日奶, 一日三次, 每次15min, 一共15oz... 又係呢埋係廁所泵... 好大壓力, 一來霸住個廁格, 二來怕有菌, 三來我份工成日都要聽電話, 我一行開就會響唔停... 我同咗我部份同事講咗, 好在佢地都好體諒...

係架, 餵人奶係辛苦架啦, 但係值得既!! BB健康靠晒我架啦!!!

我要做個偉大o既奶媽!!!! 加油呀各位!!!

大宅

我就11am, 1:30pm 同 4:30pm各泵一次, 每次5oz先收手... 我公司個廁所都係自己o既, 但公司人多, 只得三格, 又成日塞, 所以都幾阻到人同埋都幾dirty... 通常我會企係度泵, 盡量遠離個塔, 但都怕, 因為條洰成日塞有異味...

我有諗過11am唔泵等到lunch先, 但真係好谷, 同埋通常呢一轉都泵得特別快, 唔想錯失~~~

大宅

我暫時都係supply大過demand, 我個仔一日食7餐, 每餐5oz, 我諗住佢3個月大就加多半oz試下佢食唔食到... 你個bb一日食幾多oz??

我泵成15oz, 原因一來我想每樽啱啱好一餐既份量, 咁食果陣唔駛倒來倒去, 呢度2oz果度3oz咁, 二來我唔泵咁多會谷奶痛...

唔好倒咗d舊冰奶呀!! 我而家隔幾日就會同bb沖一次人奶浴(用冰超過一個月o既奶), 每次10oz到啦... 好滑好爽架~~~ 正~!!!

大宅

JOEYLOVEJOEY,
你用咩方法泵呢? 你泵完2-3oz後仲有冇谷奶感覺? 如果有不如你再試下用手”jar”多一陣… 我係屋企用完電泵泵完8oz到就會冇奶出, 但再用手擠就可以擠多4-5oz, 即使個breast已經軟林林… 而我係公司只會用手擠… 我諗定時泵都好緊要, 比個腦知要定時造奶, 我而家真係定時定候谷奶~~

大宅

LOEYLOVEJOEY
你食得多唔多? 休息夠唔夠? 我初初上奶未順時, 唔夠訓同食得少真係會冇奶谷架~!

我真係食好多嘢架, 成日都肚餓, 淨係早餐已經兩片方包+1至2件馬仔, lunch就飯盒加餅, tea又係兩片方包, dinner就住家飯加兩大碗湯… 尤其食完白方包, 白粥或者白飯就最快谷, 同埋我會飲好多水, 每星期一定飲木瓜魚尾加章魚, 飲完果晚會漏奶~~

食飽真係多奶好多架, 食多d飲多d啦, 唔駛怕肥架, 我咁食法都一直咁瘦(由產前一星期135lbs到而家100lbs), 只要泵/餵返出來就可以消耗返d熱量架啦~!

大宅

christineyhng,
係架, 成日唔係位真係幾大壓力, 我同咗我部份同事講, 佢哋暫時都冇乜嘢, 但遲d到咗peak season我電話真係響唔停就唔知佢地會唔會唔like lu~~~

你間公司真係一d人情味都冇!!! 過份!!!

Carman1112 ,
我尋晚都塞咗左邊, 一舊舊好恐怖!! 但暖"夫"同按摩咗成晚後, 今朝11am果轉又開水喉咁快啦~! 加油呀!!! 唔好唔開心~!

大宅

christineyhng, carman
我塞果時唔只係乳頭附近硬, 而係乳房底一大舊, 然後由果一大舊一支支咁伸延到乳頭, 就好似一隻充滿紅根既眼睛, d紅根就特咗出來咁, 好恐怖~~~ 咁情況如果就咁放個泵係breast度吸就真係好難有奶出, 我會用隻左手鍊實d硬既地方, 右手就拎住個電泵吸, 會好d, 但之後都係要花時間用手擠, 擠到攰就訓係度用暖水”夫”過夜, 第二朝清晨埋身餵完就會冇事~~~

Carman, 今日唔夠唔緊要, 返屋企食多兩啖飯再努力過, 加油加油!!!

大宅

回覆 #26 hkpackage 的文章

可能你用錯力先會痛... 我初初唔識都會鍊到瘀晒, 皮膚又卒到好痛, 但而家知度點用力就唔會痛...

大宅

Carman
你囡囡同你啜返通咪好lor, 我成日自我安慰, 每塞一次就好似至儲死地而後生, 因為一通返奶量就會升一d…

我長期左邊都有一粒硬咗, 都係波子咁大粒到, 我冇體醫生呀, 因為唔痛又冇發燒同埋又唔係冇奶出…你唔放心咪睇下lor, 不過我諗都唔駛太擔心o既~~

大宅

咁恐怖!!?? 又話餵人奶可以防乳癌o既!!! 咁我都睇定d先啦~!!!

