自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Tingche 發表於 17-3-23 00:19
我講先:

話說大家如果見倒賣skincare(我做果間已經係貴野) 的地方,如果店員係有燈櫃照住既地方拎貨,要考 ...

-宴會燒豬頭系會回收,唔建議拎番屋企
-待應企埋一邊分餸 分湯的侹席,好多時都會分唔勻,或分剩。 尤其系d 蔬菜 even 海鮮,可以系待應手勢唔好 分淨頗多,亦可以系佢想收入後欄自已食
唔想浪費食物,可以選 系枱分 淨低餸菜繼續放响枱 睇下邊個添食 或打包,中菜西食 個個餸位上
-如果經理唔嚴打,後欄偷食系常見。對著好味食物 又有做唔停,肚餓口渴想食想飲 好自然。 伙記無錯要管 但若捉得太緊,只會更加無人肯返工。有時,大佬比下面班細食得飲得更狼

大宅

Tingche 發表於 17-3-23 00:19
我講先:

話說大家如果見倒賣skincare(我做果間已經係貴野) 的地方,如果店員係有燈櫃照住既地方拎貨,要考 ...

如果某食店,伙記唔肯食返舖頭d嘢食的,食物質素好可能有問題。
如果某食店,完全無福食 又無膳食津貼 會更難有人返工

大宅

LittleRoxie 發表於 17-3-23 02:08
術數界
有d師傅解完簽,會叫人祈福
但收完錢唔做嘢

法事未必做足,經文未必唸啱 唸足
除了帶頭果個師傅,其他師父全部講普通話
多捐款 自然頭寸鬆動 花卉裝飾其他駛費都可以隨心所欲整好d

大宅

kakamara 發表於 17-3-23 17:31
回覆 KIKI678 的帖子

我上次擺酒, 啤酒同酒樓買的. 散席明明有半底啤酒淨, 但最後回比我地得6罐.

啤酒? 碎料啫!
當時您們大可以搵個親友企系底啤酒隔離,見到著黑衫西裝話得事的長工 話要取走。 自已囉起至算系自已的……
如自攜靚酒 或 定額送幾多支酒 有剩,如有親友鐘意飲酒 又肯拎走,一於企系堆酒隔離 等長工 叫散工 幾支半枝 倒埋一枝 或
諗計立哂呢d 開咗的即場比仲飲緊的人飲埋佢。 否則半枝開咗 無人要都系倒落坑渠!

自攜靚酒都要預咗伙記會偷飲少少,拎走應該唔得,系當偷嘢ge. 埋尾同酒店點算自攜酒空樽 未飲的數量,最好會預咗 會少若干枝。因為會有散工無擺番空樽去酒水枱 或 酒吧,直接掉咗個樽落垃圾桶的。

偷成支酒出去,不論散工 或 長工 都系嚴重過失,必死! 所以正常都系倒杯比自已 身去後欄匿埋飲,唔會成支偷。

大宅

chinglui 發表於 17-3-23 18:10
有舊同事係"跑馬仔"既餐廳做part-time, 一多客時,洗唔切杯,佢地只會求其用水沖下就沖另一杯野飲俾個客! ...

酒店宴會 如當日全場爆滿 都有機會就咁沖番用過的杯,除非黑衫拉一個散工出嚟收集用過的杯 儲夠一盤 即刻比亞姐洗!

大宅

babygirl2004 發表於 17-3-23 19:12
即係人地訓過check out 咗都唔會換d床單?

酒店做一間房系有限時 或 散工以做咗幾多間房計人工。 咁您諗吓點 至系用最平成本做最多的房??

大宅

babygirl2004 發表於 17-3-23 19:21
咁你們住酒店會點做?照訓張床定自備床單

如果個人有潔癖,建議自備私家床上用品,毛巾,自已舖上面。

大宅

flori 發表於 17-3-23 20:07
哇,好彩我揀擺酒包埋飲品紅白酒package,費事煩

買任飲package 無錯系貴少少,不過好在真系任飲…… 好過食到一半已經用哂包的酒水,跟著店家逐份計。
不過任飲package d 酒系好一般,如客人主人好飲靚酒,都系要自攜大量靚酒好d.

