夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

IamDirector 發表於 15-9-8 10:25
就咁睇都知你好愛你前妻好愛呢個家。你話你對前妻只係有家人既感覺,其實你一直搵唔到新伴侶都係因為你心裡 ...

冇可能啦,一來我前妻離婚後都拍過三次拖,三次都遇人不淑,三個男人都原來係有老婆出來搵食,佢寧願同三個玩佢嘅人都唔搵返我,咁我仲可以做啲乜呢?二來我對佢真係已經冇咗愛嘅感覺了,呢一樣冇咗又點對住佢下半生?三來每次見面大家都好平淡,冇乜嘢好講,佢有佢嘅生活我有我嘅忙碌,佢同囡囡生日我都會發個短訊或速遞份禮物俾佢哋,但我生日,父親節等等嘅日子,妳知唔知我幾渴望收到一個信息?可惜等咗12年啦,一個都未收過...就連我入院做手術通知佢(因為我怕我有入冇出),佢都只係覆我一句保重...最後都係我自入自出醫院。

其實咁多年都係由我主動搵佢兩母女,直至舊年佢突然有一日打嚟向我認錯,話佢當年做得太絕,同我講咗聲對唔住...仲問我而家係唔係仲係一個人生活,我答佢「係」!我反問返佢,佢就講返俾我知佢過去嘅三段感情。
百花叢裡過,片葉不沾身。

珍珠宮

開心吸收勳章

Yee0113 發表於 15-9-8 10:26
我離婚先25歲,我覺得如果要找一個伴侶,首先要清楚俾仔女知道父母因咩事而分開,加上另一半系要先愛對仔女 ...

仲有,妳一定要堅持唔好再生小朋友先好!

珍珠宮

開心吸收勳章

kkkk9527 發表於 15-9-8 10:35
好似比初時有好d
而家見到佢越來越多幫人的留言,語氣也很平和
幫人的時候其實都係幫緊自己

我都希望布甸妹妹快啲走出陰霾!

珍珠宮

開心吸收勳章

浸雞翼先 發表於 15-9-8 10:51
可能有情緒病佢自己都唔知......

其實佢自己點會唔知,只係控制唔到而矣!

珍珠宮

開心吸收勳章

lovestarry001 發表於 15-9-8 10:53
有種女人,我相信去到100歲都希望仍然得到「戀愛」0既感覺,所以生活過得太好便會顯得平淡無趣, 失去了「戀 ...

我EX就好有可能係妳講呢種人,因為當年讀大學時,佢算係同期最出眾嗰個,好多男仔追佢的...所以朋友都當咗佢係小公主咁看待,而佢亦好迷戀亦舒嗰一類嘅故事式戀愛情節...所以如妳所講咁樣亦不足為奇。

珍珠宮

開心吸收勳章

IamDirector 發表於 15-9-8 11:00
比你攪到我眼濕濕添,你前妻問你係咪單身,都已經比哂signal你啦,咁都唔識做,好鬼衰架你。不過感情冇得免 ...

初頭我都好似妳咁諗,但之後佢又冇再搵我,到見面時佢又一如以往咁...可能佢又有新戀情都未定,不過...我都唔CARE囉!

珍珠宮

開心吸收勳章

eggpudding 發表於 15-9-8 11:06
多謝關心
我只係對感情失望姐
無乜意慾或動力再開始一段感情
妳心境都幾十歲囉...再老幾十年,咁妳咪人瑞?

珍珠宮

開心吸收勳章

ss_rebecca 發表於 15-9-8 11:10
向前看,jm加油

JM....基本上呢....我係一個CHING.....

珍珠宮

開心吸收勳章

浸雞翼先 發表於 15-9-8 11:38
有時都會假設性諗如果變左,要離婚既話我會點

我同老公都未有小朋友,離婚後我諗我會好寂寞,比起有小朋友既 ...
其實如果離婚而又冇小朋友係一件好事嚟,起碼唔使為小朋友嘅成長,生活等等問題而煩惱,而且就算有新戀情亦少咗好多顧慮。而咁樣嘅方式離婚真係同一般拍拖分手差不多啫...相信如果我唔係同人講有個囡囡,我諗我都一早搵咗新伴侶了...因為有時人哋把口話唔介意,但當某啲日子要見自己子女,亦有機會見前度時,尤其是女人就會諗好多嘢㗎啦!

珍珠宮

開心吸收勳章

IamDirector 發表於 15-9-8 11:54
其實都理解你前妻冇再further action,以為你因為佢所以一直單身,個心一到好內疚,感覺欠咗你,唔配再同你 ...

點都好啦,反正我都一直當佢係家人,只係比較少見面啫!亦有照顧佢哋嘅生活,我覺得咁已經足夠啦...如果再進一步要我同佢係返埋一齊,相信都冇乜可能啦,因為大家思想嘅距離已經好遠!

