親子旅遊

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

Re: 星加坡旅遊日記!

講開星洲美食......流晒口水添! :-P
如果你地有機會去食"煮炒"(叫

大宅

jchan好似話係東方呀!.....不過$80一餐食雞飯,打死都吾會食,出面美食中心最多$20咋!如果你問我....我會覺得"華香雞"仲好食! :-P

大宅

JChan
華香雞係自家走地雞,當然有味D!所以香港人咪吾想政府學星政府o罹,實行中央屠"再"!全部冰鮮雞! :-(
番星我通常係買"CXor星航假期"package,吾怕比人呃!而家book都未必會太遲,因為而家D人去晒日本同台灣,星又未到great sale....maybe會仲有房!...GO GO GO!

大宅

pat
good wood park hotel聖誕大餐仲正呀.....
200蚊/hkd...以經有5星級水準!...有機會去Tea一T...好出名o架!

大宅

Summama
Suntec City係Marina Square隔離啦,即係書介招"財富之泉"所在地,如果你第2日吾想又行烏節,你搭MRT去City Hall,然後從地下街,一直行十五分鐘便會到!
大包細包係好平常,你忍得住吾買衫買鞋買LV,都忍吾住吾買小朋友o野!...所以咪一定要帶車仔o罹!環保購物車!

大宅

各位去印尼

大宅

chinghimma
為什麼帶車仔去旅行是"crazy"呢?
我同女去旅行無論去邊,都一定會帶bb車直至4歲,因為女實在"太懶行",加埋要瞓午睡,根本係吾帶吾得!星果度d商場地方很大,你最好都係帶埋車仔去,吾係最後可能會買多架!

大宅

chinghimma
行太耐小朋友都會好

大宅

helloruby
小孩不笨只是誇張演繹o者!用作告介父母,天生我才必有用,em3=hk band 3.....即使係最低等,校風同hk比都勝一籌!放心!
新加坡乃多源文化,一般人都會懂得3-4種語言,小朋友日常上課以英文為主,另外一定必修本身母語,共有四種!(華文,英文,馬來文和印度文),所以加埋廣東話,我們的小朋友將來便最少精通3種語言啦! 華文即簡體字加普通話!
國際學校同私校當然會比津校貴,不過實際要幾多錢,你可以到有關web site查詢,至於課外活動,也大概和香港相同,價錢也差不多!你大女今年4年級,正正是那邊第一次分流,如果你錯過了分流試,其實對你女選校會有困難,不如你去"領事館"問下啦!會清楚好多!(新那面每年新學期為1月1日)
melvinma

大宅

Summama
由於紙水問題,加上香港LV每年都有加價,有時同一樣嘅手袋減埋扣稅,的確會比香港平,行開義安城便去睇下啦,係地下果層門口要排隊果間.....就係LV啦!

大宅

vkzone
supreme同ymca以經係orchard road 尾段近Dhoby Ghaut mrt,原首好舊o架啦,不過$350都可以唸唸,ymca就實在太遠啦,一定要搭2個站巴士先去到"義安城"中心區!最近都係行plaza s'pore,真係好荒蕪! :-(

大宅

helloruby
星有個會叫"九龍會"...係一班香港人挍o架!如果將來係果邊有咩要幫忙,佢地都可以幫下你o架!
melvinma

大宅

Summama & babyjerry
星真係有種大架的士o架!....都係同一間公司出嘅!不過吾係太多車,所以要book o架!如果真係有需要,你地係機場有柜枱代遊客call的士o架!你地去問下啦!
普通的士車費....去orchard $15.....入島大概$18!

summama
我每次去星都係自己帶車仔o架!所以吾係好清楚點借車,因為我會係島行完直接出orchard!我唸你要問番酒店啦!

大宅

summama & babyjerry
老公報料....係星搭的士不收行李費....不過係機場上車要加$3...call 的士要加$2....午夜起錶加15-20%!
你地有伴咪好o罹!...仲有呀!記得帶防蚊用品比小朋友...風褸仔..開奶熱水...因為係星好難借熱水o架!
玩得開心d啦!.....我都好想去!
melvinma

大宅

KristyMum
星加坡只可以用玩具那種,如果你想帶去用,可能會冒險d,因為由於太多hk人非法使用,而家對hk入境之人仕,也特別留意,不過係星萬一檢到(2部),最多都係沒收及驚告,應該吾會拉你嘅!起碼你們言語溝通無問題,你可以解釋!不至於係日本同韓國咁雞同鴨講!要問成2-3個鐘!

大宅

tt2001
係星"大眾書店"係好多香港人都會去的,你上web site睇下啦![size=large]大眾書店

4-7月便是雨季,不過星偶爾也會落雨,而雨季即除了落雨還會有雷雨....好大聲行雷果種,但係又會好快散晒!吾會落幾日的,放心!
你2位小朋友2-4歲,你帶車仔風褸仔,仲有開奶熱水便ok啦!不過係安排食物方面,最好留意會吾會有辣,因為星果度d人習慣性會放少少辣,如果魚湯粉同鴨粥便吾駛擔心! :-P
你又係四月去呀.....真係好熱鬧啦!

大宅

summama
星加坡而家係雨季,溫度大概24-32度!....即係12點最熱32度,入夜最凍24度啦!....不過吾好大意,戶外活動24度都吾算凍,但一入o左冷氣地方便會變得好凍,所以一定要帶風褸仔,如果你驚吾夠,咪袋多條長褲仔出去! 吾會成日落雨嘅,萬一落大雨你入去商場避一避,好快又雨過天清o架啦!

大宅

helloruby
出外靠朋友! [size=large]新加坡九龍會

大宅

helloruby
真係吾駛客氣,如果你真決定去星,還有更多煩瑣的事等著你,將來如果有需要幫忙的地方,隨便開聲!

大宅

chinghimma
上次去星,我試過買單程"Octopus Card",初時我都吾知,以為車費加o左好多....即以前8毛的加到$1.8 ,後嚟先知有一蚊係卡嘅"本金",你出閘後,把卡放回自動售票機,便會退回一蚊比你!....以前我係買$20儲值票o架,應該而家都轉晒用Otp啦! 一張卡可以用埋巴士同mrt!

首頁
12345...18

尾頁

跳至