大宅

LizChan11 發表於 17-3-23 23:35
丁頁。我最鐘意食豬頭

做飲食之前,我都鐘意食燒豬頭,但返過一日酒店宴會見到咁攞膽,打死都唔再食 也叫別人不要取。
如真心好鐘意食燒豬,寧願買一隻完整細bb乳豬,叫店家當面斬件,或返家自已斬。

大宅

mankiu1204 發表於 17-3-23 23:41
有朋友做過x心, 沖奶茶檸茶嘅紅茶係擺過夜 成晚流流長 有幾多生物經過, 有次見到有條屍浸住 拎返上泥當冇事 ...

如果個場仲有少少良心 少少heart ,未加糖的茶膽 夜晚臨收檔時至少要蓋好 再封保鮮紙。

早上唔旺的場 早更好多時得好少伙記,落單 整飲品 煮早餐 上餐 埋單 一腳踢。 留定茶膽比早更開檔系會好些的。

大宅

白菜乾湯 發表於 17-3-24 00:47
5怪得有時隻杯還有唇膏印啦

唇膏印只系代表唔乾淨…… 可以系入過洗碗機但洗得唔夠乾淨的。 杯邊的唇膏印 系要捽至會甩,就咁浸系未必甩的。
食店用的洗碗機,雖有keep住換新水 同埋全方位噴射清潔劑&水, 但機內始終keep住會有一缸水。 如果入機前無捽乾淨唇膏跡,過咗機有可能個印仲響處。
入機前也必需沖走所有食物殘渣,有色粉粒末,否則呢d嘢也會留在洗碗機缸水裡面,洗出嚟的餐具有可能會附有 食物殘渣 或 有色粉末…… 咁惟有沖走異物再過多次機。

大宅

hilaryashley 發表於 17-3-24 10:50
我去飲, 個侍應分6碗荷葉飯(另外6碗係炒麵), d 荷葉飯仲剩返一半( 佢分飯時特登無打開荷葉, 搏我地睇唔到) ...

個伙記似無心做,求q 其。 要成半dull 飯食哂 其實唔易,咁的情況 可以即刻叫佢放番低dull 嘢,唔好收走! 如果系傍邊的枱仔分,分剩幾多 就攞去倒 客就真系無苻

大宅

sunnykiwi 發表於 17-3-24 22:53
唔明,我奶奶次次都要拎返去煲粥

燒豬頭會循環再用。 某些場可以响洗碗位旁邊地下放個盤,比伙記放個豬頭落去。
洗碗位 上有污水落地,地面污水橫流,成盤回收豬頭就放地上!

stagea    發表於 17-3-27 13:00

大宅

sunnykiwi 發表於 17-3-25 07:15
我奶奶以為成隻上枱,個頭係新。

去燒臘舖買一整隻未斬開的乳豬,咁個頭就一定系新。
如家中老人鐘意攞擺酒豬頭 煲粥煲湯,講咗唔好都堅持要煲,由佢好了。

大宅

sunnykiwi 發表於 17-3-25 07:15
我奶奶以為成隻上枱,個頭係新。

去燒臘舖買一整隻未斬開的乳豬,咁個頭就一定系新。
如家中老人鐘意攞擺酒豬頭 煲粥煲湯,講咗唔好都堅持要煲,由佢好了。

大宅

sunnykiwi 發表於 17-3-26 15:18
明白哂。
我奶奶係煲返比我地食

扮食一啖,轉頭倒咗佢。

大宅

bkpokk 發表於 17-3-25 11:22
燒乳豬唔係一隻隻咁燒 ? ...... 應該頭連身

如果伙計特登自己要豬頭 , 咁可能用舊豬頭上枱 ,換走新燒的豬 ...

一隻燒豬切得出多個一圍十二人的份量。
多出果d , 會夾夾埋埋 加埋個回收豬頭,咁又一份十二位用的乳豬全體。

大宅

小歪仔 發表於 17-4-19 17:36
咁當場切燒豬就唔怕係回收啦

宴會一定無即場切乳豬,除非系成隻未切乳豬 先攞去拜神,跟手即場切!

大宅

多利是 發表於 17-7-2 21:57
我試過有次去飲,打包6 隻鮑魚,結果返到屋企得返2 隻

下次叫伙記比個盒您,您自已入盒。 宴會廳系可以提供盒裝的……
除非唔想撈,否則 唔會咁樣特登 搞到少咗嘢。因為個待應好明白 如果個客當面打開個盒 發覺明顯少咗咁多嘢,即刻向經理投訴的話 佢死硬。
有可能系佢行埋一邊整的時候 飛咗d落地,或者 放埋一邊做其他嘢, 其他人經過 以為碟嘢無人要,整走緊d...

首頁

尾頁

跳至