爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

因近兩年渣馬報名人數踴躍,驚報唔到。所以今年開始報名當天(24/10)早上,專登請假網上報名。7:23am開始,用咗65分鐘攪掂。

我住觀塘,最近的運動場要去到在鑽石山斧山道,所以只好在家的附近路跑。有時搭小巴到西貢馬頭跑返屋企。

各位親子王國的父親,你們有喜歡跑步的嗎?

大宅

回覆 遙遙爸爸 的帖子

因為前兩年報唔到,所以今年專登休息報名。我玩全馬,今年是第七馬。不過時間就麻麻,有幸每次都可在限時內完成。

大宅

回覆 遙遙爸爸 的帖子

真羡慕你可以報幾個賽,我無乜時間,每年只報一次就係渣馬。

大宅

回覆 dt22 的帖子

去日本跑咁好!我都未參加過外地賽事。只是獨沽一味,自2004年開始渣馬,直至現在。

大宅

回覆 BL_BaBa 的帖子

10K報名人數仲多過半/全馬,若果想報名,最好當天休息,早上7:00am 哺住部腦,報到名為止。

大宅

回覆 遙遙爸爸 的帖子

因為每年12月及1月都超忙,睇吓到時工作情況,或會考慮。

大宅

回覆 必理痛 的帖子

跑咗35K已經想死,仲要喺西隧海底走上地面,跟住上天橋,成兩 K 上斜,跟住上上落落,去到銅鑼灣如果遇倒行人橫過賽道,分分鐘抽筋。

大宅

回覆 遙遙爸爸 的帖子

加油,明年報全馬。

大宅

回覆 必理痛 的帖子

我跑齡9年,唔係成日跑。都係比賽前4個月開始練,現已年過50,430已經好開心。

大宅

回覆 必理痛 的帖子

睇嚟師兄都有用心率錶,唔知點解我用過兩隻,都有相同問題,跑10多分鐘後心率顯示比正常為低,而且唔穩定(例如正常應是135左右,但顯示會88、100、90、126...),是否汗水影响感應器。我試過抹去(不過沒法抹至全乾)汗水,只留下感應器需要用水份來導電的左右兩個小區域,但顯示仍是不穩定。所以現在已沒有配帶胸帶。* 該兩個心率錶牌子分別是 Sxgmx Ox 及 outbxxnd。

大宅

NoahArk 發表於 12-10-31 10:45
15K tempo! 勁!

大宅

回覆 Prairie 的帖子

以往報全馬,因為無時間,都是平時一至兩個星期跑一次5-10k。在比賽前4個月開始慢慢增加至最多每星期35k,時間在430-440之間。今年勤力啲,每星期最少跑一次5-10k,8月份開始每星期 5k+14k。而家每星期 5-10k + 24k,提升至每星期 5k Tempo 或10k+ 10k + 29k,睇吓成效。

遙遙爸爸  好有系統, 雖然我玩半馬, 都會參考你訓練模式.  發表於 12-10-31 23:22

大宅

回覆 必理痛 的帖子

我已沒帶胸帶,而家隻錶(Outbxxnd)都有GPS 和記錄高度,又可將資料輸入電腦,仲有埋Auto Lap。

大宅

回覆 遙遙爸爸 的帖子

我都係跑街,用 (http://www.mapmyfitness.com)規劃路線,然後搭車去,跑步返。

大宅

回覆 davidkbaba 的帖子

儘快郵寄,因為留咗啲位比郵寄的參加者。

大宅

回覆 必理痛 的帖子

適當的 Pacing好重要,通常第一次報全馬的,好多時是心急,頭段過快。未到30k已抽筋。
我識得有個跑友用2:00左右跑20k,點知全馬比賽時,想做好成續,初時速度過快,中段抽筋,最後用咗差不多要車載走的時間來完成。

大宅

回覆 Prairie 的帖子

我都係因為要攪掂個仔,所以無乜時間跑,臨近比賽才加操。

我都無跑Interval,因為年紀都已經唔細,無去追求。只係間中跑Tempo,間中跑變速,無咁悶。

通常晚上會由觀塘康寧道跑上秀茂坪打圏,週末早上個仔返課外活動,就操長課。

通常路線︰

1.
有時西貢跑返觀塘,

2.
試過荃灣->葵涌->荔枝角->界限街->跑返觀塘,

3.
最近由大埔道中大經火炭火車站->天橋落沙田->翠榕橋->大涌橋路->大圍徑口路->大埔道->龍翔道->太子道->返觀塘。

不如大家交流下路跑路線,分享心得。

遙遙爸爸  你長課路線好多鈄路!!  發表於 12-11-2 14:06

大宅

2003年開始,第一對雞野 Adidas,第二對 Reebok,之後全部(10對)都是 Mizuno。出賽會係 Mizuno Wave Creation 13。Mizuno 好好用,鞋腳跟底部外圍磿損後,我會用超能膠加膠鞋碼,我體重54kg,一般可以跑700km,最多可以跑 1400km。

大宅

送給第一次報全馬的跑友(與訓練無關)的忠告︰

1. 比賽時所穿著的衫///袜,需要全套著一次來練一次長課。

2. 所有在比賽前一天或當天早上的食物,必須選定某一次的長課練習,全部吃一次。

3. 在身體與衣物(尤其是內褲與大腿、乳頭等)的摩擦部位,貼上膠布,否則在30km

有機會擦損,到時行路都行唔倒。

4. 寧可在比賽前一天午餐及晚飯,多補充含碳水化合物的食物,例如晚飯後一小時左右,

再吃一個即食麵,都不要在比賽當天早上狂吃,因此舉會在比賽期間,引致側腹痛。

另外還可使身體肌肉儲存充足的糖原,留待比賽時應用。又不需在比賽時,攜帶大量

的能量gel只要適量便可以。

5. 切勿狂吃大會供應的香蕉,只宜同時吃一只,因此舉亦會引致側腹痛。

6. 頭半段用半馬比賽時間的1.031.05倍,留力應付之後的魔鬼路段。

7. 儘量每個水站都喝水,但不要太多。

l 純屬個人意見,歡迎交流、分享心得。

大宅

回覆 Papa2000 的帖子

之前曾看過一些文章,一般專業跑手,以半馬成續來預計全馬表現,可參考以下公式︰

全馬時間 = 半馬時間 x 2.08

即是說,若訓練得宜,半馬時間若是 155 ,全馬便可跑進 SUB4。

首頁

尾頁

跳至