婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得樓主錯在無搞清楚港燦有無$,以為拾到寶,嫁黎hk,

jasmine_hang  仲有張HK身分證呀!  發表於 11-11-1 11:40
pomanlife    發表於 11-11-1 09:48
sibylyau  好明顯啦, 佢以為個個港燦都有$$$...  發表於 11-11-1 00:02

水晶宮

ketin 發表於 11-11-1 02:44
楼上的,我再说一次,我把事实说出来,到底有没有辛苦,让大家去评理,我自己不发表意见,我的意思是,我能 ...

你又唔避孕,又唔搞清楚港燦既經濟能力就結婚生仔,

其他人問你點解無返工,飯又煮唔到,家務又要老公做,你又唔答,唔好成日講你湊3個有幾辛苦,我囝有2對3胞胎同學,媽咪都係一個人湊,無人幚手,

你成日講到自己係大陸時生活有幾美好,點解唔帶3個小朋友返去生活?

水晶宮

Bluessky 發表於 11-11-1 08:23
嘩咁咪一個人湊六個囉???好勁呀,我湊一個都想死呀,佢湊六個,真係想像唔到!!

...

唔係,係2個媽咪每人生3胞胎,

我見樓主台話湊3個點慘點慘,飯又煮唔到,家務做唔到,連接送放學都搞唔掂ma.

水晶宮

Bluessky 發表於 11-11-1 10:03
我以為2胎都係3胞胎添﹗﹗﹗

其實佢既小朋友都返學啦,得一個BB之嘛,應該會有好多時間,唔明點解佢話搞 ...

因為同預期唔使做,同徐子淇既少奶奶生活有好大大大大....距離lor

水晶宮

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

水晶宮

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

水晶宮

sibylyau 發表於 11-11-1 13:43
你係信佛既人....佛家係教人要善待自己既長輩奶奶, 做后輩點都要忍讓奶奶......中要孝順99....你講你信佛又 ...

HAHA,我中意"佛面蛇心"既形容詞

信佛係咪要食素,對物質無慾無求ga?

Sumyeema1  信佛信係咪要食素,對物質無慾無求ga?  發表於 11-11-1 14:05

水晶宮

ketin 發表於 11-11-1 13:52
有人说,其实老公很好,99很好,BB也好,家庭也很好,是我自己的问题,是我不知足。我不反对这样说,我从头 ...

你上文提及帶個細既小朋友出去住

留返另外2個小朋友比老公99"輕鬆"下?

yi_arashi  X 2  發表於 11-11-5 15:38
HLDMaMa  Your question  is so funny.  發表於 11-11-1 15:43

水晶宮

ketin 發表於 11-11-1 18:41
先澄清两件事情 一,从头到尾我只在描述我和99的关系的真实情况,没有说过一句99不好,有些人居然从这些描述 ...

樓主你一開始話自己係深圳開店,因為黎hk生仔,湊仔,間店要請人管理.

但點解而家又用"離職"形容自己,頂你職位既買車又買樓既?

我地就係知hk而家唔吃香,所以叫自己做港爍,你係大陸生活咁美好,其實你而家又唔係hk人,厘到好多人都提議你返大陸生活la.

仲有,我地既回應你話無建設性,你早就應該搵返d新移民女人問下有咩辦法ma.

仲有,hk請鐘頭係$50-60/小時

sibylyau  樓主似好自豪自己揾7000來照顧個家...hahahahha  發表於 11-11-1 23:15
piggiejai  有呀,我請d鐘點全部公價$50/hr架  發表於 11-11-1 19:44
Bluessky  而家邊有$50>"<...阿媽請果個無牌都要$65/HR呀﹗﹗  發表於 11-11-1 19:08

水晶宮

Superman-GF 發表於 11-11-2 01:56
你沒必要說得這麼挑釁吧?你自己的素質也暴露人前,難道你真的認為自己素質高?唉……

...

樓主成日強調自己信佛,講佛理,甚麼"心中有佛,眼中先有佛"

如果有咁既修煉,99係佢眼中係佛,此topic回應過既人係佢眼中都應係佛,滿天神佛....

sibylyau  hahahaha.....做吾成, 所以咪變左佛面蛇心囉....明無...  發表於 11-11-2 13:43

水晶宮

ketin 發表於 11-11-2 13:22
哈哈 刚忙完,回来居然有这么多热心回复,先谢谢了

先前提过99煮饭不好吃,其实是简略说法。没有想到这个 ...

我唔覺自己可憐,我唔使同99住,有計畫咁生左一個小朋友,

小朋友返全日,我唔使返工,唔知算唔算"養生",

我唔會用有限生命去追求無限既欲望...

yi_arashi    發表於 11-11-2 17:28
sibylyau  樓主可憐D....  發表於 11-11-2 16:17
bylobb    發表於 11-11-2 15:13
pomanlife  GOOD~   發表於 11-11-2 13:59

水晶宮

我都好忙,星期日一家人3 口要去台灣"養生"

水晶宮

alicemic 發表於 11-11-5 00:18
唉~要2個老人家無日安寧,臨老分飛,難為樓主仲當呢個係絕世好橋! 好想知究竟佢62住老人院由邊個比錢? ...

梗係政府比la,d人租私人樓都無$,會有能力比老人院果幾千蚊?

水晶宮

口口聲聲信佛,就小心有因果,有18層地獄ga

仲有,見人生活好過自己,就話人看熱鬧

見人話有人差過自己,就話人可憐,

憎人富貴嫌人窮,成日將"質素"挂在口邊

仲有,原來62生活不能自理,99要照顧62之餘,仲要照顧d不相乾既人.

標榜自己唔係"啃老族",

原來係"趕老族"

monkichi1022  "趕老族"  發表於 11-11-30 02:14
kathytam2000  "趕老族"<<===I like it~  發表於 11-11-5 12:10
kathytam2000    發表於 11-11-5 12:10

水晶宮

ketin 發表於 11-11-5 12:45
到這裡,該寫總結的時候了
為什麼我一直說99可憐,我沒有說她不好.因為我已經知道結果,沒有理由再抱怨她。
...

物你以為hk人去旅行係hk政府比$ ga?你係大陸有此福利ga?

唔怪之得d大陸新移民黎到hk,成日爭取hk政府比$去遊學,買電腦,上興趣班...

諗起去d台灣美食就開心

我而家先知原來有資格移民新加坡的人(要不有錢的,要不就是有能力的),返hk後,淪落到要籍口照顧父母,住入公屋,最後將父母趕走..

講甚麼"有競爭先有進步,政府的保護傘能保你多長時間",簡直前言不對後語,思覺失調.

水晶宮

JFL 發表於 11-11-20 03:02
回覆 bchan928 的帖子

系喎,而且掛在門口,唔怕人攞咗咩?D居屋一伙都有成十幾户啦,D人行過唔會順手牽羊 ...

我當時都有"雪糕擺室外一小時唔溶咩?"既疑問,不過無問,因為樓主會選擇性回答問題,再加上佢自己天馬行空的想法

首頁

尾頁

跳至