醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:老爺中風, 就來要住老人院, 老人院好貴

我62剛剛呢幾日入左政府老人院,開頭諗住政府嘅應該唔錯,又近屋企,又平,又排左4,5年先排到,梗係入啦,點知62入左幾日,日喊夜喊,老人院環境又差,差過政府醫院,本身都唔洗鴨片,入到去d姑娘有你冇你都幫佢鴨片,又唔俾落床,我地放工去探佢,隔離床又嫌我地嘈住佢瞓…唉~好心up,可以的話請個印傭會對佢心理和身理都好d…

大宅

回覆 sunev 的帖子

咁我又唔係好清楚,因為我未識c6前已經排緊,排了4-5年.
依家我62都住左政府老人院8個月了,情況一日比一日差,以前雖然唔係好行得,要坐輪椅,但扶住都行到幾步,自己可以揸豌食飯,個人都仲算精靈,但呢8個月變化太大,開頭老人院驚佢自己落床趺到,夾硬用要帶鎖佢係床, 又要著"夾乸衣"有條帶for方便綁住62,唔洗一個月62已經被逼到癲咁滯,唔瞓唔食,唔係鬧就係喊,殘左好多,同隔離床打交....平時鴨慣片,依家已經唔識自己去廁所,有時接佢返家過夜便有失禁情況,老人院人手有限,冇人餵飯,62自己食唔到,亞姐見夠鐘就收飯盒....依家佢個人冇晒精神...見到佢咁真係慘...

大宅

引用:Quote:kkggcheng+發表於+15-8-17+17:08+回

原帖由 Mao..Mao.. 於 15-08-17 發表
請問是政府老人院嗎? 邊間?
保良局陳區碧x頣養院,其實我諗基於人手問題,大部分老人院情況都差唔多

首頁

尾頁

跳至