珍珠宮

開心吸收勳章

mabel7705 發表於 15-9-8 12:15
如果你未小朋友,對再婚會否抱開放的態度? 定或都是寧願拍拖都唔願再婚?

拍拖又好結婚都好,最緊要同另一半有共識,最緊要認真接受到我嘅一切,包括我要見囡囡同前妻呢個事實,亦要接受我要養佢哋...同埋唔會再生小朋友咁囉!

珍珠宮

開心吸收勳章

babytwinstar 發表於 15-9-8 13:04
我朋友男人來,個陣個女好細因同老婆溝通唔到離左婚,一離婚就係咁識女仔,而家拍拖啦

所以男人 ...
咁又唔可以咁講嘅,兩夫婦溝通唔到唔一定係單方面有問題,其實如果女方唔夾硬霸住個小朋友,還自己一個自由的話,佢都可以自由自在識男仔。

此外,個男人同佢EX唔夾,但唔代表佢同其他異性唔夾,咁又點會搵唔到女朋友呢?至於女多男少呢個問題並唔係男仔易搵到女伴嘅原因嚟,而家香港男性都面對好多競爭,有女性崇洋非鬼佬不要,內地高富帥/富二代,仲要有一班TOMBOY...咁妳話港男面對幾多競爭?

珍珠宮

開心吸收勳章

浸雞翼先 發表於 15-9-8 13:31
我咁樣諗....小朋友既心智,我只能夠留意佢情緒變化,多溝通同講解,始終取決於佢地本身既性格

你講既其他我 ...

其實我諗有好多人當咗生兒育女係例行公事,亦有人覺得結婚生仔係女人的大志,一味憧憬童話式嘅婚姻就係要拍拖>結婚>影PRE-WEDDING>做一場婚禮SHOW>之後就生仔.....以為咁樣就可以過到一世,但中間好多現實問題就SKIP咗,諗住煮到埋嚟咪食咁囉,唔啱咪離婚...呢個就係好多現代人嘅想法。

珍珠宮

開心吸收勳章

eggpudding 發表於 15-9-8 14:43
回覆 wing1388 的帖子

溝通唔到

簡單啲來講,只要你唔係依照我嘅想法去做就係溝通唔到啦,你嘅一定唔夠我想嘅好,你嘅係一定唔WORK!

珍珠宮

開心吸收勳章

ppyy333 發表於 15-9-8 14:13
您呢D咪絶種好男人LA, 對前妻同囡照顧到足.
不知幾多分開咗, 女人帶著細佬要自己搵地方住, 又無贍養費, 要 ...

我唔敢認我係好男人,只不過我覺得就算我唔理EX,我都有個女要理...如果冇個女的話,我估我應該同佢各行各路了!

而家咁樣做我同個女嘅關係都尚且咁疏離,如果我連呢少少都唔做,我怕到我死咗,我個女連去靈堂鞠躬都唔會囉!況且我又唔係冇能力俾。

珍珠宮

開心吸收勳章

eggpudding 發表於 15-9-8 14:59

一段感情

妳睇BK咁耐,妳唔見一有啲離婚POST,其他JM都係鼓勵當事人唔好理咁多,擸咗錢先,擸得幾多得幾多.....風氣係咁。

珍珠宮

開心吸收勳章

eggpudding 發表於 15-9-8 15:08

咁我又覺得

妳細個做錯事,有冇人俾過機會妳吖?

男人不忠都係做錯事,如果佢唔改先離婚都未遲吖,點解要一嚟就判死刑?

珍珠宮

開心吸收勳章

eggpudding 發表於 15-9-8 15:13
機會會俾
同時間要保障自己
錢=安全感

如果錢就=安全感的話,咁妳又何必慨嘆最後只剩低錢?女人唔係一向話要安全感咩?原來錢=安全感,咁唔怪得咁多男人要走啦...

珍珠宮

開心吸收勳章

dayedaye 發表於 15-9-8 15:18
其實你好勁,一個人搵四個駛

其實我唔算勁,香港仲有好多男人一個人搵5-6個人洗,當年我都要做兩位工作先得,所以變咗冇咁多家庭生活囉,亦難怪EX會覺得悶。

其實如果EX出嚟做嘢,以佢嘅學歷要搵份好工都唔難,但佢大學畢業直至嫁我之前只係返咗三個月工,之後佢話返工辛苦,想做FTM,咁我覺得我可以養到佢咪答應囉。

珍珠宮

開心吸收勳章

Nancy20090615 發表於 15-9-8 15:20
唔覺得係風氣. ftm + 兩三個細路, 點都保障自己同細路先喇, 唔通留錢比個男人貼多 d 出面果個?

...

如果係咁,錢當然好緊要,但我見好多人根本唔想挽救,一嚟就話要離婚,感覺好似好兒戲咁!

首頁

尾頁

跳至