大宅

wooo~~~咁都冇咁驚~~~ 不過我都打算由今晚起狂卒狂"夫"粒波子!!! 一於係停人奶前卒卒卒卒卒散佢!!!!

大宅

我都想知let down係會點!!??

提外話, 你地bb呢幾日有冇食少咗, 我個b仔每餐都食少1oz, 我老公話可能回暖, 所以冇凍果排咁好胃口... 唔知係咪呢??

同埋你地個bb隔幾多個鐘食一餐? 我媽媽話三個鐘食一餐太密, 就算有工人都令到佢好唔得閒, 因為佢仲有另一個一歲既孫要湊... 有冇方法令bb每餐隔耐d??

大宅

brbaby2007
可能因為你仲有埋身餵, 比bb食咁d所以泵唔到咁啫, 我而家只會埋身餵清晨5點果餐, 其餘全泵所以先好似好多咁, 唔好氣餒...

同埋食多d同泵得清同密真係會造多好多奶奶架, 我尋晚食咗兩碗飯, 之後擠得好清後訓覺, 到5am埋身餵完亞仔都泵到8oz, 今日返到公司泵咗兩次埋已經有16oz, 一陣4:30會再泵多次...

CARMAN,
2個半鐘食到6oz好叻呀! 我個仔前排凍可以餐餐5oz, 而家就3.5oz-4oz, 一日7餐, 好似少咗d, 佢過多兩個weeks都三個月la wor, 好擔心... 唔知除咗天氣問題, 會唔會因為我d奶雪得太耐味度唔好令佢冇胃口食??

大宅

唔係一食就嘭嘭聲架! 食多一排, 飲多d水/湯水, 泵多d, 按摩多d, 休息多d, 放鬆心情, d奶奶慢慢升升升架啦~!

大宅

我係公司全用手擠, 所以冇泵要消毒, 方便d~~ 我會帶三個奶樽返公司, 一擠到5oz就倒落個儲奶袋度keep, 一包一餐, 暫時係公司可以擠到15-20oz, 奶量冇跌反升, 可能定時擠同次數多有關.

大宅

多奶但bb冇乜胃口呢...唉... 已跌到3oz一餐(原本5oz一餐), 今晚10點果餐我即jar即飲, 佢又食得返5oz, 我諗我d奶真係雪得太耐唔好味...我要忍痛倒奶la...

大宅

亞仔識貨, 食要食新鮮, 激死我! 老公仲抵死: "都唔駛錢, 你肉亦d乜啫?" 佢都唔明d奶對個奶媽來講幾咁寶貴!!!

JOEY, 除左食泵得密同清都好緊要, 2-3hr要泵一次, 冇奶都照泵, 慢慢就會習慣2-3hr谷奶...

我今日睇孕媽媽, 佢話食荳付對造奶有幫助, 不如試下~

大宅

我一直都有用冰超過一個月既冰奶同bb沖涼, 但今次係用雪奶(下格), 唔知點解會肉亦d... 今朝已經用咗廿oz雪奶同bb沖啦, 但佢由第五支奶開始食都係食得3.5oz...好無奈...

大宅

我真係一個傻媽媽, 成日唔捨得掉d雪奶, 雪成十幾支係雪櫃, 又係咁迫亞仔食, 點知出事啦…

事原我之前只係用奶樽雪奶(唔係冰奶), 就冇record d奶幾時泵, 只係順序餵亞仔, 後來因為d奶樽已經比我用晒, 我就用儲奶袋, 咁佢有個位可以record date & time, 我就有寫啦, 到尋晚餵奶餵到果包時(大概10pm 24/02), 唉… 原來包奶已經係22/2 朝早11am泵架啦! 換言之, 亞仔原來一直都係度食雪超過59hr o既”過期奶”!!! 唔怪得佢冇晒胃口啦!!! 仲要我有呢個發現前我已經掉咗廿oz, 啫係話, 係我未掉呢廿oz之前亞仔係食緊”超級過期奶”, 唉…. 點解我咁冇用架!!! 真係好自責!!!

好彩bb touch wood 冇咩事, 只係冇胃口, 我已經一口氣再掉咗廿 oz (準備今晚同bb沖涼用), 希望bb食返d新鮮奶後快d有返胃口啦…

大宅

係lor, 真係好白痴, 今日返工都冇乜心機, 成日打返去問bb有冇事... bb暫時食咗兩餐都有4.5oz, 好似好返d...

首頁
12345...55

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