親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原文章由 melvinma 於 04-3-2 16:02 發表
babyjerry
吾駛客氣,如果仲有咩吾明白,可以問我o架,幫得到的我一定幫!

HI Melvinma

打算一家4口(有兩個小朋友3 & 5.5歲)去星加坡,去幾多日夠呢?除左zoo, bird park, sentosa,仲有咩地方值得去 & 應該去呢??

珍珠宮

原帖由 naffan 於 10-8-17 06:06 發表
星加坡旅行(自由行)請指教:

我們將於八月底帶11歲的女兒第一次往星加坡旅行(自由行)五日四夜,有以下問題想
向各位查詢,請指教:
(1)請問有什麼特色的手信值得購買和在那裏購買?
好多人都買肉干,china town有得賣;有人話ion city內有3間肉干店拍埋一齊唔駛逐間搵;機場都應該有,但我冇搵到;仲有班籣蛋糕(bengxxxxxxx牌子),機場有.係機場買可免稅(7%)

(2)我喜歡行超級市場,請問星加坡有大型的超級市場嗎?在那裏可以找到呢?

(3)女兒想在星加坡買文具開學(她想買一些比較特別而香港沒有的文具),請問那裏会有文具鋪呢?

(4)有那些地方適合11歲的女孩子玩呢?請建議景點或地方。Universal Studio, Luge @ Sentosa, Snow City, Science Centre. 買Snow City門票可免費入Science Centre添!Wild Wild Wet

(5)我的老公十分喜歡吃榴連,請問那裏可以購買那些好吃的貓山、D24......? china town.D24好似成S$18一個.

珍珠宮

原帖由 WChan 於 10-8-22 00:39 發表
請問有無人暑假去過星加坡環球片場, 遊戲是否需要排好耐? 如果平日去有無需要買FAST PASS? 同埋FAST PASS幾多錢?

我剛於19號晚回來.
16號(星期一)入環球片場都幾多人,但大部份遊戲只排30分鐘,但某些熱門遊戲如激流, mummy過山車,吊腳過山車等則要排80-105分鐘.fast pass好似要s$3x,上環球片場個website有資料及有售.我星期二再入sentosa,係vivo city買票時已沒有星期一時人多,所以我估星期二(至星期四)環球片場都會較少人.if星期二至星期四入,應該可以唔駛買fast pass.

珍珠宮

其實係星d空氣真係好好,因好多樹,我有鼻敏感既去左星5日都未打過半個sneeze,又冇香港咁熱;搭MRT又好方便,最唔方便只係要出閘後要去退錢(部機好慢,而且有时失靈);至於食物,除左no signboard 好食外(但超貴外-8大4小食左S$888),亞坤則一般,其餘老巴剎/Maxwell food court/黃亞細肉骨茶都唔好食,亦貴,一家4口計每餐都要S$45左右.係老巴剎最離譜係,S$10只得三四棵小唐菜(每棵小唐菜切開3-4份,小到嚇死人!);而黃亞細肉骨茶內除肉骨茶外,只有少量其餘菜式可供選擇,如”老”水豬手,”老”水冬菇,豬肝豬腰,生菜/菜心/唐蒿,小朋友未必啱食,d飯亦好細碗;而肉骨茶係唔跟油炸鬼的,要另叫,8大4小共食S$109.50;仲有,在星去廁所每人頭要比S$0.1-0.2收費.

另外,白色的士應該係最平,起標唔記得係S$2.5定S$2.8;跟住係藍色的士.唔同顏色的士起標的收費唔同,但每次跳標既收費係相同的.由機場去bugis junction若S$17.5;由singapore zoo去Orchard Road若S$22. call的士收費S$2.5.

希望以上資料可幫到你地.

首頁

尾頁

跳至