婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

可否跳步講下你生左未?BB依家點?
因為有點擔心你99會煩到你呀!
99咁恨抱孫,你生左之後,就用個孫來要脅佢啦.
有咩唔高興,就抱個BB走,講到明自己唔想見99時,亦唔會唔會比BB單獨見99.
做人係要有基本禮貌,但亦唔代表要委屈自己.

水晶宮

smartpandagirl 發表於 15-7-31 12:19
係呀!10萬呀!就係為左俾人做戲!!!
點解你99咁蠢呀?
佢堅持話係比左10萬睇風水咪得囉,唔洗爆響口話搵人扮風水師架,
咁低能,抵佢比人鬧.

水晶宮

再拖落去,你個家一定散,值得嗎?你同你C6約見社工或輔導啦.可能佢地見識多,已經處理過呢類個案都未定呢.係見,就揀個勁既來見啦.家庭方面,葉萬壽應該係好選擇.你上網search下啦.
睇到都心痛你呀,堅強D,撐住,唔好輕言放棄呀.
唔好再同C6講,話叫佢離婚啦,咪一陣佢壓力大過頭,你99未死你C6已經自尋短見就慘啦.
呢個時候,同C6講"我地雖然暫時分開,但我會同你一齊努力面前呢個難關..."
等你C6有盼望、有力量去面對佢個痴線阿媽.
同時,你C6都可以同阿媽講明"即使無左阿XX,都絕對唔會娶第二個,無後就無後啦,阿媽,我陪你一世啦..."一方面安撫住佢阿媽,另一方面又可以等佢阿媽realize佢地係會"絕後",可能會回心轉意都未定.

水晶宮

只要兩夫妻同心,無野係解決唔到架.只係差在邊個招數高D姐.
你99就用死來要脅你C6,講真,邊有死得咁易?
但係,你地都唔好刺激佢,免得佢扮演扮到弄假成真,自己就內疚一世.
同時,佢可以用死來要脅你C6,你C6都可以用死來要脅返佢阿媽.例如,你C6都係佢個痴線阿媽面前講:
好灰心,處理唔好兩個自己最深愛既女人既關係,我真係無用...
我唔死都無用...
我死左你地就唔會再嘈...
我無胃口,食唔落飯...(日日放工前食個tea先,然後返到屋企就只陪99食少少)
之後,頭髮唔剪,鬚唔剃,涼唔沖,日日唉聲歎氣,有時候,係佢阿媽面前流淚自責,話唔係孝順仔...
如果咁都打動唔到自己阿媽,佢阿媽根本就係痴左線,搵機會送佢入青山啦!!!

首頁

尾頁

跳至