婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

jinjinjin 發表於 22-3-23 11:55
有時啲長輩唔係想要物質上既野,
而係關心,如果唔係一齊住既話,你地有無每日打電話俾長輩問候下?
唔需要 ...

你未結婚,正常無親身經歷過99瘋癲行為(當然唔係所有99有問題),總之話不投機半句多,保持遠遠距離,不做虛假問侯,呢D野佢個仔自己做,我D時間用在值得關心的人身上,大時大節才現身交功課,無事不往來,才不會招惹小人,生活平靜如意!

jazychung    發表於 22-3-26 22:43

大宅

sybb2014 發表於 22-3-27 01:01
回覆 jojocatjojo 的帖子

大時大節交功課都好乖啦,我而家連交功課都唔會,根本就係俾錢買難受,以前所有 ...

都唔關乖唔乖事嘅,有啲功課唔做就會令老公難做人,我心態係陪老公去食飯,有老公喺隔離就得啦。同埋就算99對我幾衰都好,我係從來唔干涉老公點用錢係佢家人身上,老公就算唔用呢舊錢,呢舊錢都唔代表就需要用係我身上。 我同老公一值相處嘅方法就大家唔會控制對方,唔控制其實就是互相讓步包容之中,自然就會容易看到對方的優點及對自己嘅付出。 不過我呢啲佛係性格都唔係天生嘅,係一步歩慢慢讓自己改變,當然老公嘅付出係令我會轉變最大嘅原因。

大宅

yeung_ma 發表於 22-4-25 22:24
平時 / 節日, 有冇直接俾錢佢買野食 , 又有冇平日見面說話上關心下佢 ,

關心99兩句?不如叫啲99講少兩句吧!買野俾99貼錢買難受浪費時間, 將啲時間心思留俾自己父母吧!
如果99下下要長期做依啲嘢先當你係一家人,咁咪留返俾佢個仔自己做囉,做仔嘅有責任報養育之恩。 其實唔係因為個仔奶奶同新抱基本上係陌生人無感情可言,相處唔到就無謂勉強,大家都冇損失!

首頁

尾頁

跳至